Rauman lähijunaliikenne jää haaveeksi

Liikenne- ja viestintäministeriö ei valinnut Rauman lähijunaliikennettä mukaan junaliikenteen pilottikokeiluun.

Rauma
Lähikuva rautatiekiskoista.
Rauman toive henkilöjunaliikenteen avaamisesta ei vakuuttanut ministeriötä.Kalle Mäkelä / Yle

Rauman ja muiden satakuntalaiskuntien toive lähijunalikenteen aloittamisesta Raumalta Tampereelle ei toteudu ainakaan valtion tuella.

Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut alueellisen junaliikenteen pilottikokeilun jatkosuunnitteluun Kymenlaakso, Pirkanmaan ja Eteläpohjanmaan hankkeet. Lopulliset päätökset pilottialueista tehdään myöhemmin.

Satakunnassa tavoiteltiin 80-luvulla lopetetun Rauman henkilöjunaliikenteen avaamista uudelleen ensi joulukuusta alkaen. Suunnitelmana oli, että liikenne Raumalta Tampereelle olisi pysähtynyt kaikilla asemilla Kokemäeltä Tampereen suuntaan, jolloin Porista Tampereelle kulkeva junayhteys olisi voinut nopeutua jättämällä välipysähdykset tekemättä.

Yhteensä valtiolle tuli 11 hakemusta kokeiluun mukaan pääsystä.

Junat kulkivat 80-luvulla

Rauman kaupunki on halunnut avata henkilöjunaliikenne uudestaan jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2016 Rauman kaupungin teettämässä selvityksessä arvioitiin, että junayhteyttä käyttäisi vuosittain 70 000–100 000 matkustajaa.

VR ei ole pitänyt liikenteen aloittamista taloudellisesti kannattavana.

Yhteydellä olisi ollut erittäin iso merkitys Rauman seudun työmatkaliikenteelle.

Asko Aro-Heinilä

Rauman rautatien henkilöliikenne loppui 1980-luvulla. Sen jälkeen junamatkustajia on kuljetettu vielä 2000-luvulla Raumalle Kokemäen juna-asemalta linja-autoilla.

Maakuntajohtaja ei luovu toivosta

Saksasta tavoitettu Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä kertoo olevansa pettynyt päätökseen. Hän sanoo, ettei ole vielä tutustunut tarkasti päätöksen perusteluihin.

– Yhteydellä olisi ollut erittäin iso merkitys Rauman seudun työmatkaliikenteelle.

Aro-Heinilä ei ole valmis vielä luopumaan toiveesta saada henkilöjunaliikenne Raumalle. Hänen mukaansa nyt on harkittava muita mahdollisuuksia saada junat kulkemaan.