Malesian uudeksi kuninkaaksi valittiin innokas urheilumies – edeltäjä luopui kruunustaan ensi kertaa maan historiassa

Malesian kuningashovi ei perustellut, miksi edellinen kuningas Muhammad V luopui kruunustaan kesken kauden.

Malesia
Abdullah Sultan Ahmad Shah
Sulttaanit valitsivat keskuudestaan uudeksi kuninkaaksi sulttaani Abdullah Sultan Ahmad Shahin. Farhan Abdullah / EPA-EFE

Malesialle on valittu uusi kuningas kruunustaan yllättäen luopuneen Muhammad V:n tilalle.

Toisin kuin monarkioissa yleensä, Malesiassa kuninkaan arvonimi ei ole perinnöllinen, vaan kuningas valitaan osavaltioiden sulttaanien joukosta. Kausi on viisivuotinen.

Uusi kuningas on Pahangin osavaltion sulttaani Abdullah Sultan Ahmad Shah, 59. Hänet tunnetaan innokkaana urheilumiehenä, ja hän kuuluu kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan neuvostoon ja kansainvälisen maahockeyliiton johtoryhmään. Lisäksi hän toimii Aasian maahockeyliiton puheenjohtajana.

Abdullahista tuli Pahangin sulttaani vasta tammikuun puolessa välissä, kun hänen isänsä Sultan Ahmad Shah siirtyi sivuun. Valta vaihtui oikeaan aikaan, sillä Pahangin sulttaani oli seuraavana vuorossa Malesian kuninkaaksi.

Abdullah vannoo valansa tammikuun 31. päivä.

Muhammad V
Malesian edellinen kuningas Muhammad V luopui kruunustaan loppiaisena.Ahmad Yusni / EPA-EFE

Edellinen kuningas luopui kruunustaan

Edellinen kuningas Muhammad V, 49, jätti tehtävän yllättäen kesken kauden. Kuningas ehti olla vallassa vain kaksi vuotta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Malesian kuningas luopui kruunustaan ennen valtakautensa päättymistä.

Muhammad jäi viime vuoden marraskuussa kahden kuukauden sairauslomalle. Sen aikana tiedotusvälineet kertoivat hänen menneen naimisiin (siirryt toiseen palveluun) venäläisen mallin ja vuoden 2015 Miss Moskovan Oksana Voevodinan, 25, kanssa.

Perusteluita kruunusta luopumiselle ei kuitenkaan annettu. Hovi ei ole kommentoinut tietoja avioliitosta.

Malesian kuninkaan kruunu on kiertänyt yhdeksän sulttaanikunnan sulttaanien keskuudessa vuodesta 1957, jolloin Britannian siirtomaavalta päättyi.

Kuninkaan rooli on lähinnä edustuksellinen. Kuningas on myös maan korkein uskonnollinen johtaja. Toimeenpanovaltaa käyttää pääasiassa pääministeri.

Aiheesta muualla:

BBC: Malaysia elects new king after unprecedented abdication (siirryt toiseen palveluun)

New York Times: Malaysian Royals Pick Pahang Sultan as New King (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT