Heinäveden Aitolammen kaivoshanke lykkääntyy vuosilla – Yhtiö: "Syynä on paikallisten suuri huoli"

Kaivoksen perustaminen Aitolammelle on silti yhä malminetsintäyhtiö Beowulf Miningin suunnitelmissa.

kaivostoiminta
Näkymä Aitolammen rannasta talvipäivänä.
Riina Kasurinen / Yle

Heinäveden Aitolammen kaivoshanke lykkääntyy. Malminetsintäyhtiö Beowulf Mining on päättänyt siirtää kaivoksen hankekartoituksen tekemistä ainakin muutamilla vuosilla eteenpäin.

– Syy siihen on, että hanke on herättänyt suurta huolta paikallisyhteisössä, sanoo Fennoscandian Resourcesin toimitusjohtaja Rasmus Blomqvist.

– Olemme olleet Heinävedellä vähintään viikon kuukaudessa ja jutelleet paikallisten asukkaiden ja kunnan kanssa, Blomqvist sanoo.

Fennoscandian Resources on Beowulf Mining tytäryhtiö. Se vastaa käytännön tutkimuksista Heinävedellä.

Yhtiö haluaa tehdä laajat selvitykset kaivoksen vaikutuksista ympäristöön ennen kuin se ryhtyy laatimaan hankekartoitusta.

– Hankekartoitus on kallis investointi, joten emme halua tehdä sitä, jos kaivoksen toteutuminen ei näytä todennäköiseltä, Blomqvist sanoo.

Aiemmin Blomqvist on kertonut, ettei paikallisten kritiikki kaivosta kohtaan vaikuta hankkeen etenemiseen.

– Nyt ymmärrämme, miten tärkeitä ympäristöasiat ovat ja siksi haluamme laajentaa tutkimuksia. Jos hanke aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia ympäristöön, sitä on mahdotonta jatkaa.

Muutos suunnitelmissa ei tarkoita kaivoksen peruuntumista kokonaan

Blomqvistin mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka kauan ympäristöselvityksissä kestää ja milloin hankekartoitus päästäisiin aloittamaan uudelleen. Hankekartoituksen lykkääminen ei kuitenkaan tarkoita kaivoshankkeen peruuntumista.

– Ei se sitä tarkoita. Haluamme vain tehdä laajat selvityksen ennen hankekartoitukseen ryhtymistä, Blomqvist sanoo.

Yhtiö tutkii esimerkiksi alueen linnustoa, eläinlajeja, luontotyyppejä ja vesistöä. Se on jo tutkinut esimerkiksi uhanalaisten eläinlajien esiintymisen alueella. Se ei kuitenkaan paljasta vielä tietojaan.

Heinäveden suunnitelmien lykkääntyminen ei vaikuta Beowulf Mining aikeisiin Tuusniemen Rääpysjärvellä. Beowulf Miningilla on edelleen vireillä malminetsintälupa alueelle. Yhtiöstä arvioidaan, että koeporaukset Tuusniemellä aloitetaan ensi kesänä.

Tavoitteena grafiittimalmin jalostaminen Suomessa

Ympäristövaikutusten kartoittamisen lisäksi Beowulf Mining testaa Heinävedeltä koeporatun grafiittimalmin soveltuvuutta litiumioniakkujen valmistamiseen. Malmia testataan GTK Minlabin rikastuslaboratoriossa Heinäveden naapurikunta Outokummussa.

Blomqvistin mukaan yhtiön tavoitteena on jalostaa kaivoksen malmi mahdollisimman pitkälle Suomessa.

– Tällä hetkellä grafiittia jalostetaan lähinnä Kiinassa. Haluamme löytää menetelmän, jolla malmia voitaisiin jalostaa Suomessa.

Litiumioniakustoilla on kysyntää etenkin sähköautojen energianlähteinä, ja akkutehtaita havitellaan Suomeen. Esimerkiksi Vaasassa haaveillaan sähköautovalmistaja Teslan GigaFactory-akkutehtaasta ja sen mukanaan tuomista tuhansista työpaikoista.

Blomqvistin arvion mukaan kiinnostus Suomea kohtaan akkujen valmistusmaana riippuu myös siitä, löytyykö Suomesta koko arvoketju raaka-aineiden tuotannosta akkutuotantoon.

Pro Heinävesi: "Peli pitäisi viheltää kerralla poikki"

Kaivoshanketta vastustavan kansanliike Pro Heinäveden vetäjä Jukka Leppänen kertoo ennakoineensa, että näin käy.

– Tätä me olemme yrittäneet sanoa, että ei tässä ole järkeä. Mutta peli pitäisi saada kerralla poikki, eikä pitkittää sitä.

Leppäsen mukaan Pro Heinävesi on jo osoittanut omilla selvityksillään, mitä vaikutuksia kaivoksella olisi ympäristöön.

– Nykyteknologialla ei pystytä esimerkiksi puhdistamaan jätevesiä. Ympäristölupa on lupa tuhota ympäristöä. Ei siihen löydy ratkaisua.

Pro Heinävesi aikoo jatkaa kaivossuunnitelman vastustamista. Kansanliike kerää on tehnyt kansalaisaloitteen kaivoslain kokonaisvaltaiseen uudistamiseen.

– Kyllä tämä tuo levollisuutta tekemiseen. Yhtiössäkin ymmärretään realiteetit, että ei tänne pysty vain tulemaan ja perustamaan kaivosta, Leppänen sanoo.

Korjattu 24.1 klo 12:33: Pro Heinävesi on tehnyt kansalaisaloitteen koskien kaivoslakia, ei kerää adressia kuten jutussa aiemmin sanottiin.

Lue myös:

"Jumala meitä tältä kaivokselta varjelkoon", parahdetaan vesistöstään elävällä Heinävedellä – kaivoksista riidellään nyt monessa kunnassa

Kaivostoimintaan vaikea puuttua – maakuntahallitus aikoo ottaa yhteyttä eduskuntaan

Savonlinnan kaupunginhallitus: Beowulf Miningin on luovuttava Heinäveden kaivoshankkeesta