1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hävittäjähankinnat

Hävittäjähankinnan ohjelmajohtaja: Suomen tilaamien hävittäjien lukumäärä ratkeaa vasta ensi hallituskaudella – 64 on alustava luku

Puolueet ovat sopineet nykyisten hävittäjien suorituskyvyn korvaamisesta täysimääräisesti mutta eivät lukumäärästä.

Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Suomi valmistautuu korvaamaan nykyiset Hornetit uusilla hävittäjillä ensi vuosikymmeneltä lähtien. Kaupan arvo 7–10 miljardia euroa, yksi Suomen kaikkien aikojen kalleimmista hankinnoista.

Hävittäjien määrä nousi otsikoihin viime viikolla, kun Yle julkaisi selvityksen puolueiden kannoista hävittäjähankintoihin.

Sen jälkeen julkisuudessa on keskusteltu, voidaanko hävittäjiä tilata mahdollisesti vähemmän kuin ensimmäisessä tarjouspyynnössä mainitut 64 hävittäjää.

Mistä luku 64 tuli hävittäjäkeskusteluun?

Puolueet ovat yhdessä sitoutuneet siihen, että nykyisten hävittäjien suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Vain vasemmistoliitto jätti vastalauseen.

Nykyisin käytössä olevia Horneteja ostettiin 90-luvulla 64. Puolustusselonteossa ei kuitenkaan mainita tulevien koneiden lukumäärää.

Hävittäjähankintaa vetävä ohjelmajohtaja Lauri Puranen ja puolustusministeri Jussi Niinistö. Kuva: Yle

Luku on lähtöisin puolustusministeriöstä. Se ei ole hävittäjien lopullinen määrä.

– Tällä hetkellä on tulkittu, että lukumäärä on 64 kappaletta. Se on tavoitetila. Mihin lukuun lopulta päädytään, ei tiedetä tällä hetkellä, strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä sanoo.

Samaa lukua on käytetty myös alustavassa tarjouspyynnössä, johon koneiden valmistajat vastaavat viimeistään ensi viikolla, 31. tammikuuta.

– Puolustusministeriössä on tulkittu, että 64 hävittäjää vastaa puolustuksen tarvetta sekä ylläpidon että käytön vaatimia resursseja. Myös hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on hyväksynyt sen.

Alustava tarjouspyyntö ei kuitenkaan ole se, minkä perusteella kaupat tehdään. Tarkentava tarjouspyyntö lähtee ensi syksynä. Sen jälkeen on vielä lopullinen tarjouspyyntö. Lopullinen lentokoneiden määrä selviää vasta silloin.

– Emme tiedä tarkalleen, paljonko kaupan hinta tulee olemaan. Prosessin aikana selviää, miten täysimääräinen suorituskyky parhaiten saavutetaan. Onko hankittavien koneiden lukumäärä esimerkiksi 62 tai 66 selviää vuonna 2021, sanoo Puranen.

Hankinnassa kilpailee viisi konetta. Ne ovat yhteiseurooppalainen brittien edustama Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E sekä yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35.

Lue myös

Ylen kysely turvallisuuspolitiikasta: SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset valmiita vähentämään hävittäjien määrää Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja kummeksuu keskustelua hävittäjien määrästä: Hihasta varistellaan erilaisia lukuja