Kalajoki on luopumassa toimikunnasta, jonka laillisuudesta on ollut epäselvyyttä

Lainoppineet ovat arvostelleet maankäyttö- ja elinkeinotoimikunnan asemaa kaupungin päätöksenteossa.

kunnallishallinto
Kalajoen vaakuna kaupungintalon ulkoseinässä.
Juha Kemppainen / Yle

Kalajoki aikoo luopua kritiikkiä aiheuttaneesta elinkeino- ja maankäyttötoimikunnasta Elmasta. Toimikunnan rooli on ollut viime vuosina iso. Esimerkiksi toissavuonna Elma käsitteli jopa 60 prosenttia valtuuston käsittelyyn menneistä asioista, kuten asemakaavamuutoksista.

Lainoppineet ovat arvostelleet toimikunnan asemaa kaupungin päätöksenteossa. Epäselvyyttä on ollut esimerkiksi siitä, onko se virallinen vai epävirallinen toimielin.

Lisäksi osa valtuutetuista sanoo, että kaupunginjohtaja Jukka Puoskari on tuonut toimikunnan valmisteltavaksi asioita, joiden käsittely voisi muuten mutkistua, esimerkiksi kiinteistökauppoja ja asemakaavamuutoksia.

Kalajoki uusii parhaillaan kaupungin toimintaa säätelevää hallintosääntöään. Kaupunginjohtajan esityksessä Kalajoki lakkauttaisi elinkeino- ja maankäyttötoiminnan lisäksi maaseututoimikunnan. Asia jäi vielä pöydälle maanantain kokouksessa.

Poliittiset ryhmät jatkavat vielä keskustelua esityksestä, seuraavan kerran maanantaina valtuuston iltakoulussa.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kommentoi Ylelle lokakuussa, että kuntalain näkökulmasta toimikunnan asema on vähintään kuntalain hengen vastainen ja lain kirjaimenkin osalta "ulkolaidalla".

Elman asema nousi esiin lokakuussa, kun Yle uutisoi, että Puoskarin väitetään osoittaneen piittaamattomuutta lain säädöksiä ja hallintosäännön määräyksiä kohtaan ja käyttäytyneen vuosia epäasiallisesti työntekijöitä kohtaan.

Viime vuoden lopulla Kalajoella ratkottiin kaupunginjohtaja Jukka Puoskariin kohdistuvaa luottamuskriisiä. Osa valtuutetuista ajoi Puoskarin ero, lopulta valtuusto päätti, että luottamuspulaa selvitetään ulkopuolisen asiantuntijan avulla.