1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Tämän tiedämme Venezuelan tilanteesta nyt: Suurmielenosoitukset jatkuvat, toivo uudesta johtajasta orastaa

Venäjä, Kiina ja Turkki ovat asettuneet presidentin puolelle, EU, Yhdysvallat ja monet Etelä-Amerikan maat opposition puolelle.

Venezuelalaisia mielenosoittajia
Mellakkapoliisi ampui presidentti Nicolas Máduroa vastustaneiden joukkoon kyynelkaasua Caracasissa keskiviikkona. Tukimielenosoitukset eri puolilla eteläistä Amerikkaa suijuivat huomattavasti rauhallisemmin.

Tapahtumat alkoivat opposition mielenosoituksista maan presidenttiä Nicolás Maduroa vastaan pari päivää sitten.

Venezuelalaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) ainakin 14 ihmistä on kuollut mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa kahden päivän aikana.

Turvallisuusjoukot ja mielenosoittajat ottivat yhteen Caracasissa. Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Mellakkapoliisi ampui presidenttiä vastustaneiden joukkoon kyynelkaasua. Mielenosoittajat taas sytyttivät esimerkiksi tuleen poliisin valvontatornin.

– Haluamme vapaan maan, haluamme nuorten näkevän kuinka he painostavat meitä ampumalla kyynelkaasua, yksi mielenosoittajista sanoi.

Yli 200 ihmistä on ihmisoikeusjärjestön tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pidätetty viime päivien aikana.

Keskiviikkona kymmenettuhannet marssivat niin pääkaupunki Caracasin kaduilla kuin ympäri Venezuelaa. He vastustivat Maduron itsevaltaisia otteita maassaan, jossa inflaatio on viimeisen vuoden aikana kiihtynyt räjähdysmäisesti.

Mielenosoituksiin Maduroa vastaan osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä. Kuva: Christian Hernandez / EPA

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) inflaatio oli viime marraskuussa yli miljoonassa prosentissa. Inflaation ennustetaan nousevan tänä vuonna kymmeneen miljoonaan prosenttiin. Miljoonat ihmiset ovat lähteneet pois maasta viime vuosien aikana.

Venezuelan presidenttiä vastustaneita tukimielenosoituksia järjestettiin eri puolilla eteläistä Amerikkaa, kuten Dominikaanisessa tasavallassa, Argentiinassa ja Kolumbiassa. Ne sujuivat huomattavasti rauhallisimmissa merkeissä.

Mielenosoituksessa pääkaupungissa parlamentin puhemies ja oppositiojohtaja Juan Guaidó julistautui Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi.

Poliittiset leirit napit vastakkain Venezuelassa

Keskiviikkona Guaidó sai tuenjulistuksen Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta.Tukensa Guaidólle ovat antaneet myös Amerikan valtioiden järjestö OAS sekä useat Etelä-Amerikan maat Kuubaa, Boliviaa ja Meksikoa lukuunottamatta.

Guaidóa ovat ilmoittaneet tukevansa Argentiina, Brasilia, Guatemala, Kolumbia, Costa Rica, Paraguay, Peru, Chile ja Ecuador.Lisäksi Kanada on ilmoittanut tukensa Guaidólle.

EU on ehdottanut maahan uusia vaaleja ja puolustanut venezuelalaisten vapautta valita johtajansa ja osoittaa mieltään rauhanomaisesti.

Interfaxin mukaan Venäjän parlamentin puhemies sanoi torstaina, että toimet Maduroa vastaan ovat laittomia. Venäjä on ilmoittanut puolustavansa Venezuelan itsenäisyyttä.

Vladimir Putinin tiedottaja Dimitri Peskov sanoi, että Venezuela ei ole pyytänyt Venäjältä ainakaan vielä apua. Venäjän mukaan kolmansien osapuolien sekaantuminen Venezuelan sisäisiin asioihin on erittäin vaarallista.

