Hallitusta hiillostettiin sote-säästöistä – "Joka viikko tulee uutta ja huolestuttavaa tietoa"

Eduskunnan kyselytunnilla sote-säästöjen epävarmuus oli jälleen tapetilla.

Kyselytunti (Eduskunta)
Eduskunnan täysistunto 24.1.2019
Eduskunnan täysistunto 24.1.2019

Kyselytunnilla on tänään puhututtanut talouspolitiikan arviointineuvoston raportti hallituksen talouspolitiikasta.

Oppositio nosti esiin raportin tylyt terveiset sote-uudistuksella tavoiteltavista säästöistä. Arviointineuvoston mukaan uudistus ei todennäköisesti pienennä kestävyysvajetta hallituksen toivomalla tavalla.

Ensimmäisen puheenvuron kyselytunnilla esittänyt SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen viittasi raporttiin, jossa todetaan, että hyvin epävarmojen kustannussäästöjen käyttäminen perusteena uudistukselle on kyseenalaista.

Kiljuselle vastannut Petteri Orpo myönsi, että säästöjen tarkka arvioiminen on hyvin vaikeaa. Hänen mukaansa säästöt kuitenkin tullaan saavuttamaan maakunnissa toimeenpanovaiheessa.

– Suomalaisten terveyspalvelujen osalta pidän vielä suurempana riskinä sitä, että uudistusta ei saada eteenpäin, Orpo sanoi.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Eero Heinäluoma jatkoi sote-uudistuksen säästöjen höykyttämistä omassa puheenvuorossaan:

– Joka ikinen viikko on tullut uutta ja huolestuttavaa tietoa näiden sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisesta. Masentava totuus on, että kaikkien asiantuntijoiden mukaan tällä mallilla säästöjä ei tulla tavoittamaan. Jopa yksityisen puolen toimijat ovat sanoneet, että he eivät näe, että säästöjä tulisi.

Heinäluoma mainitsi myös Ahvenanmaan asemaan sote-uudistuksessa liittyvät epäselvyydet, joita on tällä viikolla käsitelty perustuslakivaliokunnassa. Toteutuessaan uudistus heikentäisi Ahvenanmaan rahoitusasemaa itsehallinnon kannalta ongelmallisesti, ellei hallitus korjaa asiaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Ahvenanmaan epäselvää tilannetta selittää se, että virkamiehillä on tällä hetkellä kaksi toisistaan poikkeavaa näkemystä siitä, olisiko rahoituksen rakenteeseen liittyvät muutokset tehtävä tällä vai seuraavalla vaalikaudella.

– Me odotamme mitä perustuslakivaliokunta tästä sanoo, ja toimimme sen mukaisesti.

Sipilä ei malttanut olla antamatta arviointineuvostolle pientä piikkiä siitä, että näiden edelliset arviot eivät ole pitäneet kutiaan.

– Arviointineuvosto on itsekin todennut, että kiky-sopimuksen vaikutusten ja työllisyysasteen arviointi meni heillä pieleen.

Sipilä myös sanoi toivovansa, että eduskunnassa perustuslakivaliokunnalle annetaan työrauha. Sote-uudistus on tällä hetkellä valiokunnassa käsiteltävänä. Kaksi perustuslakiasiantuntijaa on kertonut aiemmin STT:lle (siirryt toiseen palveluun), että uudistuksessa on edelleen isoja ongelmia.

Sote-uudistuksen tilannetta mutkistaa myös sinisten Maria Lohelan yllättävä loikka Liike Nyt -eduskuntaryhmään, uudistusta vastaan äänestävien riveihin. Sote-uudistuksen eteneminen on loikan jälkeen niukimman mahdollisen enemmistön varassa. Uudistuksen vastustajia on eduskunnassa nyt 99 ja puolesta äänestäjiä sata.

Lue myös:

Sote-uudistuksesta löytyi uusi perustuslain kipupiste – heikentäisi Ahvenanmaan itsehallintoa

"Sote-rakennelma on vailla pohjaa" – Sdp:n mukaan uusi asiantuntijaraportti vahvistaa uudistuksen epäonnistumiset