Hyppää sisältöön

Ylivieskan kirkosta tulossa suunniteltua pienempi: koosta ja korkeudesta tingitään, koska kustannukset uhkaavat karata

Toiminnot halutaan kuitenkin turvata. Päätös rakentamisesta siirtyy tammikuulta maaliskuulle.

Kuva: Arkkitehtitoimisto K2S

Ylivieskan uudesta kirkosta tulee pienempi kuin alunperin on suunniteltu. Kustannusarvio on kasvanut, kun tiedot töiden hinnasta ovat täsmentyneet. Siksi rakennusta on pakko supistaa. Samalla päätös rakentamisesta venyy maaliskuulle.

Uusille kirkkovaltuutetuille esiteltiin päivitettyjä suunnitelmia keskiviikkona. Uusi kirkko rakentuu kirkkopuistoon.

Tämänhetkisissä suunnitelmissa rakennuksen bruttopinta-ala on supistunut 14 prosenttia ja tilavuus 30 prosenttia. Kirkko on viisi metriä matalampi kuin alkuperäisessä ehdotuksessa.

Kirkkosalissa on paikat 440 hengelle, seurakuntasalissa 130:lle. Toiminnallisuutta ei kuitenkaan ole tarkoitus vaarantaa, vaikka neliöitä karsitaankin.

Myös aulatila on pienentynyt, mutta se voi suunnittelijoiden mukaan yhä toimia seurakunnan olohuoneena.

Vertailutietoa on vaikea löytää

Odotettua enemmän rahaa vievät alapohjaratkaisu, runkorakenne ja katto. Seiniin on tarkoitus tehdä julkisivu ylivieskalaisesta tiiliverhoilusta, joka tulee massiivikivisenä rakennettavan tiiliharkkorungon päälle.

Kattorakenteissa on päädytty kattotiileen. Räystäillä on ulkopuolinen vedenpoisto vesikouruineen ja syöksytorvineen. Ilmastoinnista tulee painovoimainen.

Kustannusarvion laatimista hankaloittaa se, ettei vastaavista kirkkorakennuksista juuri löydy kokemusta.

Hankkeen tavoitekustannusarvio on tällä hetkellä 13,6 miljoonaa. Nyt lasketaan, paljonko supistaminen siihen vaikuttaa. Lisäksi hankkeessa on 1,5 miljoonan verran riskejä, joita koetetaan sulkea pois. Tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle alkuperäistä 10 miljoonan euron summaa.

Kustannuslaskelmissa ei ole mukana kellotapulia.

Kirkkovaltuusto päättää näillä näkymin maaliskuussa, aloitetaanko kirkon rakentaminen esityksen pohjalta. Tarkoitus oli saada asiasta päätös jo tammikuussa, mutta aikataulu venyy.

Seurakunta sai vakuutuskorvauksena 6 miljoonaa euroa, siitä puolisen miljoonaa on jo mennyt muun muassa raunioiden raivaukseen. Lisäksi kirkon rakentamista on tuettu lahjoitusvaroin.

Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui tuhopoltossa pääsiäisenä 2016. Uuden suunnittelukilpailuun tuli kaikkiaan yli 200 ehdotusta eri puolelta Eurooppaa. Helsinkiläisen arkkitehtitoimisto K2S:n Trinitas sai ensimmäisen palkinnon ja 30 000 euroa.

.
.