Puolensa kysymyksessä otti myös Kiina. Kiinan ulkoministeriön tiedottajan mukaan maa vastustaa ulkopuolisten sekaantumista Venezuelan tilanteeseen.

Myös Turkin presidentti ilmaisi tukensa Venezuelan presidentille.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi, että Venezuelan presidentillä ei ole oikeutta olla vallassa, koska presidentinvaalit eivät olleet vapaat ja demokraattiset. Ainoa kiistaton ja legitiimi vallan keskus on maan parlamentti, Soini kommentoi STT:lle.

Guaidó on vedonnut, että kaikki lähetystöt säilyttäisivät diplomaattisen läsnäolonsa maassa.

Kuka Guaidó?

35-vuotias Guaidó on suhteellisen tuntematon nimi Venezuelan politiikassa.

Keskiviikkona hän nosti tuhansien ihmisten edessä oikean kätensä ja vannoi symbolisen virkavalansa.

– Tänään, 23 tammikuuta 2019, vannon ottavani muodollisesti vastaan toimivallan Venezuelan virkaatekevänä presidenttinä.

Farkkuihin, kauluspaitaan ja pikkutakkiin pukeutunut mies vannoi taistelevansa kunnes maassa on demokratia ja ihmisillä leipää pöydässä ja lääkkeitä sairaaloissa.

Oppositiojohtaja Juan Guaidó julistautui Venezuelan virkaa toimittavaksi presidentiksi. Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Guaidó syntyi La Guairan satamakaupungissa muutaman kymmenen kilometrin päässä Caracasista. Hän lähti mukaan politiikkaan vuoden 2007 opiskelijaprotesteissa, jotka vastustivat Maduron edeltäjän Hugo Chavezin yrityksiä laajentaa valtaoikeuksiaan.

Vuonna 2014 kotiarestiin tuomittu oppositiojohtaja Leopoldo Lopez nosti oppipoikansa Guaidón puolueensa parlamenttiryhmän johtoon vuoden alussa, jolloin Guaidó oli aloittamassa toista kauttaan parlamentissa.

Diplomaateilla 72 tuntia

Maduro on reagoinut Guaidón julistukseen ilmoittamalla katkaisevansa diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin. Maduro antoi amerikkalaisdiplomaateille 72 tuntia aikaa poistua maasta.

Maan asevoimat ovat ilmoittaneet olevansa Maduron takana. Lisäksi hallinnon virkamiehet eivät ole osoittaneet tukeaan oppositiojohtajalle.

Presidentti Nicolas Maduro ja vaimo Cilia Flores palatsin parvekkeelta keskiviikkona. Kuva: Marcelo Garcia / Handout / Miraflores Press / EPA

Yhdysvallat ilmoitti pian tämän jälkeen, ettei Madurolla ole valtaa katkaista diplomaattisia suhteita Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että Yhdysvallat aikoo säilyttää diplomaattiset suhteensa Venezuelaan Guaidón kautta.

BBC:n mukaan seuravaksi odotetaan mitä Yhdysvallat tekee seuraavaksi. Venäjän ulkoministeriö varoitti torstaina Yhdysvaltoja puuttumasta sotilaallisesti Venezuelan tapahtumiin.

Lisäksi Venezuelan armeijan seuraava liike saattaa olla ratkaiseva, sillä armeijan alempien upseerien mielipide saattaakin olla Maduron vastainen.

Poliisi kuunteli Juan Guaidon puhetta 23. tammikuuta. Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Lue myös:

Lukuisat maat tukevat parlamentin puhemiestä Guaidoa Venezuelan johtoon – Guaido pyysi kaikkia lähetystöjä pysymään maassa

Venezuelassa suurmielenosoituksia Maduron hallintoa vastaan – Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin

Presidenttiä vastustava liike voimistuu Venezuelassa – Maduron vastaisia mielenosoituksia puhkesi ympäri pääkaupunkia

Juttua päivitetty 24.1. kello 12:44