1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdistetyn tytöt pääsivät vihdoin MM-tasolle – talviurheilun tasa-arvossa riittää tekemistä

Talviurheilussa saavutettiin keskiviikkona yksi virstanpylväs, kun tytöt kilpailivat yhdistetyn maailmanmestaruuksista.

yhdistetty hiihto
Urheilukeskustelu.
Naisten asemasta hiihtolajeissa keskustelevat (vasemmalta lukien) opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Tiina Kivisaari, naismäkihypyn pioneeri Heli Pomell ja lehtori Kati Lehtonen Jyväskylän yliopistosta. Toimittajana on Petri Niemi.

Hiihdon nuorten MM-kisoissa Lahdessa jaettiin keskiviikkona ensimmäistä kertaa yhdistetyn MM-mitaleja tytöille. Yhdistetty onkin ainoa talviolympialaji, jossa vain miehet ottavat toisistaan mittaa.

Ylen torstaiseen tasa-arvokeskusteluun osallistuneet asiantuntijat näkevät, että tasa-arvotyössä riittää vielä sarkaa, vaikka yhdistetty on saatu avattua naisille MM-tasolla. Talkoisiin on saatava mukaan niin yleisö, seurat, valmentajat kuin urheilun päättäjät.

– Itse ajattelisin, että tästä se työ vasta alkaa. Nyt täytyy lähteä systemaattisesti hakemaan lisää harrastajia ja tekemään kansainvälisellä tasolla työtä lajin kehittämiseksi, toteaa lehtori Kati Lehtonen Jyväskylän yliopistosta.

– Herrojen asenteiden pitää muuttua. Tytöt otettiin mukaan yhdistettyyn pakon edessä, muuten laji olisi hävinnyt miehiltä olympiatasolta, täräyttää naismäkihypyn pioneeri Heli Pomell.

Urheilun tukirahoja jakava opetusministeriö edellyttää urheiluseuroilta ja lajiliitoilta yhdenvertaisuutta ja tasa-arvon edistämistä.

– Tasa-arvosuunnitelmat on yksi kriteeri yleisavustusten saamiseen. Nyt haluamme, että suunnitelmat viedään arkipäivään, on se sitten urheilijan, valmentajan tai kenen tahansa liikkujan arkipäivää, painottaa johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Tasa-arvo eloonjäämiskysymys?

Hiihtolajien harrastajamäärät ovat laskusuunnassa, mitä tasa-arvo-ongelmat eivät paranna. Hiihtoliiton johtokunnassa istuva lehtori toivoo, että naisia pyydettäisiin enemmän valmentajiksi ja naiset itse rohkaistuisivat valmentamaan.

– Pohjoismaiset hiihtolajit ovat olleet ajastaan jäljessä. Jos taas ajatellaan tämän päivän uusia lajeja, eivät ne enää jaottele sukupuolia. Niiden lähtökohtana on, että ne ovat kaikille avoimia. Jos nyt ei herätä todellisuuteen, tietyt lajit kuolevat, murehtii Kati Lehtonen Jyväskylän yliopistosta.

Mäkihypyssä naisille tietä raivannut Heli Pomell kaipaa tasa-arvoa etenkin rahanjakoon ja resursseihin.

– Resurssit ovat naismäkihypyssä heikot. Naisten mäkihypyn budjetti on noin 10 000 euroa, kun miehillä se on satojatuhansia euroja. Kumminkin tällä kaudella kisoissa on ollyt vain yksi hyppääjä sekä miehiltä että naisilta. Minulla tulee edelleen joitakin vihanpilkahduksia välillä, vaikka en olekaan katkera, Pomell sanoo.

"Pojista puhutaan yleensä enemmän"

Yhdistetyn nuoria.
Suomen nuorten yhdistetyn MM-kisajoukkue Lahdessa.Petri Niemi / Yle

Lahden kisoissa keskiviikkona kilpailleet 16-vuotiaat suomalaistytöt ovat harrastaneet lajia jo vuosia.

