1. yle.fi
  2. Uutiset

THL haluaa HPV-rokotteen myös poikien rokotusohjelmaan

Poikien rokottaminen auttaisi myös tyttöjä, kun se ehkäisisi papilloomavirusten leviämistä.

HPV-rokote
Nuorta naista rokotetaan.
THL:n mukaan HPV-rokotteen antaminen myös pojille estäisi tehokkaasti papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä.Jochen Tack / AOP

HPV-rokotteen lisääminen poikien rokotusohjelmaan estäisi tehokkaasti papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen vaikutusarviointiraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan poikien rokottaminen suojaisi sekä tyttöjä että poikia. Rokote tuo myös selvää säästöä.

Laskennallisesti tyttöjen rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote (siirryt toiseen palveluun) säästää papilloomaviruksiin liittyvien syöpien tai niiden esiasteiden hoidossa vuosittain hieman yli 11 miljoonaa euroa. Jos ohjelma laajenisi poikiin, kertyisi säästöä vuosittain lisää noin 4,1 miljoonaa euroa.

THL:n esitys siirtyy nyt sosiaali- ja terveysministeriön pohdittavaksi.

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa muun muassa suuontelon, peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttymien syöpiä. HPV:n ehkäiseminen olisi merkittävää, sillä nuorista jopa kahdeksan kymmenestä saa jossain vaiheessa elämäänsä HPV-tartunnan.

THL:n ylilääkärin Tuija Leinon mukaan HPV:n osuus pään ja kaulan alueen syövistä vaihtelee 20–50 prosentin välillä, kielen tyven ja nielurisojen syövistä joka toinen on HPV:n aiheuttama.

Rokotusohjelma voisi ehkäistä HPV:n jopa kokonaan

Tyttöjen ja poikien rokotusohjelman avulla voitaisiin vuosittain ehkäistä noin 300 syöpätapausta.

– Laajentamalla rokotusohjelma koskemaan myös poikia, on mahdollista, että HPV:sta päästäisiin jopa täysin eroon, sanoo THL:n HPV-työryhmän puheenjohtaja, professori Antti Mäkitie.

Tyttöjen rokotusohjelmassa HPV-rokote on ollut vuodesta 2013, mutta rokotuskattavuus on vieläkin jäänyt tavoitteista.

Lue seuraavaksi