Auttaja sai auton peräänsä ja joutui itse sairaalaan – Toimi näin, jos havaitset tiellä onnettomuuden

Kysyimme poliisilta ja pelastuslaitokselta, miten kannattaa toimia, jos havaitsee tieliikenneonnettomuuden.

liikenneonnettomuudet
Autoliikennettä lumisateessa
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Espoossa yhdeksän ihmistä vietiin yöllä sairaalaan Turunväylällä tapahtuneen peräänajon jälkeen.

Tilanne oli saanut alkunsa, kun henkilöauton kuljettaja oli nähnyt Ämmässuon liittymän kohdalla auton ajaneen ojaan ja pysäyttänyt autonsa. Pian tämän jälkeen perässä ajanut oli törmännyt pysähtyneeseen autoon. Tie oli ollut onnettomuushetkellä liukas.

Viimeöisen kolarin tutkinnanjohtaja, ylikomisario Ilkka Kantola toteaa, että tieliikennelaki määrittelee yleisen auttamisvelvollisuuden, mutta oma turvallisuus on myös huomioitava. Esimerkiksi vilkkaalla moottoritiellä on yleensä suuret ajonopeudet kelistä huolimatta.

– Pysähtyminen pitäisi suorittaa ilman voimakkaita jarrutuksia: hidastaa rauhallisesti ja siirtyä lähelle tienreunaa ja laittaa jo hidastusvaiheessa hätävilkut päälle, Kantola sanoo.

Viime vuosina on sattunut vastaavia tapauksia, joissa auttaja on jopa kuollut auttaessaan onnettomuuden uhreja (siirryt toiseen palveluun). Kysyimmekin poliisilta ja pelastuslaitokselta, miten kannattaa toimia, jos havaitsee liikenneonnettomuuden.

Tärkeintä on pysähtyä auttamaan

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä loukkaantui viime vuonna lähes 5 300 ihmistä ja kuoli 223 ihmistä.

Alkuvuonna julkisuudessa on ollut esillä (siirryt toiseen palveluun) pelastuslaitosten huoli siitä, etteivät ihmiset pysähdy liikenneonnettomuuspaikalle.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Tommi Luhtaniemi tunnistaa ilmiön. Joissakin tapauksissa onnettomuuspaikan ohittaminen voi olla kuitenkin ymmärrettävää.

– Jos onnettomuuden havaitsee sadan kilometrin tuntinopeudessa ja jos liikenne on vilkasta, niin voi olla vaarallistakin pysähtyä heti, Luhtaniemi toteaa.

Oleellista on kuitenkin pysähtyä seuraavaan mahdolliseen paikkaan ja palata onnettomuuspaikalle.

– Ei vain ajeta ohi, jolloin onnettomuuteen joutunut ei saa ensiapua, jota mahdollisesti tarvitsisi.

Toimi onnettomuuspaikalla näin

Palomestari Luhtaniemi ohjeistaa aina ajamaan onnettomuuspaikan ohi ennen kuin pysäyttää auton. Näin hälytysajoneuvot pääsevät paikalle esteettä.

Kun onnettomuuspaikka on ohitettu, tulee vauhtia hiljentää rauhallisesti ja auto ohjata tienlaitaan. Pientareelle pysäköityyn autoon laitetaan hätävilkut päälle, jotta muut tiellä liikkujat huomaavat onnettomuuspaikan. Jos näkyvyys on heikko, voi tienlaitaan viedä myös varoituskolmion.

Onnettomuuspaikalle auttajien pitää siirtyä tien piennarta pitkin.

– Moottoritielläkin auton voi ajaa sinne reunaan. Mutta totta kai on huomioitava olosuhteet, ettei vaaranna itseään, Luhtaniemi sanoo.

Luhtaniemen mukaan merkittävä osa hätäilmoituksista tulee onnettomuuspaikan ohi ajaneista ajoneuvoista, jotka eivät ole pysähtyneet varsinaiselle onnettomuuspaikalle. Tämä vaikeuttaa auttamaan lähtevien pelastajien työtä.

– Kun ei tiedetä muuta kuin että onnettomuus on sattunut, niin joudutaan vähän arvaamaan, mitä apua sinne hälytetään. Joko sinne lähetetään liian vähän tai liian paljon apua, kumpikaan ei ole hyvä.

Toimi siis näin, jos havaitset liikenneonnettomuuden

1. Hidasta rauhallisesti ajoneuvosi vauhtia, vältä voimakkaita jarrutuksia.

2. Ohjaa ajoneuvo lähelle tienreunaa ja pysäytä se tien pientareelle onnettomuuspaikan jälkeen.

3. Hätävilkut voi laittaa päälle jo hidastusvaiheessa, mutta viimeistään, kun auto on pysäköity pientareelle.

4. Siirry piennarta pitkin onnettomuuspaikalle auttamaan onnettomuuden uhreja.

5. Hälytä apua numerosta 112.

Lue myös:

Espoossa yhdeksän ihmistä vietiin sairaalaan kahden henkilöauton peräänajossa