Herätys: Alakoululaisten lomista päänvaivaa, lennonjohtajien kiistaan sovintoesitys, etelään lisää lunta ja pohjoiseen pakkasta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
En pojke och en flicka i vinterkläder skrattar mot kameran
Khakimullin Aleksandr

Keskustele: Alakoululaisilla on pitkät lomat ja niitä on paljon – Miten sinun perheesi järjestää lasten loma-aikojen hoidon?

Alakoululaisten lomat aiheuttavat vanhemmille päänvaivaa, sillä harvalla on mahdollisuus pitää yhtä pitkiä lomia kuin lapsilla on. Helsinkiläisen perhe on järjestänyt ystäväpiiristään hoitoringin lasten talviloman ajaksi. Pääkaupunkiseudun kuntien omistama henkilöstövuokrausyritys Seure aikoo helpottaa vanhempien tuskaa tarjoamalla työntekijöidensä alakouluikäisille lapsille hoitoa talvilomalla. Näin vanhemmat voivat keskittyä työntekoon huolimatta lastensa lomakaudesta.

Ostaisitko tai vuokraisitko kodin, jossa on tapahtunut murha?

Asuntojen pohjapiiroksia.
Tiina Jutila / Yle

Kiinteistönvälittäjän on kerrottava asunnossa tapahtuneesta murhasta viimeistään siinä vaiheessa, kun asiakas on tekemässä sitovaa ostotarjousta. Silloin asiakas ehtii vielä puntaroida, haluaako tehdä kaupan. Vuokra-asuntoa etsiessä saattaa joutua turvautumaan huhupuheisiin tietolähteenä, sillä vuokranantajalla ei ole velvollisuutta kertoa uudelle vuokralaiselle asunnon mahdollisesta henkirikostaustasta. Ulosottomies ei lain mukaan saa kertoa siitä, jos pakkohuutokauppaan tulleella kiinteistöllä on tapahtunut veriteko, mutta pienellä kaivelulla myös huutokauppakohteen tiedot pystyy selvittämään.

Lennonjohtajien työkiistassa jätettiin sovintoehdotus

Lennonjohtaja lennonjohtotornissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finavia

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on jättänyt sovintoehdotuksen lennonjohtajien työriitaan. Suomen lennonjohtajien yhdistys SLJY ja Palvelualojen työnantajat Palta vastaavat ehdotukseen torstaina.

Lukuisat maat tukevat parlamentin puhemiestä Guaidoa Venezuelan johtoon

Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui 23. tammikuuta 2019 maan virkaa toimittavaksi presidentiksi.
Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui 23. tammikuuta 2019 maan virkaa toimittavaksi presidentiksi. Miguel Gutiérrez / EPA

Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi julistautunut parlamentin puhemies Juan Guaidó on saanut tukea presidenttiydelleen lukuisista maista. Guaidó on saanut tuenjulistuksen Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta, Amerikan valtioiden järjestö OAS:ltä sekä useilta Etelä-Amerikan mailta Kuubaa, Boliviaa ja Meksikoa lukuunottamatta.

Etelään sataa lisää lunta, pohjoisessa narskuu pakkanen

torstain sääkartta
Yle

Mennyt yö oli maan itä- ja pohjoisosassa kylmä, paikoin jopa hyytävä, kun pakkasta oli noin 30 astetta. Etelässä on ollut selvästi lauhempaa, kun pakkaslukemat jäivät alle kymmeneen asteeseen. Tälle päivälle etelään ja lounaaseen tulee ennusteen mukaan jonkin verran lumisateita. Idässä ja pohjoisessa on suurelta osin poutaa. Lue lisää Ylen sääsivuilta.