Hyppää sisältöön

Neljälle valepoliisille vankeutta yhdestä Suomen viime vuosien suurimmista huijauksista – etsivät uhriksi vanhuksia etunimien perusteella

Yhteensä rikosvyyhdistä on syytettynä yli 50 ihmistä.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Neljä miestä on tuomittu vankeuteen niin sanotussa valepoliisijutussa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Miehet huijasivat vanhuksilta rahaa esiintymällä puhelimessa poliiseina.

Kyseessä on Suomen tähän asti laajin yksittäinen kokonaisuus valepoliisi-ilmiössä. Syyttäjä vaati tuomiota yhteensä peräti 320 syytekohdasta.

Pisin jutusta määrätty vankeusrangaistus oli 4 vuotta, jonka sai vuonna 1981 syntynyt mies. Toinen valepoliisi määrättiin 3,5 vuoden, kolmas 2,5 vuoden ja neljäs 2 vuoden vankeusrangaistukseen. Päätekijät kiistivät itse suurimman osan syytteistä.

Kovimman rangaistuksen saanut valepoliisi tuomittiin yli 80:stä virkavallan anastamisesta, törkeistä petoksista, petoksista, petoksen yrityksistä ja törkeistä varkauksista. Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta myös 45 muusta rikoksesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi näiltä osin syytteet.

Poliisina esiintymistä on tutkittu virkavallan anastuksina. Jos valepoliisit ovat onnistuneet, tekoja on tutkittu petoksina tai törkeinä petoksina.

Päätekijöillä on taustallaan synkkä historia samanlaisista rikoksista. Kukin heistä oli tuomittu viimeisen kymmenen vuoden aikana vähintään 13 eri ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Yhdellä tekijöistä oli kokemusta jopa 25 ehdottomasta vankeusrangaistuksesta.

Ainakin kaksi tuomittua valittaa

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi ratkaisun kansliatuomiona torstaina. Tuomio ei ole lainvoimainen. Asiantuntijat ovat pitäneet ennalta jopa todennäköisenä, että tuomiota joudutaan käsittelemään vähintään hovioikeudessa monimutkaisten näyttökysymysten vuoksi.

Ainakin kovimman tuomion saanut mies aikoo valittaa, kertoo häntä avustanut asiananjaja Tuukka Tieksola. Perusteena on muun muassa se, että puolustuksen mielestä osa tuomiosta perustui kuulusteluihin, joissa syytetty oli huonokuntoinen.

– Hän oli ollut viikkoja erityksissä ja viisi päivää nälkälakossa. Kuulusteluvideolla näkyy romahtamaisillaan olema henkilö, joka nippa nappa pystyy istumaan. Siitä huolimatta käräjäoikeus totesi, että kuulustelukertomukset olivat asiallista näyttöä.

Lisäksi syyttäjän tietojen mukaan myös kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen saanut mies valittaa tuomiostaan. Syyttäjä ei ainakaan näillä näkymin tule valittamaan tuomiosta.

– Tuomio on niin pitkä, ettei siihen ole vielä ehditty tutustua kunnolla, mutta päätekijöiden osalta tuomio vaikuttaa seuraamuksien osalta oikealta, kertoo kihlakunnansyyttäjä Silvia Autio.

Yhteensä yli 50 syytettynä

Syyttäjä vaati tässä oikeudenkäynnissä rangaistusta yhteensä 43 henkilölle. Lisäksi muissa oikeudenkäynneissä on vielä kymmenkunta pienempää tekijää syytettynä osallisuudesta samaan rikossarjaan. Kuuden syytetyn syytteet hylättiin.

Rikossarjan laajuudesta kertoo se, että Pohjois-Savon käräjäoikeus määräsi jopa noin 20:lle valepoliisin avustajalle ehdollista vankeutta muun muassa rahanpesusta. Lyhyemmät ehdottomat vankeusrangaistukset määrättiin päätekijöiden lisäksi kuudelle muulle. Loput saivat sakkoja.

Syytettyinä oli valepoliisipuheluita tehneiden päätekijöiden lisäksi bulvaaneja, joiden tilille uhrien rahat siirrettiin; tilinhankkijoita, joiden tehtävänä oli värvätä bulvaaneja ja rahamuuleja, joiden tehtävänä oli kuljettaa huijauksella saadut rahat tekijöille.

Monimutkaisen verkoston tarkoituksena oli hidastaa poliisin pääsemistä päätekijöiden jäljille.

Rikokset tapahtuivat kahdessa osassa vuosina 2017–2018. Kaksi päätekijää otettiin kiinni vuoden 2017 syksyllä, mutta heidät laskettiin vapaaksi odottamaan tuomiota.

Tuomiota odottaessaan miehet pakenivat Ruotsiin ja jatkoivat rikosten tehtailua sieltä. Ruotsissa heidän joukkoonsa liittyi kolmas mies, joka osallistui valepoliisipuheluiden soittamiseen.

Ruotsin poliisi otti ensimmäinen päätekijöistä kiinni maaliskuussa 2018 Tukholmasta. Kaksi päivää sen jälkeen toinen päätekijöistä otettiin kiinni laivasta Turussa, kun hän oli ollut palaamassa Suomeen.

Kolmas tekijä yritti jatkaa vielä huijauksia huonolla menestyksellä senkin jälkeen. Hänet otettiin kiinni huhtikuussa 2018 Loimaalta.

Etsivät numerotiedustelusta vanhoja ihmisiä

Tekijät löysivät uhrinsa hakemalla numerotiedustelusta ihmisiä, joiden etunimi kuulosti vanhalta. Puhelimessa he suostuttelivat uhrit luovuttamaan heille pankkitunnuksensa ja avainlukulistan luvut. Pahimmassa tapauksessa uhri saattoi menettää kaikki säästönsä.

Syytteiden mukaan rikolliset veivät iäkkäiltä uhreiltaan yhteensä yli 800 000 euroa. Kaikkia rahoja he eivät ehtineet saada itselleen, sillä useissa tapauksissa pankki ehti jäädyttää tilisiirrot.

Tapausta käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syksyllä 2018 virkavallan anastuksena, petoksena, törkeänä petoksena, maksuvälinepetoksena, rahanpesuna ja törkeänä rahanpesuna.

Valepoliisivyyhdin keskeisimmät tekijät ovat kotoisin Pohjois-Savosta. Kiinni jäädessään heidän osoitteensa olivat Uudellamaalla.

Poliisi, pankkivirkailija tai kukaan muukaan ei kysy pankin asiakkaalta verkkopankkitunnuksia puhelimessa.