Komissaari väläyttää: EU:n tulee perustaa avaruusarmeija

Presidentti Donald Trump ilmoitti viime vuonna Yhdysvaltojen perustavan omat avaruusjoukkonsa.

avaruus
Maapallo, Venus, Merkurius ja aurinko.
AOP

EU-komissaari Elżbieta Bieńkowska ehdottaa, että Euroopan Unionin tulisi perustaa omat avaruusjoukkonsa.

Bieńkowska väläytti ideaa Euroopan avaruuspolitiikkaa käsittelevässä vuosittaisessa konferenssissa (siirryt toiseen palveluun).

– Avaruusjoukoista keskustallaan jo jäsenmaissa, joten näkisin, että asian suhteen tulisi edetä myös EU:n tasolla. Meidän pitää luoda eurooppalainen avaruusarmeija keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä, hän sanoi arvostetun EUobserver-verkkolehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Bieńkowska on sisämarkkinoista, teollisuudesta, yrittäjyydestä ja pk-yrityksistä vastaava komissaari. Hänen vastuulleen kuuluu myös EU:n avaruuspolitiikka.

EUobserverin mukaan asiassa ei kuitenkaan ole edetty virallisella tasolla. Lehden haastatteleman Euroopan puolustusviraston EDA:n puheenjohtajan Jorge Domecqin mukaan yksikään jäsenmaa ei ole tehnyt asiasta virallista ehdotusta.

Maapallo kuun pinnalta katsottuna.
AOP

EU ei olisi avaruudessa yksin – USA, Kiina ja Venäjä asevarustelevat jo kovaa vauhtia

Keskustelu avaruuden militarisoinnista on kiihtynyt sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime elokuussa maan perustavan omat avaruusjoukkonsa.

Yhdysvaltain avaruusjoukoista kaavaillaan maan kuudetta puolustushaaraa maa- ja ilmavoimien, laivaston, merijalkaväen ja rannikkovartioston rinnalle.

– Ei riitä, että olemme läsnä avaruudessa. Meidän on myös hallittava sitä. En halua, että Kiina ja muut valtiot johtavat meitä, Trump sanoi kertoessaan avaruusarmeijastaan.

Myös Kiina panostaa kovaa vauhtia (siirryt toiseen palveluun) avaruuden militarisointiin. Joulukuussa 2015 perustettu Kansan vapautusarmeijan strateginen tukijoukko pitää sisällään myös avaruussodankäyntiin erikoistuneita joukkoja.

Venäjä puolestaan otti vuonna 2015 uudelleen käyttöön jo kerran lakkautetun Kosmicheskie Voyska Rossii -avaruusarmeijansa.