Oulun poliisin sisäinen selvitys: Seksuaalirikoksista epäillyn vapauttaminen Saksassa johtui Suomen poliisin inhimillisestä virheestä

Poliisilakimiehen mukaan asiassa ei ole kuitenkaan syytä epäillä kenenkään kohdalla virkavirhettä.

Oulun seksuaalirikosepäilyt
Poliisiin logo poliisi univormussa
Tiina Jutila / Yle

Oulun poliisin sisäinen selvitys liittyen poliisin toimintaan tilanteessa, jossa epäilty seksuaalirikollinen päästettiin vapaaksi Saksassa, on valmistunut.

Poliisilakimies Antti Räsänen kertoo, että asiassa ei ole syytä epäillä kenenkään kohdalla virkavirhettä, vaan kyseessä on inhimillinen erehdys.

– Tietokatkos on tapahtunut Suomen poliisin sisällä, eikä Saksan poliisin toimintaa kohtaan ole moitittavaa, toteaa Räsänen.

Epäilty otettiin kiinni kertaalleen jo ennen viime joulua Saksassa, mutta siinä vaiheessa kun hänestä annettiin eurooppalainen pidätysmääräys, hänet oli ehditty vapauttaa. Saksan poliisilla ei ilmeisesti ollut tietoa siitä, että Suomen viranomaiset etsivät miestä.

Miestä epäillään osallisuudesta törkeään lapseen kohdistuneeseen seksuaalirikoskokonaisuuteen, jossa epäiltyinä on yhteensä kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä.

Saksan poliisi otti miehen myöhemmin kiinni, ja hänet tuodaan Suomeen torstaina.

– Saksan poliisi toimi ripeästi epäillyn kiinniottamisessa, Räsänen kehuu.

Räsäsen mukaan selvitys on lähetetty sisäministeriöön.

Lue lisää:

Sisäministeri Kai Mykkänen: Nyt täytyy selvittää, miksi Oulun seksuaalirikoksista epäilty päästettiin hukkaan

Oulun seksuaalirikosvyyhden tutkinnanjohtaja epäillyn hukkaamisesta: "Menettelymme on ollut mielestäni sen mukaista, kuin piti ollakin"