Uimari Mimosa Jallow tähtää korkealle: "Maailman kärki on mahdollista saavuttaa" – EM-pronssimitalisti saa tänään tunnustusta Keski-Suomessa

Jallow ja hänen valmentajansa uskovat tekniikan ja vauhdin riittävän huipulle. Uimari valitaan tänään Keski-Suomen Vuoden Urheilijaksi.

Keski-Suomi
Mimosa Jallow
Jarkko Riikonen / Yle

Viime kesänä EM-pronssia uineen jyväskyläläisen Mimosa Jallow'n tärkein ominaisuus on henkinen vahvuutensa. Tätä mieltä on uimaria kymmenkunta vuotta valmentanut jyväskyläläinen Marko Malvela.

– Mimmu uskoo omiin mahdollisuuksiinsa. Hän voi yltää niin pitkälle ja korkealle kuin itse uskoo.

Valmentaja lisää vielä, että mikäli suojattinsa niin uskoo, tämä voi yltää maailman parhaimpien uimareiden joukkoon.

Myös Jallow itse sanoo tekniikan ja vauhtinsa riittävän maailman kärkeen.

– Mielestäni edellytykset ovat kunnossa, toki pienistä asioista kaikki on kiinni. Valmentaja ja tukiverkosto ympärilläni ovat hyvät, sellaisista asioista menestyminen ei jää kiinni. Temperamenttini näkyy siinä, että kun päätän jotain, niin käytän kaiken keskittymiseni siihen. Maailman kärki on mahdollista saavuttaa.

Naisen tukiverkostoon kuuluvat muun muassa vanhemmat ja neljä sisarusta.

Mimosa Jallow harjoittelee perhosuintia
Jarkko Riikonen / Yle

Viime kesän EM-kilpailuissa Glasgow'ssa Jallow otti 50 metrin selkäuinnissa pronssimitalin. Näin hän kirjasi nimiinsä myös lajin Suomen ja Pohjoismaiden ennätykset.

Naisen seuraava tavoite ovat uinnin MM-kisat Etelä-Koreassa ensi heinäkuussa. Sen jälkeen ovat vuorossa Tokion olympialaiset elokuussa vuonna 2020.

Uimarilla on kovat tavoitteet MM-kilpailuihin.

– Finaalissa en ole MM-kisoissa ollut. Yritän parantaa EM-sijoituksia MM-kilpailuissa: saisin nostettua 100 metrin selkäuintia sekä 50 metrin vapaauintia ja selkää finaaleihin saakka, hän kertoo.

Tänään perjantaina Jallow saa tunnustusta Keski-Suomessa: hänet valitaan Jyväskylässä järjestettävässä Keski-Suomen Urheilugaalassa (siirryt toiseen palveluun) Vuoden Urheilijaksi. Suoraa lähetystä tapahtumasta pääset seuraamaan kello 20.30 Yle Areenasta.

Tyytyväinen uintiuraansa

Mimosa Jallow kuvailee Malvelaa melko rennoksi valmentajaksi: hän yrittää tuoda hauskuuden harjoituksiin, vaikka uimarit tekevätkin treeniä kovin tavoittein.

– Make tietää tarkasti, että mikä auttaa meitä urheilijoita menemään eteenpäin. Mutta hänellä on aina joku pieni juju tekemiseen, joka saa uimareiden mielet pysymään virkeinä.

Jallow sanoo olevansa tyytyväinen tämän hetkiseen uintiuraansa.

– Olen pystynyt vuodesta toiseen nostamaan suorituksiani ja tasoa, mitään pahaa notkahdusta ei toistaiseksi ole tullut. Mutta myöskään täydellistä suoritusta ei tähän mennessä ole tullut.

Mimosa Jallow altaan reunalla.
Jarkko Riikonen / Yle

EM-pronssimitalin jälkeen media kiinnostui todella jyväskyläläisuimarista. Haastattelupyynnöistä Jallow on osin kieltäytynyt, vaikka onkin tyytyväinen uinnin saamasta näkyvyydestä.

– Hyvä, että uinti nousee otsikoihin. Ajattelen niin, että haastattelut koskevat urheilu-uraani, ja haluan panostaa uintiin että jatkossakin tulee menestystä.

Elementtinä vesi

Mimosa Jallow oli pikkutyttönä energinen, vauhdikas ja temperamenttinen. Valmennusryhmään lahjakas tyttö nostettiin jo 6-vuotiaana suoraan uimakoulusta. Hän itse sanoo uimisen tuolloin olleen enemmän intoa ja sitä, että uinti oli hauskaa. Vesi on ehdottomasti Jallow'n elementti.

– Muistot uimakoulusta ja valmennuksesta lapsena liittyvät siihen, että vesi oli aivan oma maailmansa. Tykkäsin pomppia enkä aina jaksanut kuunnella valmentajien ohjeita: olin vain niin innoissani pelkästään vedessä olemisesta, hän muistelee.

Muutos tapahtui, kun Jallow siirtyi opiskelemaan jyväskyläläiseen Voionmaan urheilulukioon. Tuolloin syntyi päätös uimiseen keskittymisestä ja harjoittelun lisäämisestä.

– Ympärillä oli muitakin urheilijoita, ja tuolloin vahvistui urheilijaidentiteettini.