1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin ulkomaankauppa pakkaselle viime vuonna – taustalla USA:n ja Kiinan nokittelu

Asiantuntija uskoo, ettei kauppavaje kestä kauan.

Japanin lippu liehuu Tokion satamassa. Kuva: Frank Robichon / EPA

Japanin ulkomaankauppa oli viime vuonna alijäämäistä ensi kertaa sitten vuoden 2015, kertovat maan valtiovarainministeriön tilastot.

Ulkomaankaupan vaje oli vuoden aikana 1 200 miljardia jeniä, eli noin 10 miljardia euroa. Maan vienti kasvoi, mutta ei yhtä nopeasti tuonnin kanssa.

Japanin viennin määrä Kiinaan kasvoi 6,8 prosenttia, mutta jäi selvästi jälkeen vuoden 2017 kasvuluvuista. Tuolloin Kiinan-vienti kasvoi peräti 20,5 prosenttia.

Japanin toinen merkittävä vientimaa on Yhdysvallat. Vienti sinne kasvoi 2,3 prosenttia. Tämä on selvästi vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin vienti kasvoi 6,9 prosenttia.

Norinchukin-tutkimuslaitoksen pääekonomisti Takeshi Minami kertoo uutistoimisto AFP:lle, että Japanin vientikauppa kärsi Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä tullikiistasta.

Suuntaus jatkui joulukuussa. Japanin vienti oli 55,3 miljardia jeniä, eli noin 450 miljoonaa euroa alijäämäinen. Edellisvuonna Japani oli kerännyt voittoa lähes kolme miljardia euroa.

SMBC Nikko Securities -tutkimusyhtiön pääekonomisti Junichi Makino arvelee, että kauppa kääntyy lähiaikoina ylijäämäiseksi, koska autojen vienti Yhdysvaltoihin jatkuu vilkkaana ja öljyn maailmanmarkkinahinta on matala.

Aiheesta muualla:

Japan exports shrink at fastest pace in 2 years (siirryt toiseen palveluun)