Sauna, seura ja hyvä peruna – Pallotuolin luoja Eero Aarnio paljasti brittilehdelle onnellisuuden salaisuuden

Onni on punainen tupa ja perunamaa, vahvistaa muotoilija Eero Aarnio.

onnellisuus
Eero Aarnio.
Eero Aarnion ja Pallotuolin ansiosta suomalaisesta huonekalusuunnittelusta tuli puheenaihe ulkomailla.Pekka Tynell / Yle

Suomi paljastui viime vuonna maailman onnellisimmaksi maaksi YK:n onnellisuusraportissa. Tieto kärkisijasta sai monen suomalaisen ymmälleen: Kuinka huonosti asiat muualla oikein ovatkaan?

Suomalaisten onnellisuus alkoi kiinnostaa myös ulkomailla. Miten muita Pohjoismaita (poislukien Islanti) pienempää BKT:ta takova Suomi voi olla maailman onnellisin maa? Edellisvuoden ykkönen Norja kävi järkeen öljykruunuineen ja turskamarkkinoineen, mutta melankolinen Suomi.

New York Times jopa lähetti toimittajan Suomeen tutustumaan kauniaislaisiin, Suomen onnellisimpiin asukkaisiin ja selvittämään mitä maailma voisi oppia alle 10 000 asukkaan kaupungilta.

Tiivistettynä suomalaisten onnellisuus muodostuu yhteiskunnan tarjoamista palveluista (koulutus, terveydenhuolto), tasa-arvosta, luottamuksesta, verrattaen vähäisestä korruptiosta ja vielä vähäisemmistä odotuksista.

Nyt useita ikonisia huonekaluja suunnitellut Eero Aarnio on paljastanut oman näkemyksensä onnellisuudesta. Brittilehti Telegraphin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Suomen onnellisimmaksi ihmiseksi julistautunut Aarnio kertoo suomalaisten onnellisuuden kumpuavan maanläheisestä asenteesta.

– Meidän nautintomme ovat yksinkertaisia, mutta tuottavat tyydytystä. Järvessä uinti saunan jälkeen, ilta ystävien kanssa, erittäin herkullinen peruna, Aarnio listaa.

86-vuotias Aarnio huomauttaa, että todellisella onnellisuudella ei ole mitään tekemistä luksuksen kanssa. Yli 6 000 euroa maksavan Pallotuolin suunnitellut muotoilijalegenda toteaa, ettei tavaran hinnalla ole väliä, kunhan se suorittaa tehtävänsä.

– Takki on vain takki. Niin kauan kuin se pitää sinut lämpimänä ihanilla kävelyillä järven jäällä, mitä väliä sen hinnalla on?

Onnellisuus on kuitenkin suhteellista. Siihen vaikuttavat muiden ihmisten luomat mielikuvat. Omasta takista on helpompi olla onnellinen, kun naapurilla ei ole lämpimämpää takkia yllään.

Aarnion vaimo Pirkko Aarnio huomauttaakin Telegraphin jutussa, että heidän ranskalaiset vieraansa ottavat aina kotiinsa mukaan säkillisen suomalaisia perunoita. Ne kun ovat paljon paremman makuisia kuin ruotsalaiset perunat.

Lue myös:

Suomi kiri kärkeen The Good Country Index -mittauksessa – tuottaa eniten hyvää ihmiskunnalle