Immolantien sivukoulua Helsingissä esitetään säilytettäväksi – vanhempien aktiivisuus tuotti tulosta

Helsingin Tapaninvainiossa on pitkään väännetty Immolantien sivukoulun lakkauttamisesta. Nyt näyttää siltä, että koulu säilyy sittenkin.

koulut
Oppilaita ja reppuja peruskoulun ala-asteella.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoo, että Immolantien sivukoulu on tarpeen säilyttää, jotta pystytään turvaamaan sujuva opinpolku lapsille kasvatuksen eri asteiden välillä.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää tuoreessa selvityksessään (siirryt toiseen palveluun) Pukinmäenkaaren peruskoulun toiminnan jatkamista nykyisissä toimipaikoissa. Asia selviää esityslistasta, jossa on valmisteltu käsiteltävät asiat lautakunnan ensi tiistaina pidettävää kokousta varten.

Tämä tarkoittaa sitä, että pitkään lakkautusuhan alla kärvistellyttä Immolantien sivukoulua ei luultavammin sittenkään lakkauteta, vaan Immolantiellä tullaan jatkossakin järjestämään alaluokkien opetusta.

Aiemmin kaupunki oli suunnitellut Immolantien sivukoulun lakkautusta ja noin 50 oppilaan siirtämistä Pukinmäenkaaren peruskoulun Polun toimipisteeseen. Asiasta piti tulla päätös jo viime vuoden lopulla, mutta päätöksentekoa on lykätty, sillä lasten pidentyvän koulumatkan turvallisuudesta ei oltu täysin varmoja.

Esityslista kertoo myös, että kaupunki aikoo rakentaa Immolantielle uuden koulun, sillä vanha on korjauksen tarpeessa. Uudisrakennuksessa on tarkoitus aloittaa opiskelu 1.8.2019 lähtien.

Kaupunki: Päätöksellä turvataan sujuva opinpolku lapsille

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin kaupungiltakertoo, että uusi koulu on osa Immolantielle rakennettavaa uudisrakennusta, johon tulee tilat myös päiväkodeille ja leikkipuistolle.

Pohjolaisen mukaan Immolantien sivukoulu on tarpeen säilyttää, jotta pystytään turvaamaan sujuva opinpolku lapsille kasvatuksen eri asteiden välillä.

– Tarkastelimme varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen palveluverkkoa alueella kokonaisuutena. Otimme huomioon väestömäärän kehityksen alueella ja varhaiskasvatuksen osallistumisasteen mahdollisen kasvun. Tämän tarkastelun perusteella päädyimme ratkaisuun, Pohjolainen selventää.

Toimialajohtajan mukaan kaikkia kasvatuksen ja koulutuksen tiloja tullaan käyttämään joustavasti sekä varhaiskasvatuksen että esi- ja perusopetuksen tarpeisiin.

Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunnan selvityksessä todetaan, että alueen asukkaat antoivat viime syksynä kaupungin toteuttamassa palautekyselyssä eniten palautetta juuri Tapaninvainion 1–2-luokkalaisten turvallisesta koulumatkasta.

Asukasyhdistys: "Ihan mahtava juttu"

Mikael Vehkaoja Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksestä kertoo, että esitys on alueen asukkaiden kannalta suotuisa ja yllättävä.

– Kyllä tämä ihan mahtava juttu, josta olemme suuresti iloinneet. Olemme kiitollisia siitä, että kaupunki muutti esitystä. Kiva, että kaupunki haluaa panostaa Tapaninvainioon, Vehkaoja sanoo ja lisää, että on tehnyt soittokierrosta yhdistyksen väen kesken.

Kaupunginosayhdistyksen hallituksessa istuva Vehkaoja toteaa, että nyt alakoululaiset voivat käydä koulua kohtuullisen koulumatkan turvin. Hän tietää kertoa, että Immolantien sivukoulun lakkautus on ollut tapetilla enemmän tai vähemmän jopa 20 vuoden ajan. Asia on puhuttanut ja huolettanut laajalti alueen asukkaita (siirryt toiseen palveluun) ja etenkin lapsiperheitä.

Vehkaoja suhtautuu luottavaisesti siihen, että nyt esitetty päätös nuijitaan läpi ensi viikolla koulutus- ja kasvatuslautakunnan suomenkielisen jaoston varsinaisessa kokouksessa.

– Kaupunki tunnusti nyt, että koulua tarvitaan. On vaikea kuvitella, että kukaan ryhtyisi tätä enää vastustamaan. Eli samppanjat ovat jo kylmässä, mutta ne korkataan vasta ensi viikolla, hän myhäilee.

Alakoululaisten koulutie alle vai yli 2 kilometriä?

Vehkaojan mukaan suurimmat huolet alueen asukkaiden mielissä olivat olleet juuri alakoululaisten koulumatkan pidentyminen yli kahden kilometrin ja koulureitin pituuden lisäksi sen turvallisuus.

– Koulun lakkautus olisi ollut poikkeuksellinen ratkaisu, sillä Helsingin kaupunki on linjannut, että alakouluikäisten pitää päästä kouluun jalan.

Helsinkiläisten vanhempainyhdistysten kattojärjestö HELVARY ry otti kantaa asiaan (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla Facebookissa, kun pelko koulun lakkautuksesta oli suuri.

Se näki kaupungin päätöksen asiasta laajempana periaatepäätöksenä sille, kuinka pitkä koululaisten turvallinen koulumatka voi olla.

– Kasvatus- ja koulutusviraston aiempi käytäntö on ollut, ettei alkuopetuksessa koulumatka pääsääntöisesti ylitä 2 kilometriä, jotta lapset voivat tehdä koulumatkan kävellen, järjestö huomautti.