Onko tässä vuosisadan rakkaustarina? Martti-hanhesta piti tulla paisti, mutta saikin deitti-ilmoituksella itselleen puolison

Muun parven syrjimästä luuserihanhesta tuli tilan vahtihanhi, josta kertovat päivitykset ihastuttavat sosiaalisessa mediassa.

lemmikkieläimet
Mikkeliläisellä maatilalla asuva Martti-hanhi.

Anu Hämäläinen ei tunnustaudu lintuihmiseksi, mutta silti navetassa pitävät talvea ankat, ja heti tallin ovella vastaan kävelevät kanat.

– Taas ne ovat karanneet käytävälle, Hämäläinen toteaa ja ohjaa kanat takaisin omalle osastolleen.

Martti-hanhi viettää talvea ladossa muiden lintujen naapurissa. Martti saapui Hämäläisten maatilalle hanhiparven mukana. Tarkoituksena oli pitää hanhia lammella, ja lopulta saada niistä paisteja.

Martti oli alusta saakka parven silmätikku. Marttia sorsittiin ja kiusattiin.

Martti hanhi tepastelee lumen keskellä.
Martti ulkoilee mielellään myös talvella, vaikka poikasten takia hän mieluummin vahtii sisällä perhettään.Esa Huuhko / Yle

Kun talvi tuli, kenelläkään ollut tahtoa tappaa hanhia. Hanhet viettivät talvensa ladossa, Martti eristettynä muista.

Lopulta muut hanhet myytiin lemmikkipihalle, mutta Anu Hämäläinen ei halunnut luopua Martista.

Martista tuli Hämäläisen mukaan kotiluuseri. Koska hanhi on laumaeläin, se seurasi paremman puutteessa tilan kissoja ja koiria, ja paimensi Hämäläisten lehmiä.

Martti-hanhi tutkii pizzalaatikkoa.
Hanhi on utelias eläin. Koska emo ei ruoki edes vasta kuoriutuneita poikasia, niiden on oltava syntymästään saakka valmiita tutkimaan ympäristöään ja etsimään ruokaa.Anu Hämäläinen

Hanhi on melko harvinainen kotieläin Suomessa, sillä niitä ei kasvateta edes ammattimaisesti muualla kuin yhdellä tilalla. Hauhalan hanhifarmilla Mikkelissä kasvatetaan hanhia lihan vuoksi, mutta myös niiden untuvaa hyödynnetään. Tästä Ylen jutusta voit lukea enemmän untuvien eettisyydestä ja Hauhalan hanhifarmista.

Tilan yrittäjä Antti Rantalainen sanoo, että esimerkiksi heidän tilaltaan on mahdollista ostaa hanhi lemmiksi. Rantalainen tietää ammattinsa vuoksi paljon hanhista, ja hänen tietojaan on käytetty hyväksi myös tässä jutussa.

Palataan kuitenkin Martin tarinaan.

Martti seisomassa ulko-oven takana.
Martti ei ole harvinainen näky Hämäläisten talon sisätiloissa. Hanhet ovat hieman sotkuisia käymälätavoiltaan, siksi ne eivät voi viettää pitkiä aikoja sisällä.Anu Hämäläinen

Martti tajusi pian, että tilan keittiöstähän saa tuoretta pullaa ja Martin herkkua ruisleipää. Hanhet ovat ruohonsyöjiä, ja ne voivat elää heinällä, mutta ne voivat syödä myös ihmisten tähteitä – tai pullaa Martin tapauksessa. Hanhen maksa tosin rasvoittuu helposti, sillä maksa toimii niiden energiavarastona.

Ruuan lisäksi hanhet syövät myös hiekkaa. Niillä on mahalaukussaan osa, joka jauhaa ruuan. Kivet auttavat jauhamaan kasveja ja siemeniä hienommiksi. Tätä osaa kutsutaan lihasmahaksi tai kivipiiraksi.

Martti maistelee jäätelöä.
Vaikka ulkona on pakkasta, jääteöä on kiva maistaa.Anu Hämäläinen

Anu Hämäläinen kuvasi Martin touhuja, ja jakoi niitä Facebookissa: Martin pää pizzalaatikossa, Martti tutkimassa astianpesukonetta, Martti kokeilemassa aamutossuja jalkoihinsa. Hämäläisen päivitykset ovat vitsikkäitä, ja kertovat asioista Martin näkökulmasta. Teksteissä Martti kutsuu omistajaansa palvelijaksi.

Kuvakaappaus Face-book sivuilta. Anu Hämäläisen päivityksessä Martti katsoo aitauksessa olevia lehmiä. Hämäläinen kertoo tekstissä, että Martti pitää huolta karjalaumasta hänen "palvelijansa" ollessa juhlimassa.
Kuvakaappaus / Facebook

Jossain vaiheessa joku ehdotti, että Martille voitaisiin hankkia kumppani. Hämäläisestä ajatus oli hauska, ja hän kirjoitti Facebookissa Martin etsivän itselleen seuraa tietenkin tositarkoituksella.

