Kemin Energia ja Vesi suunnittelee uutta biolämpölaitosta – pudottaisi kaukolämmön hiilidioksidipäästöt jopa kolmannekseen

Uusi lämpölaitos pystyisi polttamaan pelkkää puuta. Nykyisin polttoaineen sekaan on aina laitettava jonkin verran turvetta.

Kemi
Kemin Energian lämpölaitos.
Uutta biovoimalaitosta suunnitellaan entisen kanssa samalle tontille.Riikka Rautiainen/Yle

Kemin Energia ja Vesi Oy suunnittelee uuden energialaitoksen rakentamista kaukolämmön tuotantoon. Uusi 18 megawatin laitos korvaisi öljyn ja turpeen käyttöä kaukolämmön tuotannossa ja vähentäisi lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Suunniteltu uusi lämpölaitos sijoittuisi nykyisen 32 megawatin lämpökeskuksen kanssa samalle tontille Karjalahden teollisuusalueella, kertoo Kemin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Anne Salo-oja.

– Meillä on julkinen hankinta käynnistetty tarjouskyselyllä. Tarkoitus olisi, että saataisiin maaliskuun puolivälin – huhtikuun alun paikkeilla tarjoukset ja todennäköisesti päästään hankintasopimukseen tuossa alkukesän vaiheilla, Salo-oja kertoo.

Lopullisen päätöksen investoinnista tekee energiayhtiön hallitus.

Säästöt lasketaan "sadoissa tuhansissa"

Uuden bioenergialaitoksen rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna. Rakentaminen maksaa useita miljoonia euroja.

– Sanotaanko, että liikutaan yli viidessä miljoonassa, mutta toivon mukaan jäädään alle kymmenen miljoonan kokonaisuudessaan, arvioi Anne Salo-oja.

Uusi bioenergialaitos pystyisi käyttämään polttoaineena pelkkää puuta, kun nykyiseen kattilaan on aina sekoitettava jonkin verran turvetta. Turpeen käytön vähentäminen alentaa energiakuluja, sillä sen päästöoikeudet ovat selvästi kalliimmat kuin puupolttoaineen ja ne ovat nousseet voimakkaasti.

– Me ollaan laskeskeltu, että meidän turpeen käyttö vähenee kokonaisuudessaan yhteen kolmasosaan, kun otetaan huomioon tämä vanhakin laitos. Hiilidioksidipäästöt vähenevät vastaavasti, noin yhteen kolmasosaan, kertoo Salo-oja.

Päästökaupan kautta saatava säästö riippuu siitä, mikä päästöoikeuksien kulloinenkin hinta on, mutta Salo-ojan mukaan puhutaan kuitenkin "sadoista tuhansista" euroista.

Omavaraisuus paranisi

Uusi laitos parantaa myös kemiläisten kaukolämmön tuotannon omavaraisuutta. Kovilla pakkasilla ja huippukäytön aikana kaukolämmön tuotannossa joudutaan käyttämään öljykäyttöisiä varalaitoksia ja ostamaan kaukolämpöä Metsä Fibren tehtailta.

Huippukulutuksen aikoina käytettäviä pieniä lämpölaitoksia sijaitsee Karjalahden lämpökeskustontin lisäksi muun muassa Kivikolla ja Takajärvellä. Näissä laitoksissa on aiemmin käytetty raskasta polttoöljyä, mutta sen käyttö polttoaineena on pitänyt lopettaa viime vuoden alussa.

Kemissä laitokset on muutettu kevyelle polttoöljylle, joka on lähes kaksi kertaa raskasta kalliimpaa.