Sote-uudistuksesta löytyi uusi perustuslain kipupiste – heikentäisi Ahvenanmaan itsehallintoa

Hallituspuolueet syyttelevät ongelmasta toisiaan. Kysymys venyttää perustuslakiasiantuntijoiden sotesta löytämien ongelmien pitkää listaa.

sote-uudistus
Ahvenanmaan lippu
Yle

Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa on löytynyt uusi ongelma, joka vaatii eduskunnalta lisää töitä soten kanssa.

Kysymys koskee Ahvenanmaata.

– Ongelman ydin on, että esitys heikentää Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmää. Siksi se on myös yksi asia, joka perustuslakivaliokunnan on arvioitava, Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström sanoo.

Tiivistetysti asian voisi ilmaista näin: Sote-uudistus heikentäisi Ahvenanmaan rahoitusasemaa itsehallinnon kannalta ongelmallisesti, ellei hallitus korjaa asiaa. Ahvenanmaan itsehallinto on suojattu perustuslailla.

Ahvenanmaa joutuisi maksamaan nykyistä enemmän veroja, jos sote menisi läpi. Siksi maakunnan ja valtion välillä liikuteltavia rahoja olisi järjesteltävä uudestaan.

Kuinka iso ongelma on kyseessä? Perustuslakiasiantuntijat ovat nostaneet asian esiin perustuslakivaliokunnassa ja sitä käsitellään yhä.

Ahvenanmaan-asiasta voi muodostua kriisi, arvioi julkisoikeuden professori Janne Salminen Turun yliopistosta. Tämä on yksi ongelma lisää kokonaisuuteen, jossa on muutenkin paljon ongelmia, professori arvioi.

Myös Salminen on ollut kuultavana perustuslakivaliokunnassa.

Sote ei edes koske Ahvenanmaata

Asia on sikäli erikoinen, että koko sote-uudistus ei edes koske Ahvenanmaata. Se järjestää jatkossakin terveydenhoidon ja sosiaalipalvelut omalla tavallaan.

Soten yhteydessä hallitus esittää muutoksia maakunnan rahoitusjärjestelmään. Lain mukaan Manner-Suomen ja Ahvenanmaan välisistä asioista on päätettävä yhteisymmärryksessä.

Ahvenanmaan kysymys näyttää levähtäneen hallituksen eteen yllätyksenä. Ylen kuulemat lähteet keskustasta ja kokoomuksesta syyttelevät toisiaan siitä, miksi Ahvenanmaan asia on hoitamatta. Epäselvyyttä on edelleen myös siitä, kuinka vakava ongelma on.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.)
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika SaarikkoMikko Stig / Lehtikuva

Saarikko: "Laineet lyövät kovina"

Sotesta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) ei ota kantaa Ahvenanmaa-kysymykseen, mutta kommentoi asian ympärillä hallituksessa käytävää keskustelua.

– Nyt ollaan käymässä loppusuoran taistoa. Laineet tulevat lyömään kovina ulkopuolella ja jonkun verran hallituksen sisällä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo.

– Olen keskustellut valtiovarainministerin kanssa ja olen luottavainen että salissa uudistukselle löytyy enemmistö, Saarikko vakuuttaa.

Kuka jätti asian hoitamatta?

Ahvenanmaata pohdittiin jo aiemmalla sote-kierroksella vuonna 2017, jolloin perustuslakivaliokunta käsitteli asiaa lausunnossaan laajasti. Silloin hallituksella oli vielä vireillä Ahvenanmaan itsehallinnon uudistaminen, jonka piti ratkaista ongelmat.

Itsehallintouudistus osoittautui kuitenkin vaikeaksi ja siirtyy tulevalle eduskunnalle.

Soten takia kysymys oli yritettävä ratkaista jotenkin.

Ahvenanmaan asioista vastaava ministeri Anne Berner (kesk.) yritti toista keinoa – hän valmisteli kompromissia, jolla asia olisi soten kannalta hoidettu. Esitys olisi tarjonnut ahvenanmaalaisille lisää rahaa – Ylen tietojen mukaan kyse olisi 10 miljoonasta eurosta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 10. tammikuuta.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä torstaina 10. tammikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Muu hallitus ei kuitenkaan innostunut lisärahoittamaan Ahvenanmaata. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnassa sitä kannattivat vain keskustan ministerit. Kokoomus ja siniset vastustivat, joten asiaa ei voitu viedä eteenpäin hallituksen päätettäväksi.

Keskiviikkona ongelmat paljastuivat kansanedustajille perustuslakivaliokunnassa.

Keskustassa syytetään kokoomusta siitä, että Ahvenanmaan asia on ratkaisematta, sillä keskustan tarjoilema kompromissi ei kelvannut kokoomukselle. Kokoomuslähteen mukaan vika on keskustassa, joka ei saanut itsehallintolakia vietyä eteenpäin.

Puolueista arvioidaan Ylelle, että asian tuskin annetaan kaataa sotea. Kaikki lisämutkat eduskunnan viimeisinä viikkoina kuitenkin nostavat painetta soten ympärillä entisestään.

Perustuslakiasiantuntija: Meillä on sananvapaus

Perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat pysyivät pitkään hiljaa sote-esityksessä yhä olevista ongelmista. Tiistaina kaksi perustuslakiasiantuntijaa kuitenkin rikkoi hiljaisuuden ja kertoi huolistaan STT:lle, jonka uutisen julkaisi esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Juha Lavapuro
Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro.Niko Kotiranta / Yle

Professorit eivät halua vaieta sotesta.

– Asiantuntijoina meillä on sananvapaus. Olen kommentoinut vain asioita, jotka olen jo sanonut perustuslakivaliokunnalle enkä ota kantaa siihen, mitä perustuslakivaliokunta on päättämässä, julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sanoo Ylelle.

Lavapuron mukaan perustuslain kannalta suurimpia kysymyksiä ovat yhä kapitaatioperuste – eli se, millä perusteella sote-rahat jaetaan – ja EU-notifikaatio eli järjestelmän hyväksyttäminen EU:ssa. Nyt yhtenä lisänä listan hännillä on siis Ahvenanmaan itsehallinto.

Isoin ongelma professori Lavapuron mukaan kuitenkin se, ettei sote näytä pystyvän siihen, mitä varten sitä ollaan rakentamassa.

– Soteasiantuntijoiden mukaan se heikentää paljon hoitoa tarvitsevien asemaa ja lisää eriarvoisuutta. Se heikentää juuri niiden asemaa, jotka jo ovat heikoimmassa asemassa, Turun yliopiston professori Lavapuro sanoo.

Lavapuro haluaa asiasta julkista keskustelua, koska se on yhteiskunnallisesti ja yksittäisten ihmisten kannalta merkittävä uudistus.

Lue myös:

Analyysi: Potilaasta maksettava hinta sotessa on yhä mysteeri – yritykset saattavat kääriä työterveyden asiakkaista isot voitot ilmaiseksi

Analyysi: Hallitus haluaa rakentaa vajan ilman lupaa – pelaako hallitus sotessa liian kovalla riskillä?