Suuryritysten pako Britanniasta kiihtyy

Yritykset hamstraavat varastoja, joiden avulla ne voivat varmistaa toimintansa, jos sopimukseton ero EU:sta sekoittaa markkinat.

Britannia
P&O -varustamon lautta Oostenden satamassa Belgiassa.
Belgian ja Hollannin rannikoista tulee EU:n ulkoraja brexitin jälkeen. Kuva Oostenden satamasta.Kurt Desplenter / EPA

Monet suuryhtiöt ovat viime päivien aikana ilmoittaneet siirtävänsä toimintojaan Britanniasta muihin maihin välttääkseen EU-erosta johtuvat vaikeudet. Yritysten toimenpiteitä on listannut The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Perinteikäs laivanvarustamo P&O aikoo siirtää kaikki kuusi Englannin kanaalissa seilaavat lauttansa Kyproksen lipun alle.

Vuonna 1837 toimintansa aloittanut varustamo haluaa näin turvata EU:n tuomat veroedut.

Kodinelektroniikkaa tuottava Sony on vahvistanut, että se siirtää Euroopan-yksikkönsä päämajan Lontoosta Amsterdamiin. Tällä tavalla yhtiö voi jatkaa häiriötöntä toimintaansa brexitistä huolimatta, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Britannian suurin lemmikkieläinkauppa Pets at Home kertoo hamstraavansa kotieläinten ruokaa siltä varalta, että brexit katkaisee toimitusväylät. Yhtiö on erityisen huolissaan kissojen muonasta.

– Emme halua, että perheiltä loppuu lemmikkien ruoka [brexit-päivän jälkeen], yhtiöstä kerrotaan.

Sähkötuotteita valmistava Dixons Carphone kertoo myös haalivansa varaosia varastoon.

Brexitin kannattaja siirtyy Singaporeen

Britannian tiedotusvälineissä on paljon huomiota saanut brexitiä vahvasti kannattavan miljardööri Sir James Dysonin ilmoitus siirtää yhtiönsä päämaja Lontoosta Singaporeen.

Dyson itse ei ole kommentoinut päätöstä. Hänen yhtiönsä toimitusjohtaja Jim Rowan on kuitenkin sanonut, ettei siirrolla ole mitään tekemistä brexitin kanssa, vaan se on osa yhtiön normaalia kehitystä. Päämaja halutaan pitää lähellä päämarkkina-aluetta.

Britannian parlamentin jäsenet käyvät parhaillaan kiivasta keskustelua siitä, miten 29.3. häämöttävän EU-eron suhteen tulisi toimia. Parlamentti on hylännyt pääministeri Theresa Mayn ehdotuksen EU:n kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka puiteissa yhteiseloa tulevaisuudessa säädeltäisiin.

Suuri osa parlamentin jäsenistä ei kuitenkaan halua eroa ilman sopimusta. Uuden sopimusehdotuksen laatimisella olisi erittäin kiire.

Monet Britannian muiden maiden kanssa solmimat kauppasopimukset raukeaisivat, jos sopimukseton ero toteutuu. Britannian kauppaministeri Liam Fox totesi tänään keskiviikkona BBC:n haastattelussa, ettei sopimuksia ole yritettykään neuvotella, koska monet maat eivät pidä sopimuksetonta eroa edes mahdollisena.

Lue lisää:

Äkki-brexitin uhka repii Britannian konservatiivien rivejä – Sopimukseton ero EU:sta on monelle ”looginen vaihtoehto”

Lähteet: Reuters