Hyppää sisältöön

Uusi Muumilaakso on kaikkien aikojen kallein suomalainen tv-sarja – tuottaja: Ehkä on hyvä, että tekijät ymmärtävät sen vasta nyt

Muumilaakso-sarja päivittää Muumimaailman. Sitä tähdittävät kovat brittinimet.

Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations

Ylen Ison Pajan auditoriossa on vilskettä ja innostunutta hyörinää. Muumilaakso-animaatiosarjan ennakkokatselu alkaa pian ja paikalla on kymmeniä lapsia, joista suurin osa alle kouluikäisiä. Tunnelma on tiheä ja jännittynyt, miltähän uusi Muumi-sarja oikein näyttäisi?

Auditorion valkokankaalle heijastuu tuttuja hahmoja, mutta nyt täyteläisempinä, värikylläisempinä ja kolmiulotteisempina kuin aiemmin. Parikymmenminuttinen jakso kantaa nimeä Pikku Myy tuli taloon ja sen keskiössä on kaaos: Mymmeli saapuu vilkkaine lapsikatraineen Muumien vieraaksi, eikä vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu.

Lapsiyleisö seuraa jaksoa kiinnostuneena ja kikattelee kovaäänisesti useammassakin kohdassa. Suomalaiset näyttelijät pistävät parastaan: Muumipeikon äänenä on Joonas Nordman, Muumimammana Satu Silvo, Muumipappana Ville Haapasalo, Niiskuneitinä Alina Tomnikov ja Pikku Myynä Kiti Kokkonen.

– Minun mielestäni pitäisi pikemminkin kysyä, miksi tällaista ei olisi tarpeen tehdä. Muumi-brändi on yli 70 vuotta vanha, ja siitä on tehty ainakin kuusi erilaista sarjaa. Jos kyse on hyvästä taiteesta, se suorastaan innoittaa tekemään uusia versioita, Muumilaakso-sarjan tuottaja Marika Makaroff kotimaisesta Gutsy Animations -tuotantoyhtiöstä kiteyttää.

Kallis tuotanto, valtavat paineet

Uusi Muumilaakso-sarja on tehty suomalais-brittiläisenä yhteistyönä, ja sitä on piirretty ja animoitu Bristolissa. Tekijätiimiin kuuluvat muun muassa Wallace & Gromit -sarjaa ohjannut Steve Box ja Late Lammasta tehnyt tuottaja John Woolley, joten lähtökohdat ovat olleet alusta pitäen korkeatasoiset. Lisäksi kyseessä on ollut miljoonaluokan tuotanto – kahden ensimmäisen kauden tuotanto on ollut huimat 20 miljoonaa euroa.

– Ehkä on hyvä vasta tässä vaiheessa ymmärtää, että me olemme tehneet kaikkien aikojen kalleinta suomalaista tv-sarjaa, jos ajattelee minuuttihintaa. Tämä on tietenkin asettanut valtavia paineita sekä tuotantotiimille että luovalle puolelle, Marika Makaroff pohtii.

Oleellisena osana sarjan prosessoinnissa on ollut muumihahmojen käyttöoikeuksia tarkasti valvova Moomin Characters Ltd, jota johtaa Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson.

– He ovat luonnollisestikin puuttuneet moneen asiaan. Koska muumihahmot on tehty uudelleen 3D-mallinnoksina, Moomin Characters Ltd on hyväksynyt niistä joka ikisen. Samoin on musiikin, tarinan ja visuaalisen ilmeen kanssa. Minusta tuntuu, että olemme kuitenkin aina pyrkineet löytämään parhaimman version niistä asioista, joista olemme olleet eri mieltä, Makaroff toteaa.

Hänen mukaansa sarjaa varten on käyty läpi kaikki Muumi-kirjat sekä 73 sarjakuvakertomusta. Lisäksi hahmoja ja Muumi-kirjallisuuden teemoja on analysoitu pitkään ja hartaasti.

– Emme ole rajanneet mitään aihepiiriä pois: käsittelemämme teemat vaihtelevat yhteiskunnallisista asioista ihmissuhteiden vaikeuteen. Muumien teemat koskettavat universaaleja kysymyksiä rakkaudesta, yksinäisyydestä, suvaitsevaisuudesta ja erilaisista arvoista. Tällaiset aiheet ovat edelleen ajankohtaisia ja uskon, että juuri tämän takia Muumeilla on niin paljon kysyntää – etenkin näinä aikoina, Marika Makaroff toteaa.

