Korkein oikeus tutkii Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuuden – etsinnän syynä lehden julkaisema juttu

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat pitäneet kotietsintää laillisena. Toimittaja ei tyytynyt päätöksiin.

lähdesuoja
Hensingin Sanomien artikkeli.
Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Osa jutun tiedoista perustuu Puolustusvoimien salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin. Henrietta Hassinen / Yle

Korkein oikeus tutkii Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn erityisen kotietsinnän laillisuuden, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Toimittaja valitti Helsingin hovioikeuden lokakuussa tekemästä päätöksestä, jonka mukaan toimittajan kotiin tehdylle kotietsinnälle ja takavarikoille oli lainmukaiset edellytykset.

Myös Helsingin käräjäoikeus katsoi aiemmin, että etsintä oli laillinen ja poliisi saa tutkia takavarikoidut laitteet.

Keskusrikospoliisi teki niin sanotun erityisen kotietsinnän toimittajan kotiin joulukuussa 2017 sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kirjoittanut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Toimittaja: Poliisi puuttuu lähdesuojaan

Kotietsintää laittomana pitänyt toimittaja vaati oikeudessa, että takavarikot todetaan rauenneiksi ja tavarat palautetaan. Hänen mukaansa poliisin toimet olivat puuttumista toimittajan lähdesuojaan.

Helsingin Sanomien jutun kirjoittajaksi oli merkitty kaksi toimittajaa. Poliisi on kertonut aiemmin etsivänsä myös mahdollista tietovuotajaa.

Poliisi teki kotietsinnän toisen toimittajan kotiin sen jälkeen kun toimittaja oli soittanut hätäkeskukseen. Toimittaja soitti apua, koska hän oli vasaroinut tietokonettaan ja kone oli alkanut savuta.

Osa lehtiartikkelin tiedoista perustui Puolustusvoimien salaisiksi leimattuihin asiakirjoihin.

Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan siksi epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena, joka on maanpetosrikos. Jutussa tutkitaan myös epäiltyä virkasalaisuuden rikkomista.

Lue myös:

Helsingin hovioikeus: Helsingin Sanomien toimittajan kotiin joulukuussa tehty kotietsintä ja takavarikot laillisia

Poliisi haki lupaa tutkia HS:n toimittajan kotoa takavarikoidut tavarat – käräjäoikeus suostui, vaikka kotietsinnän laillisuus on vielä epäselvä

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa: Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon tehty kotietsintä oli laillinen

"Liekkiä ja savua tuli niin kunnolla" – Lue, miten HS:n Viestikoekeskus-uutisointi johti toimittajan asuntoon tehtyyn kotietsintään

Salaisia asiakirjoja, vasaroitu kiintolevy ja kotietsintä – Lue tästä Viestikoekeskus-kohun käänteet