1. yle.fi
  2. Uutiset

Hongkongissa suunnitellaan laululakia – vankilatuomio Kiinan kansallishymnille buuaamisesta, lasten osattava sanat

Kiinan hallinto yrittää lisätä isänmaallisuutta Hongkongin erillishallintoalueella.

Hongkong
Aktivistit osoittivat mieltään Hong Kongissa laululakiesitystä vastaan.
Aktivistit osoittivat mieltään Hong Kongissa laululakiesitystä vastaan. Jerome Favre / EPA

Hongkongin päättäjät saavat keskiviikkona eteensä lakiesityksen, jossa epäkunnioittavasta käytöksestä Kiinan kansallishymniä kohtaan saisi jopa kolmen vuoden vankilatuomion ja mittavat sakot.

Esimerkiksi laululle buu-huudon esittäminen olisi jatkossa rangaistavaa. Myös Hongkongin kouluissa tulisi esityksen mukaan opettaa koululaisille emämaan kansallislaulun sanat.

Buuaus Kiinan kansallislaululle esimerkiksi jalkapallo-otteluissa on ollut yleinen tapa osoittaa tyytymättömyyttä Kiinan hallinnolle viime vuosina.

Uudella lailla Kiinan hallinto yrittää lisätä isänmaallisuutta Hongkongissa, jossa demokratia-aktivistit toivovat jopa itsenäistymistä Kiinasta. Monet nuoret tuntevat olevansa enemmän hongkongilaisia kuin kiinalaisia.

Lakiesityksen on kritisoitu vähentävän ilmaisun vapautta.

– Opettajat ovat huolissaan esityksestä, sillä sen avulla Kiinan hallinto päättää mitä opettajien on opetettava kouluissa. Nyt se on kansallishymni, mitä seuraavaksi, kertoo yläasteen opettaja Simon Hung.

Hongkongissa on jo voimassa laki, joka määrää jopa kolme vuotta vankeutta epäkunnioittavasta käytöksestä Kiinan lippua tai tunnuksia kohtaan.

Uuden esityksen arvellaan päätyvän laiksi Hongkongissa jo ennen kesää, sillä esitystä vastustavalla oppositiolla on vähemmistö lainsäädäntöneuvostossa.

Myös Suomessa valtiolipun häpäisemisestä voi saada sakkotuomion.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi