1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Risteilyohjus

Venäjä haluaa esitellä uuden risteilyohjuksensa Natolle ja EU-maille

Yhdysvaltain mukaan Venäjä rikkoo kyseisellä aseella keskimatkan ydinohjukset kieltävää sopimusta.

Risteilyohjus
Uutta 9M729 -ohjusjärjestelmää esiteltiin kansainväliselle medialle Kubinkassa Venäjällä.
Venäjän uutta 9M729-ohjusjärjestelmää esiteltiin kansainväliselle medialle Kubinkassa. Venäjän mukaan ohjuksen kantama on alle 500 kilometriä, mutta Yhdysvaltojen mukaan yli tämän rajan. INF-sopimuksessa on kielletty muualta kuin mereltä laukaistavat ohjukset, joiden kantama on 500–5 500 kilometriä. Sergei Bobylev / AOP

Venäjä haluaa esitellä ulkomaiden edustajille kiistellyn 9M729-ohjuksensa. Asiasta kertoi Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov.

9M729-risteilyohjus on aiheuttanut suuren kiistan Yhdysvaltain ja Venäjän välille. Yhdysvaltain mukaan ohjuksen kantama on selvästi yli 500 kilometriä. Tämä merkitsisi, että ohjus olisi keskimatkan ydinohjukset kieltävän sopimuksen (INF-sopimus) vastainen.

Vuonna 1987 solmittu INF-sopimus kieltää ydinkärjellä varustettavat ohjukset, joiden kantama on 500 - 5 500 kilometriä. Presidenttien Mihail Gorbatšovin ja Ronald Reaganin solmiman sopimuksen myötä maat hävittivät kielletyt ohjuksensa.

Venäjä on vakuuttanut, että 9M729:n (tunnetaan myös Naton koodinimellä SSC-8) kantomatka on enintään 480 kilometriä. Tämä todettiin vuonna 2017 järjestetyssä Zapad-sotaharjoituksessa, kertoi Venäjän tykistökomentaja Mihail Matvejevski uutistoimisto Tassille.

Tänään keskiviikkona apulaisulkoministeri Rjabkov kertoi lehdistölle, että Venäjä on valmis esittelemään risteilyohjuksensa ulkomaiden edustajille. Edustajia voisi Rjabkovin mukaan tulla Nato-maista ja Euroopan unionista.

Lisäksi edustajia voisi tulla myös entisistä IVY-maista, joiden kanssa Venäjällä on turvallisuusyhteistyösopimus, sekä Venäjän kauppakumppaneina toimivista BRICS-maista.

Yhdysvallat on jo vuodesta 2017 lähtien epäillyt 9M729-ohjuksen rikkovan INF-sopimusta. Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvallat lähetti asiasta useita kirjeitä Venäjän johdolle.

Joulukuussa 2017 Venäjä myönsi risteilyohjuksen olemassaolon, mutta kiistoi sen rikkovan sopimusta, kertoo Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Viime joulukuussa Yhdysvallat asetti Venäjälle 60 päivän aikarajan, jolloin Venäjän tulisi purkaa ohjukset. Jos Venäjä ei toimi vaaditulla tavalla, Yhdysvallat vetäytyy INF-sopimuksesta. Venäjä sanoo haluavansa pitää sopimuksesta kiinni.

Aiheesta muualla:

The End of The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Tass, AFP

Lue seuraavaksi