Suosikkisarjan kuvauksiin palkataan työttömiä nuoria – elokuvantekijöiden ammattijärjestö puuttui harjoittelijoiden lukumäärään

Ammattijärjestön mielestä työhakemus oli luokaton, ja se pelkää, ettei kukaan ehdi opastaa nuoria. Tuotantoyhtiön mukaan opastajia on tarpeeksi.

elokuvatuotanto
Sorjonen-sarjan kuvaukset
Elokuvatuotannoissa harjoittelijoita käytetään apuna monenlaisissa tehtävissä. Kuva Sorjosen kuvauksista Lappeenrannassa elokuussa 2017.Yle

Lappeenrannan kaupunki palkkaa tv-sarja Sorjosen kolmannen kauden kuvauksiin työttömiä nuoria. Assistentin tehtäviä on tarjolla jopa 21 täysi-ikäiselle nuorelle.

Assistentteja haetaan muun muassa rekvisiittaosastolle, puvustoon, maskiin ja erilaisiin tuotanto- ja kuljetustehtäviin.

Nuoret tulevat Lappeenrannan kaupungin palvelukseen, ja kaupunki maksaa heidän palkkansa.

– Näen tämän hienona mahdollisuutena varsinkin, jos on suuntautunut kulttuuriin tai mediaan. Tästä saa CV:hen kansainvälisen tuotannon, joka on myyty 180 maahan, ja sellaista CV:tähän kelpaa näyttää työtä hakiessa, sanoo Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman.

Rahmanista tulee Sorjos-nuorten esimies.

Ammattijärjestö älähti harjoittelijoiden määrästä

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme älähti välittömästi työpaikkahakemuksen ilmestyttyä sosiaaliseen mediaan.

Teme pitää 21 assistentin määrää aivan liian suurena. Liitto suosittelee korkeintaan neljän harjoittelijan palkkaamista yhtä tuotantoa kohden.

Harjoittelijoiden määrän on oltava kohtuullinen, sillä heidän opastamisensa vaatii esimiehiltä aikaa ja paneutumista.

– Ei voi olla niin, että yhdellä lavastajalla on viisi assistenttia, jotka kaikki ovat harjoittelijoita. Lavastaja ei pysty tekemään työtään pelkästään harjoittelijoitten avulla, sanoo Temen työehtoasiantuntija Anne Saveljeff.

Poliisi Sorjonen tv-sarja kuvaus
Sorjosen kuvaukset Lappeenrannassa kesällä 2017.Elli Sormunen/Yle

Harjoittelijoiden palkkauskäytännöt ovat pitkään olleet Temen huolena.

Ilmaista työtä tekevien harjoittelijoiden käyttäminen on Saveljeffin mukaan ollut elokuvatuotannoissa todella villiä. Lappeenrannan kaupungin maksukykyä hän ei kyseenalaista.

– Onneksi palkattoman työn teettämistä on saatu karsittua alan oppilaitosten myötävaikutuksella. Esimerkiksi Tampereen ammattikorkeakoulu edellyttää, että harjoittelijoina toimiville elokuva-alan opiskelijoille on maksettava palkkaa, kertoo Saveljeff.

Työllistymismahdollisuudet ilahduttavat

Hakijoiden haastatteluista, henkilövalinnoista ja työhön opastamisesta vastaa tv-sarja Sorjosen tuotantoyhtiö Fisher King Oy.

Kaupungilla on kokemusta samanlaisesta yhteistyöstä Fisher Kingin kanssa vuodelta 2017, jolloin Lappeenrannassa kuvattiin Sorjosen edellistä tuotantokautta.

– Sen perusteella kaupungin talousarvioon tehtiin määrärahavaraus. Rahaa on käytettävissä 15 000–20 000 euroa, kertoo hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natunen.

Nuorille maksetaan Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:n mukaista palkkaa. Nuorille maksettava palkka tulee vastaamaan avustavissa tehtävissä toimivien palkkaa. Tehtävien lisäksi palkkaan vaikuttaa koulutus.

Kaupungin näkökulmasta tärkeintä on nuorten työllistäminen, mikä tässä tapauksessa osuu vielä kesätyökauden ulkopuolelle helmi–maaliskuulle.

Työpaikkailmoitus julkaistiin keskeneräisenä

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen työehtoasiantuntija Anne Saveljeff otti Sorjosen tuotantoyhtiö Fisher Kingiin yhteyttä sen jälkeen, kun ilmoitus assistenttien hausta oli julkaistu. Ilmoituksessa oli perustavaa laatua olevia puutteita.

– Työpaikkailmoituksesta pitäisi selvitä työnantaja, työajat ja millaista palkkaa työstä maksetaan. Vahingossa julkaistu "koeversio" oli täynnä virheitä, sanoo Saveljeff.

Sorjonen on ehdolla Kultainen Venla -gaalassa vuoden parhaaksi draamasarjaksi. Sarjan pääosien esittäjät Anu Sinisalo (vas.) ja Ville Virtanen ovat ehdolla parhaan nais- ja miesnäyttelijän kategorioissa.
TV-sarja Sorjosen pääosassa Kari Sorjosena on Ville Virtanen.Fisher King

Fisher Kingin talous- ja henkilöstöpäällikkö Juha Huumonen harmittelee keskeneräisen työpaikkailmoituksen julkaisemista.

– Kävimme Anne Saveljeffin kanssa puhelun hyvässä hengessä, ja asia on Temen suuntaan kunnossa. Temen näkemykset on otettu huomioon, sanoo Huumonen.

Lisäksi hän on pyytänyt Lappeenrannan kaupunkia ja tuotannonjohtoa korjaamaan ilmoituksessa olleet puutteet.

Kukaan ei ole tumput suorina

Työpaikkailmoituksessa haettavat 21 assistenttia eivät Fisher Kingin talous- ja henkilöstöpäällikkö Juha Huumosen mukaan ole töissä yhtä aikaa, vaan joillakin osastoilla yksi ihminen on viikon tai kaksi ja seuraava jatkaa siitä. Elokuvatuotannon erilaiset tehtävät, kuten lavastus, puvustus, rekvisiitta ja kuljetukset, on koottu omiin osastoihinsa.

– Emme palkkaa ketään seisomaan tumput suorina, vaan tarpeen ja tilanteen mukaan, sanoo Huumonen.

Hän kertoo, että Sorjosen tuotannossa on yli 10 osastoa. Tuotanto on Suomen mittakaavassa erittäin suuri, sillä työryhmään kuuluu noin sata ihmistä.

Tv-sarja Sorjosen kuvaukset alkavat Lappeenrannassa helmi–maaliskuussa. Kuvauksia on tätä ennen tehty jo Pohjois-Karjalassa. Sorjosen kolmas kausi nähdään Yle TV1:ssä syksyllä 2019.

Työttömien nuorten palkkaamisesta Sorjosen kuvauksiin on kirjoittanut myös sanomalehti Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi: Oikea rikospoliisi katsoi Sorjosen: "Minua ei auta yhtään, että laitan sormen ohimolle"