Ambulanssi ajaa jatkossa suoraan katon alle ja synnytysosaston perhehuoneista näkee merelle – keskussairaalan uusi osa etenee aikataulussa

Kymenlaakson keskussairaalan uuden laajennusosan harjakaisia vietettiin torstaina Kotkassa.

keskussairaalat
Kymenlaakson keskussairaalan laajennusosan sisätilat rakennustyömaalla.
Keskussairaalan laajennusosan sisätiloissa tehdään rakennustöitä +20 asteen lämpötilassa.Kirsi Lönnblad / Yle

Kymenlaakson keskussairaalan uusi laajennusosa on edennyt harjakorkeuteen Kotkassa. Työmaa on aikataulussaan, ja sairaalan uudet tilat valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Uuteen sairaalarakennukseen siirtyy Kymenlaakson keskussairaalan kuuma osa. Suurin yksittäinen kokonaisuus on leikkaussalit, joita tulee neljätoista. Niiden toimitus alkaa noin kolmen viikon päästä. Leikkaussalitilaus on ne toimittavalle kotimaiselle yrityskolmikolle heidän historiansa suurin.

Kymenlaakson keskussairaalan uuden laajennusosan sisätilat rakennusvaiheessa.
Kymenlaakson keskussairaalan uudet tilat valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Juha Korhonen / Yle

Lisäksi rakennukseen siirtyvät heräämöt, synnytysosasto ja äitiyspoliklinikka, päivystys ja ensihoito sekä välinehuolto.

– Ambulanssit voivat jatkossa ajaa suoraan puolilämpimään tilaan, jossa potilaat siirretään hoitoon. Ei tarvitse ajaa enää talvella liukasta ramppia pitkin, eikä siirtää potilaita lumisateessa sisään, Carea-Sairaalat Oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen sanoo.

Muutoksia ovat myös päivystykseen tulevat erilliset odotustilat lapsille ja aikuisille sekä kuvantamistutkimusten ja laboratorionäytteiden otto päivystysalueella.

Synnytysosaston tiloja voi ensi-silmäyksellä kuvata valoisiksi ja avariksi.

– Perhehuoneisiin tulee merinäköala, Heiskanen kehuu.

Laajennusosaan tulee viisi kerrosta, joista yksi on kokonaan ja toinen osittain maan alla. Sinänsä sairaalaan ei tule kokonaan uusia toimintoja. Kaikki muuttuu kuitenkin huomattavasti nykyaikaisemmiksi.

– Toiminnat on samoja, mutta teknisesti ratkaisut ovat aivan toista luokkaa kuin 1960-luvulla, Heiskanen sanoo.

Kymenlaakson keskussairaala on valmistunut vuonna 1967. Rakenteilla olevan laajennusosan ohella myös vanhaa sairaalaa on tarkoitus peruskorjata.

Kymenlaakson keskussairaalan uusi laajennusosa ulkoa.
Uudessa sairaalarakennuksessa on viisi kerrosta, joista osa on maan alla.Juha Korhonen / Yle

Vaippa ummessa

Talvipakkasessa laajennusosa viihtyy hyvin.

– Kuivuminen tapahtuu tähän aikaan vuodesta hyvin, koska ulkona on kunnon pakkanen ja sisällä on lämmintä, Heiskanen sanoo.

Rakennukseen on saatu vesikatto päälle, ja julkisivu on eristetty. Sisätiloissa on parikymmentä astetta lämmintä. Työmaalla on saavutettu vaihe, jossa rakennus pääsee kuivumaan.

– Tärkeintä on, että saamme kaikki rakenteet kunnolla kuivaksi, ennen kuin matot laitetaan lattiaan ja lopulliset rakenteet paikalleen. Betonin kuivuminen on nyt käynnissä, kun vaippa on saatu umpeen, vastaava työnjohtaja Marko Hovi Skanskalta sanoo.

Hovin mukaan sairaalan muusta vilkkaasta liikenteestä ei ole ollut työmaalle suurta haittaa. Työmaan jälkeen paikalle tulee uutta paikoitustilaa.

Tällä haavaa uuden sairaalarakennuksen aikataulu pitää.

– Aikataulupaineita on aina rakennustyömailla, mutta hyvin tämä on hallinnassa, Heiskanen sanoo.

Kymenlaakson keskussairaalan uuden laajennusosan sisätiloja rakennusvaiheessa.
Uuden synnytysosaston korkea atrium-tila on valoisa.Juha Korhonen / Yle

Vaihtoehtoinen suunnitelma

Laajennusosan valmistuminen vuoden lopulla tietää isoa mullistusta keskussairaalan toimintaan. Se on kuitenkin vasta yksi askel sairaalanmäen uudistamisessa.

Seuraavaksi edessä on keskussairaalan vanhan osan peruskorjaus.

Kymenlaakson keskussairaalaa on tarkoitus laajennetaan ja peruskorjataan yhteensä 155 miljoonalla eurolla.

Esillä on ollut kuitenkin myös vaihtoehtoinen suunnitelma. Siinä laajan peruskorjauksen sijaan rakennettaisiin toinen kokonaan uusi rakennus, ja nykyisen sairaalan ylimpiä kerroksia purettaisiin.

Toista vaihtoehto on ryhdytty pohtimaan, koska nykyisen sairaalan tiloista ei peruskorjaamallakaan saada halutunlaisia.

Päätöksiä vaihtoehtojen välillä tehdään kesällä.