Etelä-Pohjanmaalle junapilotti – jatkosuunnittelu alkaa Seinäjoen ja Ähtärin välillä

Pilotissa selvitetään, voidaanko matkustajamääriä lisätä esimerkiksi muuttamalla aikatauluja vastaamaan nykyistä paremmin alueen tarpeita.

rautatieliikenne
Kiskobussi asemalla.
Petri Lassheikki / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö on valinnut alueellisen junaliikenteen pilottien jatkosuunnitteluun Kymenlaakson, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hankkeet. Valinnan ministeriö teki yhteensä 11 hakemuksen joukosta.

Etelä-Pohjanmaalla jatkosuunnittelu aloitetaan välillä Seinäjoki–Ähtäri.

– Olemme erittäin iloisia siitä, että maakuntamme on hyväksytty mukaan junaliikennekokeiluun. Harmillista on se, että pilotti rajataan yksinomaan välille Seinäjoki–Ähtäri, koska erityisesti matkailu- ja opiskeluliikenne ulottuu Jyväskylään saakka, toteaa vs. maakuntajohtaja Antti Saartenoja.

Pilotissa on tarkoitus selvittää käytännön tasolla, millaisia vaikutuksia alueiden omista lähtökohdista suunnitellulla aikataulurakenteella on kustannuksiin ja matkustusmääriin.

Pilottihankkeen aikana on tarkoitus kehittää alueellista osto- ja velvoiteliikennettä ja parantaa junavuorojen aikatauluja.

Pilotit nopealla aikataululla

Vs. suunnittelujohtaja Markus Erkkilä Etelä-Pohjanmaan liitosta toteaa, että Seinäjoen ja Ähtärin välillä on mahdollisuuksia kasvattaa matkustusmääriä. Nykyinen vuorotarjonta ei mahdollista riittävällä tavalla liikkumista.

Erkkilä huomauttaa, että jatkosuunnitteluun pääseminen ei ole kuitenkaan vielä tae toteutuksesta.

– Hakemuksessamme olemme sitoutuneet jatkosuunnitteluun, mutta todenneet, että lopulliset päätökset toteutukseen osallistumisesta voidaan tehdä vasta lopullisen pilotointikokonaisuuden ja sen kustannustason selvittyä.

Alueelllisen liikenteen piloteilla pohjustetaan rautatieliikenteen tulevaisuuden muutoksia, kuten rautateiden henkilöliikennepalvelujen avaamista.

Maakunnat jättivät hankehakemuksensa viime vuoden syksyllä. Tarkoitus on, että pilotit voitaisiin käynnistää joulukuussa 2019 ja liikennöintiä jatkettaisiin kesäkuuhun 2022 saakka.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) Ähtäristä arvioi, että junapilottipäätös turvaa Haapamäen radan tulevaisuuden vuosiksi eteenpäin.