Hallitus vetää pois eduskunnasta ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin

Valtioneuvoston mukaan hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut muun muassa Metsähallitusta koskevien lakien muuttumisen myötä.

saamelaiset
Sámegahpir
Vesa Toppari / Yle

Alkuperäiskansojen oikeuksia vahvistava ILO 169 -sopimus ei etene tällä hallituskaudella. Valtioneuvosto päätti torstaina, että se peruu vuonna 2014 annetun hallituksen esityksen ILO 169-sopimuksen ratifioinnista.

Valtioneuvoston mukaan hallituksen esitys on teknisesti vanhentunut muun muassa Metsähallitusta koskevien lakien muuttumisen myötä. Sopimuksen ratifioiminen vaatisi uuden hallituksen esityksen valmistelua yhdessä saamelaiskäräjien kanssa, mutta hallituksen mukaan sitä ei ehditä tehdä enää tällä vaalikaudella.

– Esityksen peruuttaminen ei sisällä kannanottoa siitä, ratifioidaanko sopimus myöhemmässä vaiheessa. ILO 169 -sopimuksen ratifiointi, pohjoismainen saamelaissopimus ja saamelaiskäräjälain uudistaminen tulevat seuraavan hallituksen harkittavaksi, valtioneuvosto toteaa tiedotteessaan.

Saamelaiskäräjät esitti joulukuussa, että ratifiointiesityksen eduskuntakäsittely siirretään seuraavalle eduskuntakaudelle.