Kausi-influenssa jyllää nyt voimalla suuressa osassa Lappia – päävirus sikainfluenssa voi kaataa nuorenkin nopeasti petiin

Koko Lapissa sairaalahoitoon on joutunut yli kaksikymmentä henkilöä marraskuun lopusta lähtien.

influenssa
nainen niistää
Ville Välimäki / Yle

Kausi-influenssaa tavataan nyt alueittain vaihtelevasti Lapissa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella puhutaan jo epidemiasta. Sen sijaan Meri-Lapissa influenssatilanne on edelleen rauhallinen.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetaan nyt viitisen influenssatartuntaa päivässä. Vielä noin kolme viikkoa sitten todettuja influenssatapauksia oli kolmesta neljään päivittäin.

– Nämä ovat laboratoriodiagnooseja, eli kertovat vain suunnan. Kun diagnoosimäärät lisääntyvät, se on merkki siitä, että tautia esiintyy yleensäkin enemmän, Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas kertoo.

Länsi-Pohjassa influenssaksi varmistuu korkeintaan kaksi tapausta päivittäin. Tammikuun alussa tapauksia oli yksittäisiä.

Nuori potilas joutui tehohoitoon

Lapin keskussairaalan osastoilla influenssapotilas on ollut hoidossa kaksikymmentä kertaa marraskuun lopusta lähtien.

– Marraskuun lopusta lähtien meillä on ollut 19 osastojaksoa ja yksi tehojakso influenssan vuoksi, Markku Broas kertoo.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa on ollut hoidettavana muutama influenssaan sairastunut potilas, sanoo akuuttikliniikan ylilääkäri Tapio Åman.

Koko Lapissa sairaalahoitoon joutuneiden määrä ei ole ainakaan tällä hetkellä suuri verrattuna toissa talveen. Tuolloin Lapin sairaaloissa oli influenssatartunnan vuoksi toista sataa henkilöä. Myös vuoden 2017–2018 influenssakausi oli hankala.

Nyt pääviruksena on arvioitu olevan H1N1 eli sikainfluenssa. Virus voi saada huonoon kuntoon jopa keski-ikäisen tai nuoren aikuisen, jos suojaa tautia vastaan ei ole aiemmin kehittynyt.

– Esimerkiksi Lapin keskussairaalassa tehohoitoa saanut potilas oli perusterve nuori ihminen, Markku Broas sanoo.

Broas kuitenkin muistuttaa, että merkittäviä havaintoa perusterveiden sairaalahoitoon joutumisesta ei ole. Tämänvuotinen rokote näyttää suojaavan hyvin nyt havaittuja influenssaviruksia vastaan.