Analyysi: Tähtääkö Timo Soini hillotolpalle "pimeyden ytimeen"? – Kotimaan politiikka ei Soinia näytä enää kiinnostavan

Timo Soini ei ole tehnyt elettäkään, joka viittaisi hänen ehdokkuuteensa eduskuntavaaleissa.

Timo Soini
Timo Soini ja Mike Pompeo.
Marraskuussa ulkoministeri Timo Soini (sin.) tapasi yhdysvaltalaisen virkaveljensä, Mike Pompeon.Michael Reynolds / EPA

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi viime syksynä Lännen Median haastattelussa päättävänsä joulun kieppeillä käykö hän ehdolle vaaleissa. Soini vihjasi myös, milloin päätös tulisi julki.

– Vuoden alussa selviää, olenko ehdolla vaaleissa.

Päätöksen panttaus kismittää Soinin puoluetovereita

Kenties asia on Timo Soinille jo selvinnyt. Sen sijaan hänen puoluetovereilleen ja mahdollisille äänestäjilleen se on yhä epäselvä.

Tilanne kismittänee erityisen paljon niitä sinisen puolueen aktiiveja, jotka pyrkivät Uudeltamaalta eduskuntaan.

Soini olisi todennäköisesti sinisten suurin ääniharava koko maassa ja lähes varma läpimenijä omassa vaalipiirissään. Hänen imussaan Uudeltamaalta voisi nousta eduskuntaan joku muukin sininen poliitikko.

Kotimaan politiikka ei näytä Soinia kiinnostavan

Nyt näyttää ilmeiseltä, ettei Soini aio pyrkiä eduskuntaan. Hän ei ole osoittanut aikoihin minkäänlaista kiinnostusta kotimaan politiikkaan.

Hän ole myöskään lämmitellyt aktiivisesti yhteyksiään potentiaalisiin äänestäjiinsä, niin kuin hänellä on yleensä ollut vaalien alla tapana tehdä.

Timo Soini keräsi perussuomalaisten johtajana huikeita henkilökohtaisia äänisaaliita. Myös puolueen jytkytulokset vuosina 2011 ja 2015 pohjautuivat paljolti hänen maakunnissa tekemäänsä uutteraan jalkatyöhön.

Vuonna 2011 Soini kiersi vaaleja edeltäneen kuukauden aikana 55 paikkakunnalla. Tuo loppukiri huipensi erittäin pitkän ja raskaan kierroksen.

Maakuntien markettien edustoilla Timo Soinia ei ole aikoihin nähty. Sen sijaan hän on matkustellut työnsä vuoksi uutterasti ulkomailla.

Soini reissaa ulkomailla ja seurustelee kansainvälisen eliitin kanssa

Tänään, keskiviikkona Soini matkusti Sveitsiin Maailman talousfoorumiin. Maanantain ja tiistain hän oli Ranskassa Euroopan neuvoston kokouksessa. Viime viikon alun Soini vietti Islannissa.

Joulukuussa Soini teki paripäiväisen vierailun Puolaan ja kaksi visiittiä Belgiaan EU:n ulkoasiainneuvoston ja Naton ulkoministerien kokousten vuoksi. Ulkoministerin marraskuiset reissut suuntautuivat Brysseliin, Strasbourgiin ja Washingtoniin.

Noilla retkillään Timo Soini on tavannut kansainvälistä eliittiä, muiden muassa Yhdysvaltain ja Puolan ulkoministerit sekä Islannin presidentin.

Myös kotimaassa Timo Soini on seurustellut paljon ulkomaalaisten vieraiden kanssa. Esimerkiksi Montenegron, Algerian ja Georgian ulkoministerit ovat käyneet hänen pakeillaan..

Kotimaassa Soini ei ole ehtinyt potentiaalisia äänestäjiään ihmeemmin tapailla.Työmatkallaan Ahvenanmaalla hän tapasi hiljattain maakunnan johtoa sekä koululaisia ja opiskelijoita. Nuo tahot eivät lukeudu Soinin ydinkannattajiin.

Soinin puoluetovereilla on hyvä syy olla hänelle näreissään

Timo Soini on hoitanut ulkoministerin tehtävää antaumuksella. Siitä häntä ei voi moittia. Mutta siitä Soinin kannattajat voivat jo häntä nuhdella, että hän salaa yhä jatkoaikensa.

Viime vuoden viimeisenä päivänä Soini kirjoitti blogissaan näin:

– Minulla on ensi vuodeksi kolme päävaihtoehtoa. Olen ehdolla eduskuntaan. Olen ehdolla Europarlamenttiin. Lopetan politiikan tykkänään.

Soini huomautti, ettei kenenkään kannata arvailla hänen ratkaisuaan. Esitän arvauksen siitä huolimatta.

Soini ei halunne päättää uraansa vaalitappioon

Vain kaksi Soinin viimeksi mainitsemaa vaihtoehtoa ovat todennäköisiä. Edes Timo Soini ei voi olla varma siitä, että hän menisi sinisten listoilta läpi eduskuntavaaleissa ilman reipasta vaalityötä.

Se olisi pitänyt aloittaa jo aikoja sitten, koska puolueen kannatus on surkea, eikä Soini tienne tarkoin edes oman suosionsa määrää.

Soinin poliittinen ura on ollut huikea. Hän tuskin haluaa päättää sitä olemattomasta vaalityöstä johtuvaan henkilökohtaiseen tappioon.

On toki mahdollista, että Soini kävisi ehdolle eduskuntaan omantunnon syistä. Lyhyellä vaalikampanjalla hän voisi tukea puoluettaan ja sen muita ehdokkaita.

Sen tehtyään Soini voisi tehdä Väyryset ja asettua tosissaan ehdolle toukokuussa pidettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin.

Niihin on vielä kohtuullisesti aikaa ja ulkoministerin pesti antaa erinomaista pohjaa europarlamentaarikon tehtävään. Jos Soini aikoo jatkaa poliittista uraansa, hän halunnee mieluiten tehdä sen kansainvälisellä tasolla.

Pimeyden ytimessä siintävä hillotolppa on yhä houkutteleva

Soini on muistellut lämmöllä vuosiaan “pimeyden ytimessä”, Euroopan parlamentissa. Siellä on hillotolppa, jonka juureen monet eurooppalaisen politiikan dinosaurukset ovat uransa iltaruskossa raahautuneet.

Sinne – kaltaisensa joukkoon – Timo Soini saattaa vielä pyrkiä. Päätöstä leikkiin lähdöstä vaikeuttavat monet asiat. Muiden muassa sinisten olematon kannatus ja puolueen vähäiset rahavarat.