1. yle.fi
  2. Uutiset

Lennonjohtajat hylkäsivät sovintoesityksen – työnantaja pettyi

Osapuolet ovat neuvotelleet lähes 16 kuukautta. Kiistely voi ennen pitkää haitata matkustajaliikennettä, arvioi työnantaja.

lennonjohto
Helsinki-Vantaa lentokenttä lennonjohto
Jyrki Lyytkkä / Yle

Lennonjohtajat ovat tänään hylänneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen pitkään jatkuneessa työkiistassa. Aiemmin ilmoitetut työtaistelutoimet jatkuvat.

Lennonjohtajien työehtosopimus päättyi jo syksyllä 2017 ja työntekijät ovat sen jälkeen olleet sopimuksettomassa tilassa.

– Sovittelua ei ole nyt heti edellytyksiä jatkaa, sillä mahdollisuudet edetä neuvotteluissa on tällä erää selvitetty. Sovittelua ei kuitenkaan katkaista, koska lennonjohtajille tarvitaan ennen pitkää työehtosopimusratkaisu ja työrauha, sanoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

– Sovittelua jatketaan sitten, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi, Piekkala jatkaa.

Palvelualojen työnantajien PALTAn mukaan työtaistelu saattaa pidempään jatkuessaan alkaa jo vaikuttaa matkustajaliikenteeseen.

Palta on aiemmin kertonut aikovansa toteuttaa lennonjohdossa työsulun alkaen 2. helmikuuta ja päättyen 15. helmikuuta. Painostuskeinona harvinaisessa työsulussa työnantaja estää liittoon kuuluvien työntekijöiden pääsyn töihin ja keskeyttää heidän palkanmaksunsa. Sulku toteutuisi kahdeksalla suurimmalla lentoasemalla kuuden tunnin jaksoina kuutena päivänä viikossa.

Suomen Lennonjohtajien Yhdistys SLJY aloitti tammikuussa jokaviikkoiset työnseisaukset kahdeksi tunniksi torstai-iltapäivisin. Ensi tiistaina lennonjohtajat laajentavat seisaukset tiistai- ja lauantaiaamuihin kello 2:n ja 8:n välillä.

Lennonjohtajien työnantaja ANS Finland liittyi vuoden alusta valtio-omisteiseen konserniin, Traffic Management Finlandiin, johon kuuluu kaikki Suomen liikenteenohjaus.

– Olemme todella pettyneitä lennonjohtajien tekemään ratkaisuun. Sovintoesityksen hyväksyminen olisi tarjonnut lennonjohtajille paitsi yleisen linjan mukaisen ratkaisun, niin myös parannuksia heidän toivomiinsa asioihin, sanoo PALTAn johtava asiantuntija Hanne Salonen tiedotteessa.

Valtakunnansovittelija jätti riitaan sovintoehdotuksen päivää aiemmin.

Lisää aiheesta

Valtakunnansovittelijalta sovintoehdotus lennonjohtajien työriitaan

Työnantaja jätti ilmoituksen työsulusta lennonjohtajien työkiistassa

Lennonjohtajat laajentavat työnseisaukset tiistai- ja lauantaiaamuihin

Lue seuraavaksi