Toteutuuko Kajaanin teatteritalon remontti? Kysyimme puolueiden mielipiteet

Kajaanin valtuustoryhmän puheenjohtajilla on samansuuntaisia ajatuksia teatterirakennuksen tulevaisuudesta.

Kajaani
Kajaanin kaupunginteatteri
Työryhmä ehdotti, että teatteritalo peruskorjataan. YLE / Hanne Kinnunen

Kajaanin teatteritalon tulevaisuutta valmisteleva työryhmä ehdotti keskiviikkona, että teatteritalo peruskorjataan ja Kaukametsään kansalaisopiston yhteyteen tehdään lisärakennus.

Teatteritalon peruskorjaus maksaisi 3,6 miljoonaa euroa. Työryhmän esittämän vaihtoehdon kokonaiskustannukset ovat yhteensä noin 17 miljoonaa euroa.

Kysyimme Kajaanin valtuustoryhmien puheenjohtajilta, mitä mieltä he ovat kaupunginteatterille ehdotetuista suunnitelmista.

Kokoomus

– Olen sitoutunut teatteria pohtineen työryhmän esitykseen, sillä olen itsekin ollut siinä mukana. Nyt mietin, pysähtyykö summa 17 miljoonaan, ja mitä tämä tarkoittaa kaupungin taloudelle. Nyt tulee miettiä, mistä raha otetaan pois, kun kaupungilla ei ole ylimääräisiä rahanlähteitä, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen.

Perussuomalaiset

– Teatterille on tehtävä jotain. Tämä on erityisesti työsuojelullinen asia, sillä myös katsojat oireilevat. Tähän mennessä olemme olleet puolueessa asioista yksimielisiä, niin tästäkin. Valtuustohan lopulta päättää, mitä teatterin suhteen tehdään, sanoo perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Eila Aavakare.

Keskusta

– Lähtökohta on, että kaupunkiin tarvitaan uusi teatteri. Siihen ollaan valmiita investoimaan, mutta summan pitäisi olla lähempänä 15 miljoonaa kuin 20 miljonaa. Ehdotettu 17 miljoonaa menee kipurajalla. Palaamme ryhmänä asiaan lopullisesti, kun se on ajankohtainen. Arvelujeni mukaan asia menee kevään aikana valtuustoon, sanoo keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Veli-Matti Karppinen.

Vasemmistoliitto

– Meidän ryhmän kanta on, että teatterin henkilökunnalla täytyy olla toimivat tilat. 17 miljoonaa tuntuu kuitenkin hurjalta summalta, koska kaupungissamme on ollut tähänkin mennessä isoja investointeja. Tunnustelujeni perusteella vasemmistoliiton ryhmä taipuu tähän rankkaan investointiin, joka on pakko toteuttaa. Teatteri on niin merkittävä laitos, kertoo vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Ritva Mikkonen.

Sosialidemokraatit

– Asiaa ei ole vielä läpi käsitelty, mutta varsinkin meidän naispuoliset edustajat jopa patistavat työryhmän esitykseen. En usko, että raporttia ollaan kaatamassa. Ihmisillä pitää olla terveelliset tilat tehdä töitä, ja yleisölle pitää kyetä tarjoamaan virikkeitä tarjoava teatteriympäristö, sanoo sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Varimo.

Vihreät

– Suhtaudumme työryhmän esitykseen positiivisesti, teatteri tarvitsee uudet tilat. Reunaehtoja aiheuttaa kaupungin talous. Esityksen mukaan teatteri pystyisi toimimaan ja kehittämään toimintaansa, jolloin investointi ei olisi kohtuuton. Minä ja ryhmämme koetaan, että kaupungin teatteri on Kajaanille tärkeä asia, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Silja Keränen.

Kristillisdemokraatit

– Aihetta ei ole käsitelty ryhmässämme. Kyllähän nykyinen teatteri on tärkeä osa kaupunkikuvaa, ja sitä pitää korjata. Kokonaan uuteen teatteritaloon ei ole mahdollisuutta, sanoo kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kemppainen.