Säveltäjä Toivo Kärjeltä jäi satoja julkaisemattomia lauluja – hänen poikansa julkaisee niitä jälleen, vaikka vastaanotto on ollut pettymys

Säveltäjän poika Kalervo Kärki kertoo, että uudella levyllä on vanhaa tanssimusiikkia kuten tangoa, valssia ja jenkkaa.

Toivo Kärki
Vanha valokuva, jossa aikuinen mies katsoo pöydän yli pientä poikaa.
Kalervo Kärjen kotialbumi

Säveltäjä Toivo Kärjen poika Kalervo Kärki tuo levylle kymmenen isänsä ennen julkaisematonta sävellystä. Viikonloppuna julkistettava levy pitää sisällään vanhaa tanssimusiikkia kuten tangoa, fokstrottia, valssia ja jenkkaa.

– Vanhimmat sävellykset ovat vuodelta 1943. Levyllä on kaksi rintamalla sävellettyä kappaletta. Niihin sanoitukset ovat tehneet Kauko Käyhkö ja Kerttu Mustonen, kertoo Nilsiässä nykyisin asuva Kalervo Kärki.

Suurin osa sävellyksistä on Toivo Kärjen luottosanoittajien kuten Reino Helismaan, Vexi Salmen ja Juha Vainion sanoittamia, mutta mukana on myös kaksi uutta tekstiä. Ne ovat Liisa-Hellevi Rantasen ja Timo Salmenojan käsialaa.

Laulut tulkitsee somerolainen laulaja Pentti Koskimaa.

Toivo Kärki jätti jälkeensä satoja ennen julkaisemattomia sävellyksiä

Kalervo Kärki on julkaissut isänsä kuoleman jälkeen jo noin sata Toivo Kärjen jäämistöstä löytynyttä sävellystä. Hän arvioi, että jäljellä on vielä parisensataa ennen julkaisematonta kappaletta.

– Sen jälkeen kun isäni vuonna 1992 kuoli, minun päätavoitteeni on ollut tuoda ennen julkaisemattomia kappaleita julkisuuteen.

Toivo Kärki oli elinaikanaan hyvin tuottelias säveltäjä. Sävellyksiä kertyi lähes 1 700, joista osa jäi julkaisematta.

– Niistä osa päätyi levylle ja osa jäi nuotteina arkistoon. Näitä levyjä on ilmestynyt silloin tällöin eri artistien esittämänä, sanoo Kalervo Kärki.

Hän harmittelee levyjen saamaa niukkaa julkisuutta.

– Olen ollut hieman pettynyt, ettei lehdet ole niistä kirjoittaneet tai edes arvostellut. Tietysti tämmöisten omakustanteiden saaminen julkisuuteen on vaikeaa, myöntää Kärki.

Hänen mukaansa vanhalla tanssimusiikilla on kuitenkin edelleen kuuntelijakuntansa ja se on näkynyt eri tilaisuuksissa.