"Sanovat, että olen hieman huomionhakuinen ja kipakka, ehkä jopa välillä tungetteleva, mutta oikealle päälle sattuessa hanhenmaksani on täyttä kultaa."

Ilmoituksessa Martti kertoi tahtovansa kumppanikseen lajitoverin, jonka kanssa tepastella tiluksilla. Hän myös paljasti haaveilevansa mahdollisesta Martti juniorista. Tytön luonne oli ilmoituksen mukaan ulkonäköä tärkeämpi, vaikka kuva olisikin kiva lisä.

Tieto Martin deitti-ilmoituksesta kiiri jopa Maaseudun Tulevaisuuteen saakka. (siirryt toiseen palveluun)

Martti-hanhi sovittaa räpylöihinsä kylpytossuja. Ne ovat vähän liian isot.
Hanhet voivat elää reilusti yli kymmenen vuotiaiksi. Martti on pari vuotias, ja siten vasta hanhinuorukainen.Anu Hämäläinen

Ilmoitukseen vastasi muutama hanhineiti. Lopulta Anu Hämäläinen toi tilalle Mirkku-hanhen.

– Vähän nolotti sanoa Martille, että Mirkku on maksullinen nainen, mutta muuhun ei kyetty. Martti ensin kierteli Mirkkua, ja Mirkku oli hämillään. Vuorokauden jälkeen rakkaus leimahti. Tämä oli vähän sopimusavioliitto, mutta toimi.

Martti ja Mirkku poseeraavat kameralle yhdessä ulkona
Anu Hämäläisen mukaan hanhien hanhien rakkauselämä on melko vanhoillista. Mies on perheen pää, ja nainen tottelee.Anu Hämäläinen

Martti marssi Mirkun edellä ja esitteli tilan. Tärkeimpänä kohteena oli lampi, jonka Martti ylpeänä näytti mielitietylleen.

Syksyllä pari rupesi pesänrakennustoimiin. Hämäläinen haki heiniä latoon, ja talvella Mirkku muni sinne kasan munia. Tämä oli erikoista, sillä yleensä hanhet pesivät vasta keväällä maaliskuun alussa.

Hanhet munivat pesänsä täyteen, ja siihen ponnistukseen voi mennä useampi viikko. Munia voi olla vaikka kolmetoista. Hanhikana peittää pesän, jos lähtee syömään tai peseytymään. Tällöin munat ovat piilossa, ja pysyvät lämpöisinä.

Hanhet hautovat muniaan noin kuukauden. Mirkkukin hautoi munia kaikella tarmollaan.

Mirkku-hanhi sukii selkäsulkiaan kaula kaarella.
Mirkku sukii höyhenpukuaan. Hanhinaaras on huomattavasti pienempi ja sirompi kuin uros.Esa Huuhko / Yle

Tammikuun puolessa välissä Anu Hämäläinen sai hämmästyä mennessään latoon, sillä pesästä kuului vaativaa piipitystä.

Martista oli tullut isä.

Toisin kuin jotkut muut linnut, hanhet eivät ruoki poikasiaan. Poikasten täytyy itse oppia etsimään ruokansa, ja ovatkin uteliaita heti untuvikkoina.

Kaksi Martin poikasta. tiput ovat keltaharmaita ja pörröisiä.
Hanhikana hautoo munia noin kuukauden. Naaras munii pesän täyteen, niin että munia voi olla reilusti yli kymmenen. Naaras pelaa varman päälle, sillä kaikki munat eivät lopulta kuoriudu.Esa Huuhko / Yle

Poikaset ovat kuoriuduttuaan vielä paljon Mirkun höyhenpeitteen alla. Välillä kuitenkin Mirkun alta kömpii keltaisia höyhenpalloja tutkimaan uutta maailmaa.

Martti alkaa sähistä ärhäkästi heti kun joku lähestyy pesää. Sähinä toimii niin hyvin, ettei talon koira Moona eikä kissa Sauli Niinistö uskalla kovin lähelle mennä katsomaan uusia tulokkaita.

Entinen luuserihanhi on nyt kipakka perheen suojelija, joka ei pelkää puolustaa perhettään.

Martti hanhi suojelee taustalla pesässä olevaa Mirkkua.
Martti kuulostaa aivan käärmeeltä, kun se puolustaa sähisten pesäänsä. Nokka aukeaa, ja kieli työntyy suorana pitkälle. Äkäinen hanhi on pelottava näky, ja hanhi voi vaikka näykkäistä, vaikka sillä ei kunnollisia hampaita olekaan.Esa Huuhko / Yle

Päivitykset Martin elämästä maatilalla herättivät sen verran ihastusta, että Hämäläinen taipui viimein, ja perusti Martille omat Facebook-sivut. Martista on tullut myös somejulkkis, joka jakaa nyt parrasvalot muun perheen kanssa.