1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eurooppa

Analyysi: Saksan ja Ranskan menetetty mahdollisuus

Aachenin sopimuksessa on enemmän symboliikkaa kuin konkretiaa, mikä voi olla Euroopan pienten maiden kannalta myös helpotus, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel allekirjoittivat uuden yhteistyösopimuksen Aachenissa. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

BRYSSEL Pilvinen tiistaiaamupäivä Aachenissa tihkui symboliikkaa. Ranskan ja Saksan johtajat allekirjoittivat maiden välisen uuden yhteistyösopimuksen kaupungissa, jossa Euroopan ensimmäinen yhdistäjä Kaarle Suuri piti hoviaan reilu 1200 vuotta sitten.

Sopimus allekirjoitettiin päivälleen 56 vuotta sen jälkeen kun Ranskan presidentti Charles de Gaulle ja Saksan liittokansleri Konrad Adenauer olivat allekirjoittaneet alkuperäisen Elysée-sopimuksen edistämään maiden välistä yhteistyötä.

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Emmanuel Macron eivät jättäneet tilaisuutta ylevään sanailuun käyttämättä.

– Kaikissa maissamme populismi ja kansallismielisyys vahvistuvat. Ensimmäistä kertaa jäsenmaa on jättämässä EU:n, Merkel sanoi.

– Tällaisessa maailmassa ja tällaisessa Euroopassa Saksan ja Ranskan on otettava vastuunsa ja näytettävä suuntaa, sanoi Macron.

Suurista puheista huolimatta sopimuksen sisältö jäi ennakoitua niukemmaksi. Ranska ja Saksa lisäävät yhteistyötä maiden välisen rajan tuntumassa.

Maat pyrkivät vahvistamaan Euroopan sotilaallista uskottavuutta. Ranskan ja Saksan sotilaat voisivat jatkossa lähteä yhteiskomennuksille. Maiden taloudellista yhteistyötä on tarkoitus vauhdittaa.

Mutta yhteistä visiota EU:n suunnasta Aachenin sopimuksesta ei löydy. Se tarjoaa melko vähän konkreettista uutta Elysée-sopimukseen verrattuna.

Ainakin vähemmän kuin presidentti Macron olisi toivonut, kun hän esitteli ajatuksen uudesta yhteistyösopimuksesta pian valintansa jälkeen.

Kunnianhimon hiipuminen kertoo Euroopan poliittisen kartan muutoksesta. Macronin asema on heikentynyt jatkuvien mielenosoitusten ja kansallismielisen opposition vahvistumisen seurauksena.

Merkel sai vain vaivoin kokoon hallituksen, ja luopui puolueensa puheenjohtajuudesta. Hänen niskaansa hengittää kansallismielinen AfD-puolue, joka torjui sopimuksen tuoreeltaan.

Poliittiset tuulet eivät ole suopeita rajat ylittävälle yhteistyölle. Macronin uuden eurooppalaisen yhteistyön etsikkoaika tuli ja meni. Hänen näkökulmastaan Aachenin sopimus on menetetty mahdollisuus.

Mutta Suomen kaltaisen pienen EU-maan kannalta Saksan ja Ranskan täydellisen harmonian puutteessa voi olla hyvätkin puolensa.

Jos suurimmat jäsenmaat Saksa ja Ranska löytävät automaattisesti toisensa, muut jäsenmaat voivat päätyä seuraamaan sivusta.

– Eurooppa tarvitsee selvän signaalin Pariisista ja Berliinistä, että pienten kokoonpanojen vahvistettu yhteistyö ei ole vaihtoehto koko Euroopan yhteistyölle, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Aachenissa.

Allekirjoitustilaisuudessa sekä Merkel että Macron puhuivat jälleen eurooppalaisen armeijan puolesta. Mitään konkreettisia askeleita sellaisen toteuttamisen suuntaan ei tarjottu.

Mutta Ranska ja Saksa sitoutuivat puolustamaan toisiaan sotilaalliselta hyökkäykseltä. Tässä maat viittaavat EU:n perussopimuksen keskinäisen avunannon pykälään 42.7, jonka merkityksen perään Suomenkin poliittinen johto on kysellyt.