110 e/h ei riitä, asianajajat haluavat suurempia oikeusapupalkkioita – "Haavoittuvimpien avustaminen ei voi olla vapaaehtoistyötä"

Asianajajaliitto katsoo, että 110 euron tuntihinta ei kata kustannuksia.

oikeusapu
Oikeuden istunnon alkamisen odottelua Helsingin käräjäoikeudessa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tämä on kuvitteellinen tapaus, mutta näin tapahtuu usein oikeassa elämässä.

Poliisi ottaa kiinni parikymppisen Kallen epäiltynä pahoinpitelystä ja törkeistä huumerikoksista.

Poliisivankilassa Kalle kertoo poliisille, että hän haluaa asianajajakseen sen tummahiuksisen naisen, jonka hän on nähnyt televisiossa ja lehdissä. Poliisi soittaa naiselle ja kysyy, voisiko tämä tulla avustamaan Kallea.

Nainen tulee poliisivankilaan.

Kalle saa syytteet, juttu päätyy tuomioistuimeen, ja poliisivankilaan tullut nainen puolestaa oikeudenkäynnissä Kallea.

Kalle on työtön, ja hänellä ovat aiemmallakin käräjäreissulla määrätyt sakot maksamatta.

Valtio tulee apuun.

Kallen asianajajan lasku maksetaan verovaroista. Asianajaja saa veloittaa valtiolta 110 euroa tunnissa, kun hän hoitaa Kallen tapausta.

Suomen asianajajaliitto katsoo, että valtion maksama oikeusapupalkkio 110 euron tuntihinta on liian alhainen, ja sitä pitäisi korottaa.

– Nämä oikeusapupalkkiot ovat jääneet huomattavasti todellisista kustannuksista jälkeen. Oikeusapua ei saa rapauttaa tekemällä avustajien työ tosiallisesti kannattamattomaksi. Eihän voi olla niin, että että kaikkein haavoittuvimpien ryhmien oikeudellinen avustaminen on vapaaehtoistyötä, Asianajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola sanoo.

Vapailla markkinoilla keskimääräinen tuntihinta noin 200 euroa

Asianajajaliiton tekemän tutkimuksen mukaan asianajajat veloittavat yksityisasiakkailta lähes kaksi kertaa enemmän kuin mitä valtio maksaa heille vähävaraisten oikeusasioiden hoitamisesta.

– Noin karkeasti voi sanoa, että jäsenistön veloittama keskimääräinen tuntihinta on noin vajaa 200 euroa vapailla markkinoilla.

Ruohola katsoo, että lähivuosina on vaara, ettei asianajajia enää löydy hoitamaan vähävaraisten oikeudenkäyntejä.

– Tällä hetkellä oikeusapujuttuihin löytyy asianajajia, mutta jo lähivuosina voi olla vaikeuksia löytää asianajajia, jotka haluavat hoitaa oikeusapujuttuja.

Yksityiset asianajajat hoitavat rikosasioiden lisäksi myös vähävaraisten riita-asioita oikeudessa eli esimerkiksi huoltajuuskiistoja.

Ruohola otti kantaa asianajajien palkkioihin perjantaina Asianajaliiton Asianajajapäivässä Helsingin Messukeskuksessa.

"Palkkion muutosta ei ole vireillä"

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että nykyisiin oikeusapupalkkioihin ei ole suunnitteilla korotuksia.

– Tämä 110 euron tuntihinta tuli voimaan vuoden 2014 alussa. Tällä hetkellä ei ole vireillä palkkion muutosta. Yleensä korotuksia voidaan arvioida budjettivalmistelun yhteydessä, kertoo hallitusneuvos Maaria Rubanin oikeusministeriöstä.

Suomen perustuslain mukaan jokaisella kansalaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti tuomioistuimissa.

Asianajajien lisäksi vähävaraisten oikeusasioita hoitavat myös niin sanotut julkiset oikeusavustajat, jotka työskentelevät valtion oikeusaputoimistoissa. Näitä oikeusaputoimistoja on Suomessa 22.