Nuorta yleisölä uuden Muumi-sarjan ennakkokatselutilaisuudessa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Mukana kansainvälisiä näyttelijöitä

Sarjan englanninkielisen version ääniksi on saatu kovia brittinimiä. Mukana ovat muun muassa Todella upeeta -sarjasta tuttu Jennifer Saunders, Little Britainissa esiintynyt Matt Lucas sekä Gone Girl -elokuvassa näytellyt Rosamund Pike.

– Heitä ei itse asiassa ollut mitenkään vaikeaa saada mukaan, esimerkiksi Rosamund Pike ilmoittautui itse halukkaaksi sarjaan. Tiesimme jo hänen agenttinsa kauttaan, että hän on Muumi-fani, Marika Makaroff kertoo.

Makaroffin oma suhde Muumeihin on mielenkiintoinen.

– Ryhdyin tutkimaan Muumeja uudestaan vasta, kun aloin suunnittelemaan tätä ohjelmasarjaa – siinä välissä oli viidentoista vuoden tauko. Tämä taas merkitsi sitä, että pystyin tarkastelemaan materiaalia tuorein silmin ja löytämään asioita uudella tavalla, että ahaa, tuotako se Tove tällä tarinalla tarkoittikin.

Makaroffin mukaan Muumi-tauosta on ollut paljon hyötyä.

– Jos olisin ollut hardcore-fani, joka on ollut Muumien kanssa tekemisissä jatkuvasti ja joka olisi kiertänyt kaikki mahdolliset Muumi-näyttelyt, olisi voinut käydä niin, että minua olisi pelottanut lähteä rakentamaan tällaista projektia.

Britit innostuivat avantouinnista

Neljä vuotta kestänyt projekti oli Makaroffin mukaan tapahtumarikas ja siihen mahtui lukuisia ikimuistoisia ja hauskoja hetkiä. Esimerkiksi edellisenä talvena sarjan englantilainen tuotantotiimi kutsuttiin tutustumiskäynnille Suomeen. Kohteina olivat Muumimuseo, Suomen luonto sekä tietenkin sauna. Briteille tällainen eksotiikka oli täysin uutta ja outoa.

– Heillä oli valtavia ennakkoluuloja saunomista ja etenkin sitä kohtaan, voiko pakkasessa käydä uimassa ja onko siitä mahdollisesti jotakin haittaa. Pidin palopuheen siitä, kuinka terveellistä tällainen itse asiassa on, ja tietenkin he heittivät ensin minut sinne avantoon. Ja vaikka minua oli varoitettu ujoista englantilaisista, jotka ovat tarkkoja henkilökohtaisista rajoistaan, he saunoivat ja kävivät uimassa seuraavat kolme tuntia. Osaa piti oikein pyytää pois avannosta, että ei tuo oikein ole tervettä olla siellä kahtakymmentä minuuttia, Makaroff hekottelee.

Myös ohjaaja Steve Boxin ujuttautuminen sarjaan oli mielenkiintoinen prosessi.

– Steven mielestä kyse oli kismetin eli kohtalon johdatuksesta. Hän oli ottanut Tove Janssonin kirjan hyllystä ja todennut, että voi kun joku tekisi tästä hienon sarjan. Kaksi tuntia myöhemmin puhelin pirisi ja Steveltä kysyttiin, kiinnostaisiko häntä ohjata uutta Muumi-sarjaa. Kahdenkymmenenkolmen vuoden työputken jälkeen Steve jätti Aardman Animations -studion ja hyppäsi muitta mutkitta täysin tuntemattomien suomalaisten kelkkaan, Marika Makroff hymyilee.

Muumilaakso-sarja ampaisee käyntiin Ylen kanavilla 25.2.2019.

Uuden Muumilaakso-animaatiosarjan maailman ensi-iltaa juhlitaan gaalaillassa Helsingissä perjantaina 25.1. Mukana juhlimassa on sarjan suomen-, ruotsin- ja englanninkielisten versioiden ääninäyttelijöitä, sarjan tekijöitä sekä vieraita aina Japanista asti. Suora lähetys gaalasta Yle Areenassa klo 19.30 alkaen.

Lue myös: Kaikki uudesta Muumi-sarjasta Ylen sivuilla