Kanadan Kiinan-lähettiläs: Trumpin lausunnot saattavat vaikeuttaa pidätetyn Huawei-pomon luovutusta Yhdysvaltoihin

Asiantuntijan mukaan niinkin korkea-arvoisen virkamiehen kuin Kiinan-lähettilään lausunnot eivät ole sattumaa, vaan saattavat viestiä Kanadan uudesta Kiina-strategiasta. 

kansainväliset suhteet
Meng Wanzhou
Huawein perustajan tytär ja yhtiön johtaja Meng Wanzhou pidätettiin Kanadassa joulukuussa.Alexei Druzhinin / AOP

Kiinalaisen Huawein talousjohtajan luovutus Kanadasta Yhdysvaltoihin saattaa olla vaikeuksissa presidentti Donald Trumpin lausuntojen vuoksi, totesi Kanadan Kiinan-lähettiläs John McCallum kiinankielisellä tv-kanavalla Kanadassa.

Esimerkiksi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että lausunto kielisi siitä, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau olisi valinnut uuden strategian lievittääkseen maan suhteita Kiinaan.

Kanadan ja Kiinan suhteet kiristyivät äärimmilleen sen jälkeen, kun Huawein talousjohtaja pidätettiin Vancouverissa joulukuussa Yhdysvaltain pyynnöstä.

Tapauksen jälkeen Kiina on pidättänyt useita kanadalaisia Kiinassa. Osaa heistä on epäilty valtion turvallisuuden vaarantamisesta.

Kanadan maahanmuuttoministeri John McCallum puhuu lehdistötilaisuudessa Genevessä, Sveitsissä 30. maaliskuu 2016 UNHCR:n isännöimässä korkean tason konferenssissa. Konferenssissa haettiin ratkaisuja Syyrian pakolaistilanteeseen.
John McCallum kuvattuna vuonna 2016.EPA / Martial Trezzini

Lähettiläs John McCallum totesi, että pidätetyn Huawei-pomon Meng Wanzhoun asianajajilla on vahvat perusteet luovutusta vastaan, koska presidentti Trump on politisoinut tapauksen. Hän viittasi tällä Trumpin joulukuussa antamaan haastatteluun, jossa presidentti ilmoitti voivansa puuttua Mengin tapaukseen, mikäli se auttaisi välttämään Yhdysvaltain ja Kiinan välisten kauppasuhteiden huononemista.

Albertan yliopiston Kiina-instituutin johtaja, professori Gordon Houlden arvioi Guardianissa, että niinkin korkea-arvoisen virkamiehen kuin Kiinan-lähettilään lausunnot eivät ole sattumaa, vaan saattavat viestiä Kanadan uudesta strategiasta.

– Tiedämme, että hän (McCallum) on tavannut Kanadan ministeriön edustajia, pääministerin sekä puolueen ydinryhmää, Houlden totesi.

Houlden arvioi, että kanadalaisten keskuudessa on herännyt pelko siitä, että "Yhdysvallat taistelee Kiinaa vastaan viimeiseen kanadalaiseen saakka". Monet asiantuntijat ovat arvioineet aikaisemmin, että Kiina ei uskalla kovistella Huawei-tapauksessa Yhdysvaltoja, jonka vuoksi juuri Kanada on joutunut asiassa ikävään välikäteen.

Pääministeri Trudeau väisteli kysymyksiä aiheesta keskiviikkona. Hän totesi kuitenkin, että Kanadan lait takaavat sen, että Mengillä on mahdollisuus vahvaan juridiseen puolustukseen maassa.

Liberaalipuolueen entinen ministeri, 68-vuotias McCallum on ollut usein otsikoissa värikkään ja suorasukaisen kielenkäyttönsä vuoksi.

Lähteet: Reuters, AP