1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvojentunnistus avaa ovet, verhot tottelevat puhetta, vastaanotossa automaatit: katso videolta, millainen on kiinalaisen verkkojätin Ali Baban avaama "tulevaisuuden hotelli"

Ali Baba perusti mallihotellin esitelläkseen tekoälyosaamistaan ja myydäkseen sitä hotelliketjuille.

hotellit
Kiinalainen verkkojätti Ali Baba avasi "tulevaisuuden hotellin"
Kiinalainen verkkojätti Ali Baba avasi "tulevaisuuden hotellin"

FlyZoo-hotellin henkilökuntaan kuuluva Frank Zhang asettuu hississä seinään asennetun kameran ja pienen näyttöruudun eteen. Kasvojentunnistusohjelmisto antaa hissille luvan totella Zhangin napinpainallusta.

Samalla tekniikalla toimivat myös huoneiden ovet. Avainkortteja tai avaimia ei tarvita.

Huoneessa Zhang juttelee sängyn vieressä olevalle mustalle pömpelille kiinaa. Laite on nimeltään Tmall Genie. Sen naisääni vastaa ja pian huoneen verhot menevät kiinni.

– Tmall Genie, avaa televisio Zhang komentaa, ja televisio on päällä.

Myös huoneen ilmastointia ja valaistusta ohjataan puheella.

Hotellin asiakas: Tehokasta ja turvallista

Ali Baban "robottihotelli" sijaitsee vain pienen matkan päässä yhtiön pääkonttorista Hangzhoussa, 170 kilometriä Shanghaista lounaaseen. Hotellissa on 290 huonetta.

Vastaanottovirkailijoita ei ole. Niiden tilalla on lentokenttien auloista tuttuja check-in-automaatteja. Ali Baban mukaan niillä on kaksi funktiota: työvoimakustannukset vähenevät eikä asiakkaiden tarvitse olla tekemisissä toisten ihmisten kanssa.

Myös huonepalvelu on korvattu älytekniikalla. Huoneeseen voi tilata juomaa ja ruokaa, mutta sen toimittaa metallista roskapönttöä muistuttava huonepalvelurobotti, joka sukkuloi hotellin käytäviä pyörien varassa.

Hotellin johtaja Andy Wang sanoo, että heidän ansiostaan hotelleista tulee tehokkaampia ja palvelun laatu paranee. Ali Baban tavoitteena onkin myydä tekoälytekniikkaansa hotelleihin eri puolilla maailmaa.

Mutta mitä mieltä älyhotellista on hotellivieras?

– Ei tarvitse jonotella, alle minuutissa saa hoidettua sisäänkirjautumisen. Onhan se tehokasta. Toinen asia on turvallisuus. Kun on kasvojentunnistus hississä ja huoneenovessa, niin minä ainakin koen sen erittäin turvallisena, pohtii Tracy Li, yksi asiakkaista.

FlyZoon huoneiden hinnat alkavat 205 dollarista yöltä.

Yle tutustui japanilaiseen robottihotelliin keväällä 2018. Henn-na-ketju on sittemmin kertonut luopuvansa ainakin osasta robottejaan.

Lue vierailusta tästä: Koneet takkuilivat, kun testasimme mainostetun japanilaisen robottihotellin – "Arvostan enemmän lihaa ja verta kuin koneita"

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi