Kempeleen kaviourilta Pariisin parrasvaloihin – Timo Nurmoksen ravitähdet varttuvat Perämeren viimassa

Ravivalmentaja Timo Nurmos voitti viime vuonna kaksi suurkilpailua Pariisissa. Tähtihevosten valmennus alkoi Kempeleessä.

raviurheilu
Timo Niemelä valmentaa Kempeleessä Timo Nurmoksen hevosia, joista yksi on Express Love.
Express Love tuli syksyllä Ruotsista Kempeleeseen Timo Niemelän valmennukseen.Paulus Markkula / Yle

Keväällä kaksi vuotta täyttävä Express Love on lunki kaveri. Niemelän talliin Ruotsista tullut ori ei säiky kameroita eikä uhittele toimittajalle ja kuvaajalle. Valmentaja Timo Niemelän mukaan Express Love on järkevä hevonen.

– Se on mukavan luonteinen ja lupaava ravurinalku.

Express Love on Timo Nurmoksen valmennettava ja maailmantähti Readly Expressin ensimmäisiä varsoja, joka oppii Kempeleessä ravihevosen ja -tallin tavoille. Kameralle naureskeleva ori ei ole tullut yksin Ruotsista Kempeleeseen, vaan sillä on 16 kaveria mukana.

"Kaikille annetaan samat eväät"

Niemelän ravitalli sijaitsee vartin päässä Oulun keskustasta lentokentän kupeessa. Puitteet ovat mainiot. Äimäraution ravirata on lähellä, peltoteillä voi päästellä ja aitauksissa on tilaa niin omille kuin Nurmoksenkin tuomille hevosille.

Timo, Esko ja Antti Niemelä ovat kokeneita hevosmiehiä. Esimerkiksi Timo on ajanut ensimmäisen ravivoittonsa jo 1970-luvulla.

Niemelän ravitallin hevosia aitauksessa.
Niemelän tallissa valmennetaan myös omia ja muiden asiakkaiden hevosia Timo Nurmoksen varsojen lisäksi.Risto Ukkonen / Yle

Yli 40 vuoden hevoskokemus antaisi pohjaa arvioida valmennuksessa olevien varsojen lahjakkuutta ja kykyjä, mutta tulevia voittajia on turha Timolta tiedustella.

– Se voi olla kuka hyvänsä näistä varsoista. Kaikille annetaan samat eväät, ja ne näyttävät sitten myöhemmin hyvyytensä radalla.

Nykyisiä Nurmoksen tähtiä Timo Niemelä sen sijaan muistelee mielellään. Vuoden takainen Prix d'Amerique -voittaja Readly Express oli aikanaan hänen veljensä Eskon käsissä, eikä ori tehnyt lähtemätöntä vaikutusta toisin kuin kaksi vuotta nuorempi Villiam, joka voitti nelivuotiaiden suurkilpailun viime syksynä.

– Villiam oli jo ulkoisesti upea hevonen, joka näytti voittajalta, Timo Niemelä muistelee.

Kempele antaa aikaa Nurmokselle

Tukholman kupeessa tallia pitävältä Nurmokselta tulee vuosittain 15–20 nuorta varsaa varhaisvalmennukseen Kempeleeseen. Näin on ollut jo yli 15 vuoden ajan. Yhteistyö sai alkunsa vuosituhannen alussa, kun torniolaisvalmentaja Timo Nurmos lähti Ruotsin radoille.

– Timo soitti ja kysyi, että voisiko hän tuoda varsoja opetukseen tänne. Meille se sopi vallan hyvin, ja pian ensimmäiset hevoset olivat täällä, Timo Niemelä muistelee yhteistyön alkua.

– Yhteistyökuvio on tosi tärkeä meille. Se antaa selkeän perustan tallin toiminnalle, kertoo ravivalmentaja Timo Niemelä, joka pyörittää Kempeleessä kahden veljensä kanssa yli 30 hevosen tallia.

Ravihevoset harjoittelevat pakkasista huolimatta.
Kovimmat harjoitukset jätetään pois paukkupakkasilla, mutta pientä liikettä hevosille annetaan silloinkin. Paulus Markkula / Yle

Noin puolet Nurmoksen yksivuotiaista varsoista on vuoden ajan valmennuksessa Kempeleessä ja loput Ruotsissa. Nurmokselle yhteistyö antaa ennen kaikkea tärkeää aikaa.

–Työ on jatkuvaa touhuamista ja menoa, mikä on ammatin huonoin puoli. Kaikki raviaktiivit taitaa olla hieman univelassa koko ajan, mutta tähän on vapaaehtoisesti lähdetty ja laji antaa niin paljon, että nukutaan sitten kun voi, Nurmos naurahtaa.

