1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kameli

Lappilaiseläinlääkäri palkattiin kitkemään kamelien kauneuskirurgiaa Saudi-Arabiaan, mutta toimittajamurha sekoitti matkasuunnitelmat

Kamelien kauneuskisoissa huijataan esimerkiksi botoxilla.

kameli
Markus Kiili
Eläinlääkäri Markus Kiili asuu perheensä kanssa Kolarin Äkäslompolossa. Ylläksen juurella asuu myös Suomen pohjoisin kameli, Konijänkän kotieläintilan Hilma.Annu Passoja / Yle

Saudi-Arabiassa kamelit kisaavat paitsi nopeudessa myös kauneudessa. Kauniina pidetään suurta kamelia, jonka huulet roikkuvat.

– Eräs eläinlääkäri oli myöntänyt antaneensa botoxia ja sitä myös löydettiin kotietsinnässä. Vilppiä oltiin osattu epäillä, koska kamelien huulet olivat halvaantuneet, eläinlääkäri Markus Kiili kertoo. Samaan tavoitteeseen on päästy myös katkomalla kamelien huulihermoja, mikä vaikeuttaa huulilla ruokansa hamuavan eläimen elämää koko sen loppuiän.

Epäilys on, että kameleihin ruiskutetaan myös silikonia.

– Päästä yritetään saada mahdollisimman iso. Mitä isompi, sen parempi, Kiili kuvaa kamelien kauneusstandardia.

Äkäslompolossa yksityistä eläinklinikkaa pitävä Kiili kuuli kamelien kauneuskirurgiasta ensi kerran viime kesänä. Facebookissa kiersi ilmoitus, jossa etsittiin miespuolista eläinlääkäriä eläinklinikalle Riadiin. Tehtävänä olisi kehittää menetelmät operoidun kamelin erottamiseksi luomukamelista. Kiili innostui ilmoituksesta saman tien.

– Minusta kamelit ovat hienoja eläimiä, jotka kestävät ihan uskomattomia olosuhteita. Kiinnosti lähteä tutustumaan lajiin.

Elävä esimerkki sopeutumiskyvystä seisoo parin metrin päässä Kiilistä. Konijänkän eläintilan Hilma-kameli rouskuttaa ruokaansa viidentoista asteen pakkasessa ja käy välillä hamuamassa aidan yli Kiilin toppatakin hihaa.

Kauneusdopingin testaus alkutekijöissään

Kamelien kauneusvilppi sai saudihovin vaatimaan testausta, ei niinkään eläimen kärsimyksen vaan taloudellisen vedätysmahdollisuuden vuoksi, Kiili kertoo.

– Hyvä kameli maksaa pari miljoonaa ja sen pitää saada yhtä hyviä jälkeläisiä. Jos huulet on muilla keinoin korjattu, niin ne ominaisuudet eivät periydy.

Kauneusdopingin voisi todennäköisesti todistaa lämpökameran ja ultraäänilaitteen avulla.

– Silikoni näkyy lämpökamerassa kylmänä, koska siinä ei veri kierrä. Ultraäänilaitteessa taas näkyisi arpikudos, jota syntyy jokaisesta injektiosta. Myös verikokeilla voitaisiin ehkä löytää aineita tai niiden synnyttämiä vasta-aineita.

Kiili pohdiskelee kuvantamismahdollisuuksia lumisateessa Yllästunturin juurella. Saudi-Arabian viisumi on taskussa, mutta Kiili ei ole päässyt vielä lähellekään Riadia.

– Kun elokuussa sovimme työstä, minulta kysyttiin pääsenkö tulemaan seuraavalla viikolla, Kiili muistelee. Tarkoitus oli saada testit käyttöön suurissa, Saudi-Arabian perustajan, kuningas Abd al-Azizin nimeä kantavissa kamelikilpailuissa. Viisumirumba vei kuitenkin pari kuukautta ja kun viisumi viimein lokakuussa saapui, työnantajan puolella oli kiire yllättäen loppunut.

Marraskuuksi suunnitellut kamelikilpailut kerrottiin siirretyn helmikuulle, mutta vielä joulun allakaan ei ollut tietoa kilpailun järjestelyistä.

– Eilen huomasin, että netissä oli tuloksia, joten ilmeisesti kilpailut on kuitenkin järjestetty, Kiili ihmettelee.

"Asiat muuttuivat hankalaksi"

Alussa selviltä tuntuneet työkuviot muuttuivat epämääräisiksi suurin piirtein samoihin aikoihin, kun maailmaa havahdutti sauditoimittaja Jamal Khashoggin häikäilemätön murha Saudi-Arabian Istanbulin suurlähetystössä.

– Ajattelen, että nämä asiat liittyvät toisiinsa, koska sen jälkeen asiat menivät hankalaksi, Kiili pohtii.

– Murhasta seurasi erimielisyyttä hovin sisällä ja jos on kovasti erimielisyyttä, niin tuskin silloin harrastetaan yhdessä. Hovin harrastushan tämä kamelitouhu on.

Testejä riadilaiselta eläinklinikalta oli pyytänyt ja maksumieheksi ilmoittautunut hovia edustava kameliklubi, joka ei Kiilin käsityksen mukaan ole vieläkään allekirjoittanut sopimusta eläinklinikan kanssa.

– Nyt en yhtään tiedä, menenkö sinne vai en, Kiili toteaa. Hän arvelee lähtevänsä matkaan aikaisintaan syksyllä siinä tapauksessa, että kamelikisat järjestetään vuoden päästä ja testausta yhä pidetään tärkeänä.

Siihen asti työtä riittää omalla vastaanotolla, kotitalon kellarissa Kuertunturilla. Siellä hoidetaan muun muassa Lapin matkailun tärkeitä kausityöläisiä eli rekikoiria.

Lue seuraavaksi