– Ehkei tyttöjä arvosteta niin paljon, mutta kyllä tilanne on menossa parempaan suuntaan koko ajan. Pojista puhutaan yleensä enemmän, mutta kyllä nämä MM-kisatkin voi tuoda sitä tyttöjen yhdistettyä enemmän esille, sanoo Alahärmän Kisan Pinja Koivisto.

Taivalkosken Kuohun Annamaija Oinas näkee tulevaisuutensa lupaavana, kunhan vain treenaus tuottaa yhä paranevia suorituksia.

– Toivottavasti menee koko ajan parempaan suuntaan hyppy sekä hiihto. Olisihan se siistiä olla tulevaisuudessakin tällaisissa suuissa kisoissa mukana.

Annamaija Oinas, Taivalkosken Kuohu.
Taivalkosken Kuohun Annamaija Oinas.Petri Niemi / Yle

Saksa, Itävalta ja Norja mahtimaita

FIS:issä nähdään, että tyttöjen huipputasolla laji on vielä pieni, mutta kehittyvä. Kansainvälisissä kisoissa kiertää noin parikymmentä kilpailijaa, vaikka nuoria harrastajia on tullut mukaan yhä enemmän.

Lajin mahtimaat ovat Saksa, Itävalta ja Norja.

– Me kansainvälisessä hiihtoliitossa voimme vain luoda parhaat mahdolliset kilpailut ja olosuhteet. Tällä hetkellä tytöt hyppäävät normaalimäistä, koska kilpailijoiden on kehityttävä. Eri maiden hiihtoliittojen pitää saada lajiin nykyistä enemmän ja nykyistä parempia harrastajia. Sitten katsomme, miten laji tulevaisuudessa kehittyy, sanoo FISin yhdistetyn koordinaattori Michael Neumayer.

Yhdistetyn naiset ovat mukana MM-kisoissa vuodesta 2021 alkaen. Yhdistetty on toistaiseksi ainoa talviolympialaji, jossa vain miehet ottavat toisistaan mittaa. Tähänkin on tulossa muutos todennäköisesti vuoden 2026 olympialaisissa.

 FISin yhdistetyn koordinaattori Michael Neumayer.
FISin yhdistetyn koordinaattori Michael Neumayer.Petri Niemi / Yle

Lue lisää:

Tutkimus: Naisurheilun suosio kasvaa nopeasti – Yli puolet kiinnostuneista miehiä

Rystyset sijoiltaan ja kämmeneen piikit sisään – Julia Kykkäsen valmistautuminen kauteen on ollut varsin erikoinen

Naismäkihypyn konkari Heli Pomell: "Naisena perhanan vaikea olla miesten puuhasteluryhmissä"

Suomalaiset haluavat huippu-urheiluun tasa-arvoa: ”Suoritus kuin suoritus, oli se miehen tai naisen, eikö se ole ihan sama asia”

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

Toimittajalta: Miten Yle kehtaa kertoa naisen eurosta urheilussa? Viisi harhakuvitelmaa ja yksi kysymys, joka ratkaisee tasa-arvokeskustelun

Mitä Suomen olympiajoukkueen tähti kertoo 9-vuotiaalle tyttärelleen, jotta hän voisi unelmoida urheilu-urasta? – ” Tarvitaan niitä, jotka rikkovat muureja”

Ruotsi näyttää Suomelle, miten naisten joukkuelajien arvostusta ja tasoa voi nostaa – Marianne Miettinen ja Riikka Välilä kertovat Urheiluhullut-ohjelmassa keinoja "kivikautisen asenteen" muuttamiseen

Naisten ammattilaisurheilua ei juuri ole, mutta tehtäisiinkö jotain asialle? “Nyt ei voida enää toimia samalla tavalla kuin tähän saakka”

Pitääkö naisen käyttää ulkonäköään, jotta urheilulla voisi ansaita? Enni Rukajärvi ei suostu keikistelemään: "Mä en ole tullut tänne näyttämään hyvältä"

Lue seuraavaksi