Porin insuliinineulasotkusta ei syytteitä – apteekki ja uhri sovittelivat asian

Apteekki myi asiakkaalleen vahingossa käytettyjä insuliinineuloja. Asiakkaan alaikäinen lapsi pisti äidin mukaan itseään neuloilla.

Yliopiston Apteekki
Insuliinikynän neuloja pöydällä.
Käytettyjä ja käyttämättömiä insuliinikynän neuloja.Jenni Joensuu / Yle

Syyttäjä ei nosta syytettä Porissa viime vuonna sattuneesta insuliinineulasotkusta.

Porin Yliopiston Apteekki myi maaliskuussa vahingossa käytettyjä insuliinikynän neuloja asiakkaalle. Asiakkaan alaikäinen poika ehti hänen äitinsä kertoman mukaan käyttää osan myydyistä neuloista ennen kuin apteekki otti asiakkaaseen yhteyttä. Ostaja teki tapahtuneesta rikosilmoituksen poliisille.

Syyttäjä kertoo, että apteekki ja asiakas ovat päässeet sopuun asiasta sovittelumenettelyssä eikä syytettä ole välttämätöntä nostaa. Asianomistajilla ei ole ollut asiassa sittemmin mitään vaatimuksia.

Asiaa tutkittiin vaaran aiheuttamisena.

Rikoksesta epäiltynä kuullut sivuapteekin hoitaja ja insuliinineulat myynyt apteekin työntekijä kiistivät esitutkinnassa syyllistyneensä asiassa rikokseen. Kyse on ollut tapaturmasta.

Syyttäjä jätti syytteen nostamatta epäillystä rikoksesta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäiltyjen syyllisyyden tueksi.

Asianomistajalle ei ole tapahtuman seurauksena aiheutunut ruumiinvammaa tai sairautta.

Riski onneksi pieni

Käytettyjen neulojen myyminen aiheutti Porissa viime keväänä kohun. Myös lääkevalvonnasta vastaava Fimea kävi läpi apteekin toimintakäytäntöjä.

Insuliinineulat voi hävittää kotitalousjätteen joukossa. Jostain syystä toinen asiakas oli palauttanut apteekkiin käytetyt neulansa, ja apteekin työntekijä sekoitti epähuomiossa vanhat ja uudet neulat.

Käyttämättömissä insuliinineuloissa on sinetti, joka pitää poistaa ennen neulan käyttöä. Käytettyjen insuliinikynäneulojen aiheuttama infektioriski ei ole kovin suuri, mutta riski on kuitenkin olemassa.

Normaalisti diabeetikot saavat neulat kuntien potilastarvikejakelusta. Tapauksessa asiakkaan ykköstyypin diabetesta sairastava poika oli unohtanut tilata uusia neuloja, jolloin hänelle oli jouduttu hakemaan neuloja apteekista.

16.20 lisätty tieto: Väite siitä, että lapsi ehti käyttää neuloja oli lapsen äidin julkisuudessa kertoma tieto