Isot kaupungit yrittävät vaikuttaa ensimmäistä kertaa yhdessä hallitusohjelmaan

Maamme 21 suurinta kaupunkia on tänään viimeistellyt tavoitteitaan hallitusohjelmaan. Kaupunkien johtajat kokoontuivat Seinäjoella.

kaupungit
C21-kaupunkien johtajat yhteiskuvassa Seinäjoen valtuustosalissa.
C21-kaupunkien johtajat yhteiskuvassa Seinäjoen valtuustosalissa. Mirva Ekman / Yle

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren aikanaan koolle kutsuma 21 suurimman kaupungin yhteistyöryhmä pyrkii nyt tosissaan vaikuttamaan maan kehitykseen. Kaupunkien johtajat olivat koolla tänään Seinäjoella tarkoituksena viimeistellä kannanottoa seuraavaan hallitusohjelmaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lobbaustyötä tehdään näin laajalla rintamalla.

Varsinainen kannanotto julkaistaan lähiviikkoina, mutta jo tänään viesti oli selvä. Kaupunkien merkitys ja näkökulma pitäisi ottaa huomioon.

– Kaupungistumisen megatrendi muuttaa myös Suomea – haluttiin tai ei – ja se pitää ottaa vakavammin kuin tähän asti on otettu. Meidän tehtävämme on nostaa kaupunkikysymyksiä esille ja lobata niitä, sanoo Vapaavuori.

Sote- ja maakuntauudistus eivät saa Vapaavuorelta minkäänlaista tukea. Hän ei usko niiden toteutumiseen.

– Paitsi että se on onnettoman huono harjoitus, se on myös huonosti hoidettu. Huomio voisi keskittyä pelkästään sosiaali- ja terveysuudistukseen, eikä tällaiseen valtavaan kaupunkien tehtävien leikkaus- ja siirto-operaatioon maakunnille, mitä tämä hallitus on ajanut, toteaa Vapaavuori.

Päärata saa päähuomion

Kaupunkien hallitusohjelmatavoitteita ovat esimerkiksi nopeammat raideyhteydet. Monenlaisia raidehankkeita on tällä hetkellä esillä ja kilpa vähistä infrarahoista käy vimmaisena, mutta Helsingin pormestari Jan Vapaavuori nostaa yhden ylitse muiden.

– Kyllä Helsingin arvio on, että päärata on se, josta on eniten hyötyä. Siitä on hyötyä Helsingille, mutta uskomme, että koko maalle. Yli puolet isoimmista kaupungeista on sen piirissä ja valtava määrä suomalaisia ja suomalaista elinkeinoelämää, sanoo Vapaavuori.

Kokousta isännöivä Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki sanoo, että pääradan kunnostus on myös Seinäjoen tärkeimpiä tavoitteita.

– Bruttokansantuotteesta ja asukkaista yli puolet asuu näissä kaupungeissa, joten kyllä meidän ääntä pitää kuulla, toteaa Rasinmäki.

21 isoimman kaupungin verkostoon kuuluvat Helsingin ja Seinäjoen lisäksi Tampere, Espoo, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori, Joensuu, Salo, Rovaniemi, Porvoo, Vaasa, Mikkeli, Lappeenranta, Kotka ja Hämeenlinna.

Korjattu 23.1. klo 18.56: Verkostoon kuuluvista kaupungeista poistettu Kauniainen ja lisätty Hämeenlinna.