Henkeäsalpaavat kuvat jäälakeuksilta: Tältä näyttää uuden jään muodostuminen Merenkurkun ulkosaaristossa

Sään viileneminen ja tyyneys ovat vauhdittaneet uuden jään muodostumista Merenkurkussa, ja näkymät ovatkin paikoin henkeäsalpaavat.

Jääpeite
Södra Vallgrundissa asuva ja luonnossa viihtyvä biologi Timo Lumme pääsee näihin maisemiin lähes kotioveltaan
Södra Vallgrundissa asuva ja luonnossa viihtyvä biologi Timo Lumme pääsee näihin maisemiin lähes kotioveltaanAntti Haavisto/Yle

Vaikka jäätalvi onkin ollut Merenkurkussa normaaliaikataulusta myöhässä, ovat kovat pakkaset saaneet myös ulkosaariston vetäytymään pikkuhiljaa jääpeitteeseen.

Sohjoinen lauttameri alkaa muodostua kiinteäksi jääksi nopeasti, kunhan sää on riittävän kylmä ja tyyni
Sohjoinen lauttameri alkaa muodostua kiinteäksi jääksi nopeasti, kunhan sää on riittävän kylmä ja tyyniAntti Haavisto/Yle

Kun vesi saavuttaa jäätymispisteensa, se muuttaa olomuotoaan ja kiteytyy eli jäätyy, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Jään tiheys on pienempi kuin veden, ja siksi jää kelluu. Aluksi jääkiteet ovat vedessä vapaina, mutta vettä kevyempinä ne nousevat pintaan, missä ne vähitellen kerääntyvät yhteen ja kiinnittyvät toisiinsa.

Taivaanrannassa näkyvät saderintamat laveeraavat horisonttiin hienoja tasoja
Taivaanrannassa näkyvät saderintamat laveeraavat horisonttiin hienoja tasojaAntti Haavisto/Yle

Mistään massiivisesta kiintojäästä ei ole vielä kyse, vaan isoilla merenselillä ajelehtineista lautoista, jotka liimautuvat nyt kiinni uuteen pakkasen muodostamaan jäähän. Jäätyessä veden pintaan muodostuu yhtenäinen ohut jääpeite, riite. Riitteen muodostumisen jälkeen kiteet kasvavat vain alaspäin ja jääpeite paksuuntuu.

Karikoiden päälle kohoaa usein ahtojääröykkiöitä, jotka voivat hyvinä jäätalvina olla useiden metrien korkuisia
Karikoiden päälle kohoaa usein ahtojääröykkiöitä, jotka voivat hyvinä jäätalvina olla useiden metrien korkuisia Antti Haavisto/Yle

Mustasaaren Södra Vallgrundin edustalla kiinteämpi jää ulottui vielä alkuviikosta vain reilun kilometrin päähän rannasta, jonka jälkeen avautuvat isot ulapat olivat vielä auki. Nyt nämäkin isot selät alkavat saada ohutta kiinteää jäätä päälleen.

Tummat laikut jäässä ovat yleensä varma heikon jään merkki
Tummat laikut jäässä ovat yleensä varma heikon jään merkkiAntti Haavisto/Yle

Kun jää muodostuu suoraan vedestä, se on kirkasta teräsjäätä. Sään raju viileneminen ja tyyni sää ovat edistäneet uuden jään muodostumista, mikä on monelle luonnossa liikkujalle upea elämys.

Jäätymisvaiheessa oleva meri tarjoaa monenlaisia muotoja ja värejä
Jäätymisvaiheessa oleva meri tarjoaa monenlaisia muotoja ja värejä Antti Haavisto/Yle
Varsinkin aurinkoisella säällä ahtojääröykkiöt kylpevät upeissa sinisen sävyisissä väreissä
Varsinkin aurinkoisella säällä ahtojääröykkiöt kylpevät upeissa sinisen sävyisissä väreissäAntti Haavisto/Yle

Nämä kuvat on otettu noin kilometrin päässä Södra Vallgrundin Bulleråsista sijaitsevalta Västra Kalvholmsgrundin saarelta, jonka edestä aukeavat isot jäälakeudet ovat lähteneet jäätymään vasta muutamia päiviä sitten. Tämän jälkeen jään päälle satanut eristävä lumi hidastaa jään vahvistumista, ja haittaa tietysti myös jään värin ja pinnan laadun tarkkailua.

Aava ja värikäs jäälakeus hurmaa monet luonnossa liikkujat
Aava ja värikäs jäälakeus hurmaa monet luonnossa liikkujatAntti Haavisto/Yle