Hyppää sisältöön

Kemijoen vaelluskalalle etsitään padon ohitusvaihtoehtoa – jokiyhtiön väitetään tietoisesti suosivan sille edullisinta ratkaisua

Alueen ympäristöviranomainen ja vaelluskalojen palauttamista ajava Lohijokitiimi kritisoivat Kemijoki Oy:tä kyselystä, jossa äänestetään Taivalkoskelle rakennettavasta ohitusratkaisusta.

Kuva: Laura Valta / Yle

Kemijoki Oy ilmoitti tammikuun alussa, että se aikoo suunnitella ja toteuttaa Taivalkosken padolle ohitusratkaisun, jolla vaelluskalat saataisiin palautettua Kemi- ja Ounasjokeen.

Samalla se aloitti kansalaiskyselyn, jossa esiteltiin kolme vaihtoehtoa: kalaporras, kalauoma ja uusi keksintö Kalasydän. Äänestysaikaa on tammikuun loppuun saakka.

Vaelluskalojen palauttamista vuosia ajanut Lohijokitiimi ja alueen ympäristöviranomainen arvostelevat kuitenkin kansalaiskyselyä puolueelliseksi ja tiedottamista liian niukaksi. Heitä kismittää erityisesti Kalasydän-laitteen markkinointi vähäisten tutkimustulosten perusteella.

– Ihmettelen, miten valinta voidaan tehdä asiasta, josta ei ole tarpeeksi tietoa. Puolueetonta tietoa ei ole annettu, on kerrottu näkemyksiä, toteaa Meri-Lapin ympäristöpalveluiden ympäristöpäällikkö Aapo Mäenpää.

Yhtiötä arvostellaan puolueellisuudesta

Mäenpää ja Lohijokitiimi ovat sitä mieltä, että yhtiö ajaa läpi itselleen edullisinta vaihtoehtoa Kalasydäntä. Se on helpoin toteuttaa eikä vaadi veden ohijuoksutusta voimalaitospadolla.

– Jos lukee läpi ne vaihtoehdot ja katsoo kriittisellä silmällä, niin kyllähän niistä paistaa selvästi läpi, että siinä ikään kuin pedataan yhtä vaihtoehtoa, Mäenpää sanoo.

Kalasydäntä testattiin Kemijoella ensimmäistä kertaa viime kesänä. Jo syksyllä innovaation kehittäjä ja omistaja Kalasydän Oy tiedotti lupaavina pitämistään tuloksista. Testissä kalat kierrätettiin laitteen kautta takaisin Isohaaran alapuolelle.

Lohijokitiimi puolestaan katsoo, ettei laitetta ole tutkittu tarpeeksi hyvin, jotta se voitaisiin valita.

Kemijokiyhtiö myöntää avoimesti, että se pitää Kalasydäntä lupaavana vaihtoehtona, jonka se haluaa pitää mukana selvityksessä. Yhtiö vakuuttaa silti, ettei voittajaa ole vielä valittu ja että tiedotuksessa on pyritty tasapuolisuuteen.

Yleisön suosikkia ei välttämättä toteuteta

Kemijoki Oy:n ympäristöpäällikkö Erkki Huttula vakuuttaa, että yleisön mielipiteellä on merkitystä ohitusratkaisua selvitettäessä. Sitä yhtiö ei kuitenkaan lupaa, että yleisön suosikki valittaisiin.

– Pyrimme kunnioittamaan tätä äänestyksen tulosta siten, että ainakin tutkimme, olisiko ratkaisu toteutettavissa. Siihen toki vaikuttaa moni muukin asia, Huttula sanoo.

Muita päätökseen vaikuttavia asioita ovat Huttulan mukaan se, millä aikataululla padon ohitus on mahdollista tehdä ja miten paljon se valuttaa vettä voimalaitoksen turbiinien ohi. Tärkein kriteeri on, että valittava ratkaisu tukee vaelluskalan palautusta.

Tavoitteena on päättää asiasta kevään aikana.

"Paras olisi kalauoma tai kalaporras"

Kaikkia alueen asukkaita yhtiön kyselyt ja lupaukset eivät heti vakuuta, vaikka Taivalkosken ohitus onkin odotettu.

Esimerkiksi Tervolassa järjestetyssä yleisötilaisuudessa kyseltiin muun muassa, kuinka hyvin Kalasydän toimii ja miten yleisön mielipide vaikuttaa yhtiön valintaan, jos äänestyksessä voittaa jokin muu kuin Kalasydän. Toisaalta esille tuotiin myös huoli siitä, jatkuvatko kalanistutukset, jos vaelluskala pääsee padon ohi.

– Minun mielestäni paras ratkaisu olisi kalauoma tai kalaporras, ihan sen luontaisen virtauksen takia. Kaloilla olisi jatkuva virtaama Kemijoessa ja sillä olisi mahdollisuus mennä ylös silloin, kun se haluaa, perustelee tervolalainen Eetu Pulkkinen.

Pulkkinen ei silti usko, että hänen tai muidenkaan jokivartisten mielipiteellä on loppujen lopuksi merkitystä.

– Taloudellinen intressi on yhtiöllä aina olemassa ja tämä uoma esimerkiksi tulee olemaan rakennustöiden osalta paljon kalliimpi kuin Kalasydän, Pulkkinen uskoo.