1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Airbus varoittaa sopimuksettomasta brexitistä: "Joudumme mahdollisesti tekemään Britannialle erittäin vahingollisia päätöksiä"

Airbus työllistää Isossa-Britanniassa 14 000 ihmistä.

Brexit
lentokoneita
Airbusin koneita Farnborough:n ilmailunäytöksessä Britanniassa vuonna 2018.EPA

Lentokonevalmistaja Airbus on käyttänyt harvinaisen kovaa kieltä varoittaessaan Britanniaa sopimuksettomasta brexitistä.

– Älkää kuunnelko brexitin kannattajien hullutuksia. He ovat väärässä sanoessaan, ettemme voi siirtää Britanniassa sijaitsevia suuria tehtaitamme muualle, ja että tulemme aina pysymään maassa, yhtiön toimitusjohtaja Tom Enders sanoi video-viestissään. (siirryt toiseen palveluun)

Enders varoitti brittejä sopimuksettomasta brexitistä ja sanoi, että yhtiö "joutuu mahdollisesti tekemään Britannialle erittäin vahingollisia päätöksiä".

Airbus työllistää 14 000 ihmistä eri puolilla Britanniaa sijaitsevissa tehtaissaan ja on yksi suurimmista teollisuusyrityksistä maassa.

Yhtiö arvioi kesällä (siirryt toiseen palveluun) häviävänsä mahdollisesti jopa miljardi euroa myyntituloja viikossa, mikäli Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta tulevista kauppasuhteista.

Airbusin varatoimitusjohtaja Katherine Bennett kertoi tänään, että Britannian hallitus lähestyi yhtiötä ja kehotti sitä kertomaan julkisuudessa, mitä sopimukseton brexit merkitsisi. Asiasta kertoi uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun).

Airbus on maailman toiseksi suurin lentokonevalmistaja amerikkalaisen Boeingin jälkeen. Saksan ja Ranskan valtio ovat sen suurimmat osakkeenomistajat

Viime viikkoina useat yritykset ovat ilmoittaneet siirtävänsä pääkonttorinsa pois Britanniasta.

Elektroniikkajätti Sony kertoi siirtävänsä Euroopan päämajansa Lontoosta Amsterdamiin. Laitevalmistaja Dyson puolestaan kertoi siirtävänsä pääkonttorinsa Britanniasta Singaporeen.

Lue seuraavaksi