Pakkanen on seisauttanut työmaita: Lapissa rakentajat ovat tottuneet pakkovapaisiin, mutta työttömäksi ilmoittautumisen jonotus ärsyttää

Jokaisen pakkaslomautetun pitää tehdä ilmoitus TE-toimistoon. Pitkät jonotusajat puhelimessa tuskastuttavat työntekijöitä.

pakkanen
YLE / Anri Koski

Pakkanen on seisauttanut suurimman osan Lapin ulkotyömaista. Rakennusliitosta kerrotaan, että puhelin on pirissyt pari päivää, kun työntekijät ovat tiedustelleet pakkaspäivien toimintatapoja.

Rakennuksilla pakkasraja vaihtelee työmaa- ja alakohtaisesti. Esimerkiksi talonrakennuksessa pakkasraja on yleensä 20 astetta, mutta maa- ja vesirakentamisessa rajaa ei ole määritelty.

– Tämmöisillä pakkasilla ei kannata lähteä ulos töihin. Sähkötyökalut ja polttomoottorivehkeet ovat nykyään sellaisia, että ne eivät kestä kovassa pakkasessa, kertoo aluetoimitsija Jarmo Alatarvas Rovaniemen toimistolta.

Kovalla pakkasella työnantajat pyrkivät kuitenkin järjestämään korvaavia sisätöitä.

– Eilen tuli soitto vesi -ja maarakennushommista, että muoviputken hitsausta ei voinut tehdä alle 22 asteen pakkasessa. Työnantaja tarjosi työntekijöille huoltotöitä hallilta, aluetoimitsija Ilpo Hiltula Kemin toimistolta kertoo.

Pakkaspäivistä ilmoittaminen aiheuttaa tuskaa

Jos korvaavia sisätöitä ei ole tarjolla, se merkitsee työntekijälle lomautuspäivää. Rakennustyöntekijällä on oikeus saada sääestepäivä työttömyyskassalta eli ansiosidonnainen päiväraha lomautuspäiville.

Alatarvaksen mukaan rakennusalalla on Lapissa totuttu siihen, että joka talvi tulee ainakin muutamia pakkaspäiviä.

Sen sijaan siihen liittyvään ilmoittautumiskäytäntöön ei olla tyytyväisiä. Työntekijän pitää aina pakkaslomautuspäivinä ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

–Siellä on melkoinen ruuhka aamuisin, kun mittari näyttää yli 30 miinusastetta ja TE-toistoon pitää alkaa soitella pakkaspäivälle jäännistä.

Siellä on pitkiä odotusaikoja kuunnella jonotusmusiikkia. Ei mieli aina mettä keitä sitä kuunnella.

Jarmo Alatarvas

Alatarvaksen mukaan kaikilla ei ole nettiyhteyksiä, joten ilmoittautuminen työvoimahallinnon omille sivuille ei onnistu. Ilmoittautuminen täytyy siis hoitaa puhelimitse.

– Se on aika tuskallista. Siellä on pitkiä odotusaikoja kuunnella jonotusmusiikkia. Ei mieli aina mettä keitä kuunnella sitä, aluetoimitsija
Jarmo Alatarvas huokaa.

Jos tuntuu, että sormia ja kasvoja alkaa nipistellä, niin silloin käydään tauolla kellonajasta riippumatta. Kellosta ei tarvitse katsoa, milloin kahvitauko on.

Jarmo Alatarvas

Aiemmin käytäntönä oli, että työnantaja antoi TE-toimistoon yhteislistan niistä työntekijöistä, jotka oli sääesteen vuoksi lomautettu.

Alatarvaksen mukaan nykyinen toimintapa on ollut käytössä jo muutaman vuoden, mutta se aiheuttaa edelleen tyytymättömyyttä.

– Byrokratian purkamista saisi miettiä TE-toimiston käytäntöihinkin. Ilmoittautumisesta tulee kentältä paljon kommenttia.

Kylmällä ilmalla kello ei määritä taukoja

Alatarvaksen mukaan pakostakin joskus joku joutuu tekemään ulkona töitä kylmästä ilmasta huolimatta.

– Jo lainsäädäntö edellyttää työnantajan järjestävän sellaiset työvaatteet ja -välineet, että pakkasessa voidaan työskennellä.

– Ja taukoja tarvittaessa. Jos tuntuu , että sormia ja kasvoja alkaa nipistellä, niin silloin käydään tauolla kellonajasta riippumatta. Kellosta ei tarvitse katsoa, milloin kahvitauko on, Alatarvas ohjeistaa.