Niemelän veljesten ansiosta huippuvalmentaja pystyy keskittymään paremmin kilpailuikäisiin hevosiin, kun lupaavat 1–2-vuotiaat varsat treenaavat Kempeleessä kokeneiden hevosmiesten käsissä.

Raviurheilun olympiakulta kruunasi Nurmoksen uran

Timo Nurmos on Ruotsin menestyneimpiä ravivalmentajia. Suomessa ja Ruotsissa hänet on opittu tuntemaan etenkin 3- ja 4-vuotistähdistään, mutta Prix d'Ameriquen voitto on omassa arvossaan.

– Tämä on se suurin voitto, raviurheilun olympiakulta. Kilpailu on hyvin vaikea voittaa, ja kaiken pitää mennä nappiin. Voitossa kiteytyi pitkä ura, ja kun sen helmen saa, niin kyllähän se hieno tunne on, tänä vuonna 60 vuotta täyttävä Nurmos tunnelmoi.

Timo Nurmos
Timo Nurmos sai kruunun pitkälle uralleen Ranskan ravipyhätössä Vincennesin radalla vuoden 2018 tammikuussa.AOP

Nurmoksen villi voittojuoksu ravipyhättö Vincennesin juhlahumussa on jäänyt raviharrastajien ja osin myös Nurmoksen mieleen.

– Vaikeahan se on muistaa mitä kaikkea siinä tapahtui, kun hevonen ylitti maalilinjan voittajana. Siinä oli mahdoton hässäkkä ja hirveä määrä ihmisiä, uskomatontahan se oli.

Readly Expressin voiton arvostusta Ruotsissa kuvaa myös se, että muutoinkin menestynyt ohjastaja Björn Goop oli naapurimaassa ehdolla vuoden urheilijaksi.

Timo Nurmos puolestaan oli valmentajien rahalistan kakkonen, yli neljän miljoonan euron voitoillaan. Eroa ykköseen Daniel Redeniin jäi noin 300 000 euroa.

Nurmos ja Normandia hoitavat hevosen viimeistelyn

Tähtihevonen Readly Express ja Timo Nurmos valmistautuvat suurkilpailuun tutussa ympäristössä Normandiassa. Hevosen ohjastaja Björn Goop valmentaa omia hevosiaan vuokraamassaan ranskalaistallissa, jossa hoidetaan myös Readly Expressin viimeistelyt.

Timo Nurmos vastaa itse Readly Expressin virittämisestä sunnuntain kilpailuun.

– Se on treenarin työ, ja viimeisen viikon harjoitukset ajan itse. Nämä ovat mieluisia päiviä ajaa ja viimeistellä hevosta hieman erilaisessa ympäristössä.

Timo Nurmos ja Readly Express.
Timo Nurmos vastaa itse tähtihevosensa viimeistelyistä Euroopan suurimpaan ravikilpailuun.Aftonbladet / AOP

Nurmos luottaa suojattiinsa, jonka viimeinen raskaampi harjoitus oli torstaina.

– Hevosella on rutiinia lisää ja uskon, että hevonen on hyvin lähellä viime vuotista tasoa, mutta missä kunnossa vastustajat ovat niin sitä on vaikeampi arvioida.

Readly Expressin ja muiden ravureiden päivän vire selviää sunnuntai-iltapäivänä klo 17 jälkeen.

Suomen lippua ei ole povitaskussa

Valmentajavelho Timo Nurmos hakee jälleen menestystä Ranskan ravipyhätöstä, joka oli hänelle varsin antelias viime vuonna.

Tammikuisen Prix d'Amerique -suurvoiton jälkeen Nurmos juhli jälleen Pariisissa lokakuussa. Hänen oma hevosensa ja isoisänsä mukaan nimetty Villiam voitti nelivuotiaille Euroopassa järjestettävän pääkilpailun.

Vuoden takaisista Vincennesin voittojuhlista muistetaan villisti iloinnut valmentaja Timo Nurmos, joka juhli Suomen ja Ruotsin liput käsissään.

Juhlahumua Pariisissa.
Vuoden 2018 Prix d'Amerique -kilpailu päättyi suomalais-ruotsalaisjuhliin, jonka keskipisteessä olivat Readly Express, ohjastaja Björn Goop ja valmentajaTimo Nurmos. AOP

Nurmos ei tiedä keneltä Suomen lipun sai, mutta luottaa, että siniristilippu löytyy taas mahdollisiin voittojuhliin sunnuntaina.

– Se ei ollut oma lippu, vaan jostain yleisön seasta se tuli. Eiköhän sieltä taas lippu löydy, jos päästään voittoa juhlimaan, toivottavasti. Silloin heilutetaan sitä taas korkealla, Nurmos lupaa.