Erikoinen käänne Sysmän koulukiusaamiskohussa: puheenjohtaja jäävättiin, kun hyvinvointivaliokunta ruoti rehtorin kommentteja

Hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja, joka arvosteli rehtorin kommentteja hutsahtavasti pukeutuneista nuorista, jäävättiin yllättäen kohulausuntojen käsittelystä. Puheenjohtajan mukaan jääväämiseen ei ollut perusteita.

kuntapolitiikka
Sysmän Yhtenäiskoulun ja lukion kyltti.
Enos Monga / Yle

Sysmän hyvinvointivaliokunta jääväsi puheenjohtaja Jaakko Palvailan (kesk.) rehtorin lausuntoja käsittelevässä asiassa. Sysmän yhtenäiskoulun vt. rehtorin Tuula Vuorisen Ylen MOT-ohjelmalle antamat kommentit kiusaamisesta nousivat valtakunnalliseen keskusteluun, ja kunnan hyvinvointivaliokunta otti asian käsitelläkseen tiistain kokouksessa.

Esteellisyydestä kerrottiin puheenjohtaja Palvailalle juuri ennen kun hän oli astumassa kokoushuoneeseen.

– Kunnan suunnittelupäällikkö Merja Simola sanoi, että hänellä on vt. rehtorin esimiehenä velvollisuus ilmoittaa, että minusta on tehty työsuojeluilmoitus. Sen takia suunnittelupäällikkö ilmeisesti oli sitä mieltä, että olen myös esteellinen käsittelemään rehtorin lausuntoja ja työssä jatkamista, Palvaila kertoo.

Palvaila oli mukana päättämässä muista asioista, kuten kouluhyvinvointityöryhmän perustamisesta. Työryhmän on tarkoitus etsiä konkreettisia keinoja koulun ilmapiirin parantamiseen. Rehtorin kommentteja käsittelevän keskusteluun Palvailan ei annettu osallistua.

Esteellisyys tuli varoittamatta

Palvailan mukaan tieto jääväämisestä tuli täysin yllätyksenä, eikä siitä kerrottu hänelle etukäteen. Hän sanoo selvittäneensä asiaa seuraavan aamuna kunnan työsuojelupäälliköltä, eikä työsuojeluilmoitus näytä olevan peruste jääväämiselle.

Työsuojelupäällikkö Urho Papinniemi kertoo Ylelle, että hän sai työsuojeluilmoituksen nähdäkseen tiistaina iltapäivällä. Hänen mukaansa ilmoituksessa oli puutteita, eikä se sen vuoksi voisi johtaa mihinkään toimenpiteisiin.

Sysmän suunnittelupäällikkö Merja Simolan mukaan hän toimi senhetkisen tiedon varassa ilmoittaessaan Palvailalle ja valiokunnalle työsuojeluilmoituksesta.

Palvaila sanoo myös käsittäneensä, ettei hänestä ei olisi voinut tehdä työsuojeluilmoitusta, sillä hän on luottamushenkilö eikä kunnan työntekijä.

Ei politiikkaa?

Sysmän yhtenäiskoulun vt. rehtorin Tuula Vuorisen Ylen MOT-ohjelmalle antamat kommentit kiusaamisesta nousivat pari viikkoa sitten valtakunnalliseen keskusteluun. MOT kysyi rehtorilta, onko koulukiusaamisessa joitakin uusia trendejä tai ilmiöitä.

Vuorinen sanoi muun muassa kummastelevansa joidenkin oppilaiden tarvetta korostaa omaa erilaisuuttaan, kuten seksuaalista suuntautumista, ja pukeutua räväkästi sekä paljastavasti.

Hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila sanoi jutun julkaisun jälkeen pitävänsä rehtorin kommentteja kestämättöminä.

Sysmän hyvinvointivaliokunnan esityslistalla oli tiistaina 22. tammikuuta yhtenä kohtana keskustelu rehtori mediassa esittämistä kommenteista. Palvaila ei usko, että jääväämiseen olisi ollut poliittisia syitä tai että se liittyisi hänen työhönsä.

Palvaila on töissä Ylen Mikkelin-toimituksessa, mutta MOT:n juttu tuli hänen mukaansa täysin yllätyksenä eikä häneen oltu yhteydessä MOT:sta ennen sen julkaisemista.

– Koen enemmänkin, että virkamieskunta on kampittanut minua. Ihmettelen, ettei kaikista asioista ole otettu selvää, eikä ole kerrottu niistä minulle ennen kokousta.

Suunnitteilla oikaisuvaatimus

Palvaila arvelee sivuun siirtämisen johtuneen enemmänkin siitä, että hänen näkemyksensä rehtorin lausuntojen sopimattomuudesta on ollut sen vastainen, mitä moni Sysmässä ajattelee.

– Eihän Sysmästä ole kuulunut hirveästi sellaisia mielipiteitä, joissa olisi äänekkäästi kritisoitu rehtorin antamia lausuntoja tai toimintaa tässä asiassa, päinvastoin sitä on puolusteltu.

Palvaila ei aio jättää jäävämistään sikseen.

– Minun on todennäköisesti tehtävä oikaisuvaatimus valiokunnan päätöksiin, hän toteaa.

Kuuntele Jaakko Palvailan haastattelu Yle Areenassa

Lue lisää:

Pikkukunnan kiusaamisongelman taustalla ovat pienet piirit: ”Sysmän sisällä tälle asialle ei voi tehdä enää mitään”

”Outoa, että 12-vuotiaat ilmoittavat olevansa homoja” – MOT soitti rehtoreille, joiden kouluissa on erityisen paljon kiusaamista