Suomi on selvinnyt vielä säikähdyksellä, mutta Kiinan ja muun maailman talousvaikeudet iskevät pian tännekin – mitä meillä pitää nyt tehdä?

Teknologiateollisuus patistaa edesauttamaan yritysten investointeja Suomeen.

kansainvälinen talous
konttialus hong kongin satamassa
Kiinan taloudessa on nähty vahvoja merkkejä kasvuvauhdin nopeasta heikkenemisestä. AOP

Suomen talous on ainakin toistaiseksi selvinnyt säikähdyksellä maailmantaloutta kohdanneesta epävakaudesta, kertoo Teknologiateollisuus tänään julkistetussa talousnäkymäraportissaaan.

Teollisuustuotanto, vienti ja yksityinen kulutus ovat pysyneet suunnilleen ennallaan, rakentaminen on edelleen lisääntynyt. Työllisyyskehitys on jatkunut positiivisena, kuten huomataan tänään julkistetuista tuoreista työllisyysluvuista.

Mutta tänä vuonna Suomen viennin kilpailukyky joutuu Teknologiateollisuuden mukaan entistä kovempaan testiin Kiinan ja muun maailman heikenneiden kasvuodotusten vuoksi.

Vuotta 2019 koskevia kasvuennusteita onkin alennettu erityisesti Euroopassa ja Aasiassa. Yhdysvalloissakin on tapahtumassa käänne heikompaan.

Teollisuutta huolestuttaa etenkin Suomen viimeaikainen tuottavuuskehitys, joka ei ole kasvanut lainkaan vuoden 2017 jälkeen. Muissa EU-maissa tuottavuus on kasvanut selvästi Suomea nopeammin.

Teknologiateollisuutta kannattaa kuulla, koska alan yritykset vastaavat yli puolesta Suomen viennistä ja yli 300 000 suomalaista on töissä teknologiateollisuuden yrityksissä mm. kone- ja metalliteollisuudessa.

Suomen vienniin kasvu lopahti
Yle Uutisgrafiikka

300 miljoonaa lisää

Mitä Suomessa sitten pitäisi tehdä? Suomen heikon tuottavuuskehityksen takaa paljastuu yritysten investointien vaatimaton kehitys.

Teollisuus patistaakin seuraavaa hallitusta edesauttamaan rohkeasti yritysten investointeja Suomeen. On löydettävä tehokkaimmat keinot heikon investointiasteen nostamiseksi, samalla kun kannetaan vastuuta julkisen talouden kestävyysvajeesta.

Lisäksi soveltavan tutkimuksen rahoitukseen tulisi ohjata yhteensä 300 miljoonan euron pysyvä tasokorotus seuraavan vaalikauden aikana. Näin turvataan Teknologiateollisuuden mukaan tutkimuksen ja innovaatioiden kehitys.

Kiina pakittaa nopeasti

Teknologiateollisuuden mukaan Kiinan taloudessa on vahvoja merkkejä kasvuvauhdin nopeasta heikkenemisestä. Teollisuustuotannon kasvu on pysähtynyt ja ulkomaankauppa vähentynyt.

Joulukuussa Kiinan tuonti Yhdysvalloista väheni noin 35 prosenttia sekä Saksasta, Etelä-Koreasta ja Taiwanista 15 prosenttia. Kuluttajien käyttäytymisessä on tapahtunut jopa historiallinen käänne, kun autojen myyntimäärät ovat vähentyneet.

Vastaavaa ei ole tapahtunut sitten vuoden 1990. Kiinan valtio on ottanut käyttöön uusia toimenpiteitä kasvun nopeuttamiseksi, mutta niiden vaikutukset ovat jääneet heikoiksi.

Euroalueella hiljenee

Euroalueella kasvunäkymiä on heikennetty keskeisissä maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, ja Italiassa. Euroalueen epävarmuutta kuvastaa Teknologiateollisuuden mukaan se, että Saksan teollisuuden tilan heikkeneminen ei rajoitu autoteollisuuden vaikeuksiin, vaan koskee muitakin toimialoja. Esimerkiksi Saksan koneteollisuus ei ole enää yltänyt uusissa tilauksissa alkuvuoden 2018 tasolle.

Myös suuressa euroalueen ulkopuolisessa maassa Britanniassa talousnäkmät ovat heikentyneet.